Verden

Bestemte han førstesidene?

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har hatt jevnlige telefonsamtaler med redaktøren i en gratisavis som er blitt landets største.

Bilde 1 av 2

TEL AVIV (Dagsavisen): I disse dager avsløres det som trolig er hemmeligheten bak Benjamin Netanyahus evne til å holde makten i Israel i så mange år.

Avsløringene er sjokkerende: De tyder på at landets største avis, gratisavisen Yisrael Hayom, ikke er en avis i tradisjonell forstand, men heller en uvanlig valgkampstøtte til Israels mangeårige leder, Netanyahu.

Trumps mann

Avisen Yisrael Hayom ble opprettet i 2007 av Netanyahus gode venn, Sheldon Adelson, en amerikansk milliardær som også støtter Donald Trump. Avisen gis ut gratis, og støtter Netanyahu i ett og alt.

Yisrael Hayom er imidlertid ikke basert på noen forretningsidé, og foreløpig har Adelson lagt ut himmelske 1,5 milliarder kroner for å finansiere utgivelsen. Siden avisen er gratis, har den raskt vokst til å bli landets største.

Les også: Kan bli kastet i fengsel

Pengegaver

Israel har strenge regler for pengegaver til politiske kandidater. Kandidater kan kun motta i underkant av 25.000 kroner fra privatpersoner, og listen over givere må offentliggjøres. Her, derimot, dreier det seg om en investering på over 1,5 milliarder kroner i en avis som er skamløst pro-Netanyahu.

Netanyahu nektet på sin side i alle år for at han hadde noen formell kontakt med avisen. Men Raviv Drucker, en undersøkende journalist i Israels Kanal 10, gikk rettens vei og krevde at Netanyahu måtte offentliggjøre en liste over alle samtalene han hadde hatt med avisens redaktør, som for øvrig tidligere jobbet for statsministeren.

Motvillig innrømmet Netanyahu at han hadde snakket med sjefredaktøren hele 230 ganger på telefonen de siste tre årene. Til sammenligning hadde tidligere statsminister Ehud Barak hatt sju samtaler med sjefredaktører i årene han ledet landet.

Nå vokser det fram en mistanke om at Netanyahu til og med bestemte forsidene i avisen, og at hele avisens eksistens faktisk var det som kan ha vært et ulovlig pengebidrag på hele 1,5 milliarder kroner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gråsone

Professor Sam Lehman-Wilzig, ekspert på mediepolitikk i Israel, sier tilfellet Yisrael Hayom er helt spesielt.

– Vi har aldri tidligere hatt noe som Yisrael Hayom, og den opererer jo i en gråsone. På den ene siden skal jo avisene ha ytringsfrihet, men på den andre siden er det klart at denne avisen kun har ett formål, og det er å støtte statsministeren. Det blir da en massiv manipulering av medias rolle i et demokrati, sier Lehman-Wilzig til Dagsavisen.

Historisk sett har avisene gjerne vært talerør for politiske partier, men i dag er alle de største partipolitisk uavhengige.

Gått langt

I 2014 kom Eitan Cabel, en politiker fra det israelske arbeiderpartiet, med et heller oppsiktsvekkende krav: Han krevde at Yisrael Hayom måtte stenges på grunn av brudd på loven.

Hans kritikere, inkludert Netanyahu, sa at det uvanlige kravet kun var et forsøk på å kneble ytringsfriheten. Men nå ser det ut som om Cabel likevel hadde rett i sin viktigste anklage: at avisen er en uvanlig valgkampstøtte til Netanyahu.

Netanyahu har vært villig til å gå langt for å holde Yisrael Hayom gående. I 2015 oppløste han til og med sin egen regjering, og erklærte nyvalg kun for å redde avisen. Først hevdet han at parlamentets sammensetning hadde gjort landet uregjerlig. Men så måtte han innrømme at hans virkelige mål med å utlyse nyvalg var å blokkere et lovforslag i parlamentet som ville erklære Yisrael Hayom som et ulovlig valgkampbidrag.

Men statsministerens forsøk på å sikre seg en positiv mediedekning stopper ikke der. Tidligere i år ble det avslørt at han hadde innledet hemmelige forhandlinger med eieren av en konkurrerende avis om en positiv mediedekning i bytte mot økonomiske fordeler. Og i disse dager forsøker han å stenge den arabiskspråklige al Jazera-kanalens kontorer i Israel.

Les også: Angriper media

I fare

– Det er ingen tvil om at det israelske demokratiet nå er i fare. På hvert eneste område, det være seg pressen, minoriteters rettigheter og lovverket, blir demokratiet svekket, om ikke knust, sier Alon Liel, en tidligere fredsforhandler og sjef for Israels UD.

– I min tid tjente jeg et annet Israel. Det vi er i dag, er ikke det samme Israel, sier Liel til Dagsavisen.

Netanyahu og hans familie går til aggressive skritt for å kneble kritikk. En journalist måtte møte i retten i en injuriesak etter å ha skrevet at Netanyahu og kona Sarah hadde hatt en høylytt krangel i bilen, og at Sarah hadde krevd at statsministeren skulle pelle seg ut av bilen, noe han så skulle ha gjort, på motorveien.

I forrige uke tok sønnen Yair en annen journalist til retten etter at denne hadde skrevet at faren hadde bedt Mossad om å gi sønnen et falskt pass, slik at han kunne reise fritt i utlandet, men at den virkelige hensikten var å opprette bankkontoer i utlandet for å kunne ta imot svarte penger.

Etter mer enn et tiår ved makten, spørs det om selv positiv mediedekning kan redde Netanyahu. Han etterforskes i tre forskjellige korrupsjonssaker. Men slik eksdiplomaten Liel ser det, vil det ikke lenger være nok å fjerne Netanyahu fra makten.

– Problemet er det antidemokratiske tankesettet hos de nasjonalistiske israelerne som nå styrer landet. Og så er det okkupasjonen. Det vi gjør mot palestinerne kan ikke akkurat beskrives som demokrati. Til slutt påvirker dette oss igjen, slik at okkupasjonen også ødelegger oss, sier Liel.

Mer fra Dagsavisen