Verden

Beordrer USA til å ta atom-grep

Delstaten Washington tar loven i bruk mot egne myndigheter etter atomulykken der 5.000 mennesker måtte evakueres.

– Dette var en ventet katastrofe, og viser at de føderale energimyndighetene er fullstendig hensynsløse i å utsette opprydningen av Hanford-anlegget i flere tiår, raste demokratenes kongressmedlem Gerry Pollet etter atomulykken i delstaten Washington, USA, tirsdag.

Kollapsen av en tunnel med radioaktivt avfall på atomanlegget Hanford førte til at tusener av ansatte måtte evakueres.

Selv om området nå er erklært trygt og ansatte er på vei til jobb, har det satt en kraftig støkk i befolkning og folkevalgte. Nå krever de at USAs myndigheter tar grep.

Bruker loven

– Infrastrukturen som er bygget for midlertidig å lagre radioaktivt avfall er nå mer enn et halvt århundre gammelt, påpekte direktøren i Washingtons miljødepartement, Maia Bellon, onsdag.

Hun ser tunnelkollapsen som et direkte bevis på at USAs atomoppryddingsarbeid er feilslått.

Nå tar delstaten juridiske grep for å tvinge landets føderale myndigheter til å handle. I en ordre fra Washingtons miljødepartement signert 10. mai krever de at energidepartementet undersøker grunnen til at tunnelen kollapset, og risikoen for at det samme kan skje med andre tunneler. De krever òg at myndighetene leverer en plan for å få avfallet ryddet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Setter helsa på spill

Hanford var anlegget som produserte mesteparten av plutoniumet til USAs atomvåpen under den kalde krigen, i tillegg til bomben som førte til uopprettelige skader da den ble sluppet over Nagasaki, Japan.

Men også under produksjonen risikeres store skader, påpekte forfatter Kristen Iversen til Dagsavisen forrige uke. Hun vokste opp ved et atomanlegg der uvanlig mange kreft- og sykdomstilfeller har blitt påvist i etterkant, og er bekymret for at nye anlegg skal opprettes uten at det blir tatt en debatt om konsekvensene for liv og helse.

– Trump sier det er viktig at USA ligger i tet på atomvåpenproduksjon, hisser opp krigs-scenarioer og bruker kaldkrigs-retorikk. Det er dypt uheldig, sa Iversen.

Les også: Trump: – Ville sparket Comey uansett

Mer fra Dagsavisen