Verden

Danmark kan skifte EU-kurs

Valgthrilleren i Danmark følges også i Europa. Vinner opposisjonen, kan det bety et skifte i dansk EU-politikk vekk fra Angela Merkel, mot David Cameron.

Bilde 1 av 2

KØBENHAVN (Dagsavisen): Det var god stemning da EUs mektigste regjeringssjef besøkte København i april i år. Det var kansler Angela Merkels første statsbesøk i Danmark, og politiske kommentatorer mente det var en seier for statsminister Helle Thorning-Schmidt at den mektigste EU-sjefen kom på besøk.

Under sosialdemokratiske Thorning-Schmidts regjeringstid har Danmark lagt seg tett opptil Tysklands linje i flere saker, som sanksjonene mot Russland, den greske gjeldskrisen og sparing og budsjettdisiplin som svar på unionens økonomiske krise. Danmark er det eneste ikke-eurolandet som nå vurderer å bli med i EUs felles bankunion.

LES OGSÅ: Spennende innspurt i dansk valgkamp

Handler om velferd

Men den gode stemningen kan komme til å endre seg om den blå opposisjonsblokken kommer til makten etter valget 18. juni. I et valgutspill varsler sentrum-høyrepartiene at de vil snu dansk EU-politikk i retning britisk EU-skepsis.

Dermed kan valget i et av EUs minste medlemsland få innvirkning på en av de største debattene i EU akkurat nå. Den handler i korte trekk om «mer eller mindre EU»: Skal EU-medlemmene gi mer makt og kontroll til EUs institusjoner som for eksempel er tilfelle i planene om en felles bankunion, eller åpner de for å reforhandle avtalene og ta suverenitet tilbake fra EU til landenes regjeringer?

Den kritiske EU-debatten i Storbritannia handler særlig om EU-borgeres rett til velferdsgoder i Storbritannia. Den britiske regjeringen vil dessuten at folket skal si sin mening om hele EU-medlemskapet i en folkeavstemning innen utgangen av 2017.

De danske høyrepartiene går ikke så langt, men de sier nå at de støtter Camerons planer om å reforhandle EU-avtalen for å sikre at «EU ikke blir en sosial union».

Følg oss på Twitter og Facebook!

EU-kritikere i tet

Den danske opposisjonen ledes av det konservative Venstre og Lars Løkke Rasmussen. Han vil nekte danske velferdsgoder til enkelte grupper EU-borgere og innføre opptjeningsperioder så det tar lengre tid for nyankomne å få rett til velferdstjenestene.

– Hvis de kommer til Danmark på kortere opphold, er det rettferdig at vi sier at våre velferdsgoder er designet for folk som bor og jobber i Danmark, sier Løkke Rasmussen i et intervju med dansk TV 2.

Kritikerne og danske medier mener den blå blokkens snuoperasjon langt på vei handler om å tekkes det høyrepopulistiske og nasjonalistiske Dansk Folkeparti. Partiet ligger an til å gjøre et brakvalg, viser meningsmålingene.

Det EU-skeptiske partiet har surfet på en høy bølge siden valget til EU-parlamentet i fjor vår. Da ble Dansk Folkeparti for første gang størst i Danmark.

Valget 18. juni er i virkeligheten en folkeavstemning om dansk EU-medlemskap, mener partiets Morten Messerschmidt, som sitter i EU-parlamentet.

– Det handler om hvorvidt vi vil ha Danmark på Englandsbåten eller EU-båten, sier han i en valgdebatt på Politiken-TV og legger ikke skjul på hvilken båt han vil Danmark skal ta.

– Vi må reforhandle EU-avtalen, få grensekontrollen tilbake og suverenitet over sosiale ytelser, sier Messerschmidt.

Resultatet etter valget torsdag er åpent, ifølge meningsmålingene. Den røde og blå blokken ligger helt jevnt, og hver fjerde velger kan komme til å bestemme seg i siste øyeblikk.

LES OGSÅ: Velgerjakt i fart

Mer fra Dagsavisen