Verden

Bill Clintons taleskriver om Trumps tale

– Språket hans var populistisk.

Vinca LaFleur har mer enn femten års erfaring med profesjonell taleskriving, inkludert tre år som taleskriver i Det Hvite Hus og spesialassistent for Bill Clinton, der hun var Clintons utenrikspolitiske taleskriver. Hun har dermed bred erfaring når det kommer til det politiske ordskiftet i USA.

LaFleur er klar på at talene ved innsettelsene skal være en samlende tekst, en tekst som også speiler USAs historie og en feiring av demokratiet. Samtidig skal talen speile sin samtid. Derfor har få om noen presidenter gått høyt ut.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kort

LaFleur påpeker at Trumps tale er blant de korteste i moderne tider. Likevel mener hun framføringen var kraftfull.

Men det var også noen få signatur-Trumpisms. Overdrivelser for eksempel. Overstrømmende og blomstrende adjektiver som «våre unge og vakre studenter», dagligdags språk og selvfølgeligheter, sier LaFleur til Dagsavisen.

Ifølge Bill Clintons taleskriver kom Trump med motsetninger.

På den ene siden beskriver han USAs forsvar og militærstyrke for tynnslitt og utilstrekkelig og våre nabolag som åsteder for nedslakting, men samtidig insisterer han på at «Men frykt ikke. Vi er beskyttet og vi vil alltid bli beskyttet», sier LaFleur.

Hun mener Trump viste en uvanlig selvdisiplin da han holdt seg til manus.

Han la også vekt på oss, borgerne av Amerika og ikke på seg selv. Jeg var også overrasket over hvor ofte han involverte Gud og religion, siden han ikke er kjent for å være så veltalende når det kommer til tro, sier LaFleur.

Les også: Trump vil utvikle nytt rakettsystem

Les også: Amerika først for president Trump

Populistisk

Skiller denne talen seg fra andre presidenters taler?

Det mest særskilte og konfliktskapende, var hans mistro til Washington som sådan, selv om han sto på trappene ved Capitol Hill omringet av establishmentet han har rakket ned på, og som han nå er en del av. I samme tone som under valgkampen, var språket hans populistisk, fiendtlig og konfronterende mot staten. Han ser ikke at disse er de samme som skal gjennomføre mye av det han har lovet sine velgere, forklarer LaFleur.

Les også: Med Trump er enden nær, helt sant

Glapp

Hun mener samtidig at Trump helt overså en mulighet til å samle USA

Selv om Trump ble sverget inn over Lincolns bibel, glapp han på muligheten til å hele nasjonens åpne sår der han aldri nevnte, takket eller anerkjente sin motstander i valgkampen, Hillary Clinton, eller alle som stemte på henne og lenge håpet det var hun som ble sverget inn i dag, sier LaFleur.

Mer fra Dagsavisen