Verden

Corbyn i storm om bombing

Labour-leder Jeremy Corbyn lar partifellene stemme som de vil i spørsmålet om IS-bombing – men ber statsministeren om å utsette avstemningen.

Bilde 1 av 2

Jeremy Corbyn står midt oppi sin største test som partileder siden han tok over tidligere i høst – mens han selv er imot at Storbritannia skal bidra til bombing av Den islamske staten (IS) i Syria, er mange av de nærmeste partifellene hans for.

I går ettermiddag ble det klart at Corbyn vil la partifellene stemme etter egen overbevisning når Underhuset skal avgjøre om britene skal delta i Syria eller ikke. Corbyn hadde tidligere gitt signaler om at han ville bruke partipisken i spørsmålet som er svært viktig for ham, men var av mange under sterkt press for å tillate en fri avstemning.

LES OGSÅ: Strid om bombing

Vil utsette

Corbyn lar nå altså parlamentsmedlemmene stemme som de vil, men vil gjøre det klart at Labours klare standpunkt er å gå imot bombing. Corbyn ber samtidig statsminister David Cameron om å utsette avstemningen i Underhuset, som etter planen kunne komme så tidlig som i morgen. Dette for å avklare en del spørsmål som partiet vil ha klarhet i før man kan ta stilling. Corbyn vil også be om en debatt over to dager i stedet for en. Det var foreløpig ikke kommet svar fra Downing street i går kveld.

Dersom Corbyn ikke klarer å overbevise mange nok partifeller, vil Cameron sikre seg seier. Ifølge britiske politiske analytikere i går kan dette avhenge av hvor tidlig avstemningen blir holdt.

En rekke medlemmer av Labours parlamentsgruppe er for bombing av IS i Syria, inkludert de fleste i partiets skyggeregjering.

Men flertallet av partiets medlemmer og tilhengere stiller seg ifølge Corbyns egne folk bak partilederen: Corbyn har spurt grasrota i partiet om hva folk der ønsker, og 75 prosent av dem som har svart per e-post er imot britisk deltakelse i luftangrepene mot IS i Syria, ifølge Corbyns team.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Delt

Statsminister David Cameron vil ikke avholde avstemning dersom han ikke er sikker på at han får flertall i Underhuset for dette. Cameron har støtte fra de fleste av sine egne partifeller, men det er medlemmer også innen Det konservative partiet som er imot bombing. For å sikre flertall må regjeringen derfor også få støtte av Labour-representanter.

Statsminister David Cameron argumenterte hardt for at Storbritannia skal bidra i angrepene da han møtte i Underhuset forrige uke. Cameron mener Storbritannia ikke kan overlate sikkerheten til britene til Frankrike, USA og de andre i koalisjonen som bomber IS i Syria. Cameron mener angrep mot IS er nødvendig for å ødelegge gruppen, og mener angrep kan legitimeres ved at det er å anse som selvforsvar.

LES OGSÅ: Bombing splitter britene

– Vil neppe nytte

Jeremy Corbyn mener derimot det ikke er gode nok grunner til å bidra med luftangrep mot IS.

– Jeg tror ikke det vil løse problemene som er der, sa Corbyn i et studiointervju på BBC søndag.

– Hvis vi bomber i Raqqa vil vi ta sivile liv, men vi vil ikke nødvendigvis gjøre mye skade på ISIL (IS, red.anm.), og vil kanskje faktisk gjøre situasjonen verre, ikke bedre, sa Corbyn.

Han ser også en rekke strategiske problemer med bombekampanjen, og stiller spørsmål ved hvem koalisjonen må alliere seg med på bakken.

– Det finnes ingen plan nummer to; det vil ikke være noen effektiv bakkestyrke som kan støtte opp under dette, for det har regjeringen utelukket, og vi kommer til å være avhengig av grupper innenfor Den frie syriske hæren som tilsynelatende er langt unna og hvis viktigste mål er å slåss mot Assad, utbroderte Corbyn i intervjuet.

Labour-lederen mener det er to ting som vil hjelpe i kampen mot IS: En politisk prosess, som så vidt er i gang internasjonalt, og en sterkere innsats for å stanse våpenstrømmen til IS og å bekjempe oljesalget IS står for.

For to år siden var det også en avstemning i Underhuset om bombing i Syria – men den gang var det Assads-regimet som skulle rammes. Statsminister David Cameron gikk den gang på et ydmykende nederlag i Underhuset – det stemte mot bombing. Nå er det altså IS som er målet.

– Det virker som om vi bytter side, sier Jeremy Corbyn.

LES OGSÅ: Samler støtte til terrorkrigen

Nyter hvert øyeblikk

Blant dem som støtter bombing, har mange presset på for at Corbyn skulle fristille partigruppen slik at alle kunne stemme etter sin egen overbevisning.

Corbyns meningsfeller har imidlertid presset på for at Corbyn skal forlange en enhetlig stemmegivning og at partiet skal stille seg bak lederen.

– Problemet med fri stemmegivning er at det serverer seieren til Cameron på et fat, sa Labour-representant og skyggeutviklingsminister Diane Abbott før møtet i går.

Corbyn har vekket debatt og sterke følelser i partiet helt siden det i sommer ble klart at han lå an til å vinne lederstriden i Labour. For mange i partiet er han en vandrende provokasjon, fordi han står for en rekke synspunkter som ikke deles av mange i partiets parlamentsgruppe. Mange tviler også derfor på om han vil kunne vinne et valg for Labour.

Derimot ble han stemt fram av massiv bølge av tilhengere fra grasrota, mange av dem folk som ikke tidligere hadde vært med i eller stemt på Labour. Corbyn vant med solid flertall.

Lederen selv insisterer at han er komfortabel i den utsatte rollen, og akter å bli i jobben.

– Jeg går ingen steder, og jeg nyter hvert øyeblikk av det, sa Corbyn selv i intervjuet søndag.

LES OGSÅ: – Kun militærangrep virker ikke

Mer fra Dagsavisen