Verden

Danmark vurderer å bombe IS i Syria

Det samme ønsker statsminister David Cameron at Storbritannia skal gjøre.

Bilde 1 av 2

Se interaktiv grafikk på IS-angrep i måneden før terroren i Paris nederst i saken

Det bekreftet utenriksminister Kristian Jensen i forkant av EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

Først må situasjonen på slagmarken vurderes, understreket han. Men uansett er målet at de danske kampflyene, som tidligere deltok i angrepene mot IS i Irak, så snart som mulig skal settes inn i kampen mot ekstremistgruppen igjen.

LES OGSÅ: Derfor har IS startet med terrorangrep

– Bort fra jordens overflate

Utenrikspolitisk talsmann Michael Aastrup Jensen fra utenriksministerens parti Venstre mener det ikke er tvil om at kampen mot opprørerne må trappes opp.

– Nå må IS bort, rett og slett. De vil ikke forhandle med oss. De vil drepe oss alle sammen, sier Michael Aastrup Jensen, som mener opprørsgruppen bør «fjernes fra jordens overflate».

Høyrepopulistiske Dansk Folkeparti mener vestlige land bør bombe IS også i områder hvor det oppholder seg barn, kvinner og andre sivile.

– IS går i dekning bak kvinner og barn i landsbyer og byer. De vet at vi er gentlemen som ikke bomber der, sa partiets nestleder Søren Espersen til dansk TV2 i helgen.

– Barbarisk og udansk

Espersen la til at praksisen nå må endres. Dette utløste sterke reaksjoner, og tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen kalte uttalelsen «barbarisk og udansk». Utenriksminister Kristian Jensen skrev på Twitter at det ikke er aktuelt å besvare terror med terror.

Espersen sendte deretter ut en pressemelding hvor han understreket at han ikke mener vestlige land bør jakte på uskyldige kvinner og barn.

Ifølge den syriske eksilgruppen SOHR har det allerede vært flere tilfeller hvor USA-ledede flyangrep har kostet sivile mennesker livet i Syria.

Franske angrep mot IS i Raqqa

De franske flyangrepene søndag kveld mot Den islamske statens (IS) selvutnevnte «hovedstad» Raqqa i Syria rammet våpenlagre og en treningsleir, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Det fant sted minst 36 eksplosjoner i Raqqa, noen forårsaket av flyangrep og noen av at våpen og eksplosiver gikk av etter å ha blitt truffet i angrepene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman til AFP.

– Eksplosjonene rystet hele byen. Det var angrep både nord og sør for byen, legger han til.

Ingen skal være drept

Blant målene var treningsleiren Brigade 17, og angrepene ble utført av franske fly, opplyser London-baserte SOHR.

Det er ikke meldt om at noen ble drept i angrepene i Raqqa, en by som IS har utpekt til «hovedstad» i sin kamp for å opprette et kalifat i Syria og Irak.

Frankrikes forsvarsdepartement opplyste søndag kveld at ti kampfly slapp til sammen 20 bomber over mål i Raqqa søndag kveld.

LES OGSÅ: Frankrke advarer mot nye IS-angrep i Europa

Cameron: – På tide å bombe mål i Syria

Storbritannia bør gå til bombeangrep mot mål i Syria, sier statsminister David Cameron.

Men det er i så fall nødvendig å overbevise Parlamentet først for å oppnå tilstrekkelig støtte, sier Cameron til BBC mandag morgen.

– Vi kan ikke holde avstemning rundt et slikt oppdrag uten at vi først vet at det er nok støtte i nasjonalforsamlingen. Alt annet vil være ødeleggende for oss, ikke for regjeringen, men for vårt land og vårt rykte i verden, sier Cameron.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uttalelsen henviser til at Storbritannia med støtte fra de folkevalgte deltok i flyangrep i Irak, men at Cameron ikke oppnådde nok støtte i nasjonalforsamlingen i 2013 til å utvide bombingen til også å omfatte Syria.

Han legger imidlertid til at dersom britiske interesser står på spill, vil angrep bli utført i Syria uansett, og så vil Cameron informere nasjonalforsamlingen i ettertid.

Ifølge den britiske statsministeren har politiet de siste seks månedene avverget sju angrep, og myndighetene kjenner til at terrorceller i Syria har stått bak planlegging. (NTB)

Mer fra Dagsavisen