Verden

– Bare Macron kan samle oss

Macron er den eneste som ser optimistisk på Frankrikes framtid, sier tilhengere i Oslo.

Bilde 1 av 3

– Marine Le Pen står for en tid som aldri kommer tilbake. Det hun sier er bullshit!

Alexandre Bellemin-Laponnaz (37), som stiftet Oslos lokallag for president Macron, ser på oss over restaurantbordet på Bislett.

I morgen må franskmennene velge: Den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39), et politisk stjerneskudd uten parti, men med en bevegelse i ryggen som knapt er ett år. Eller Marine Le Pen (48), kandidat for det høyreekstreme partiet Nasjonal Front, som fikk sin høyeste oppslutning noensinne i første valgrunde. To ulike Frankrike møtes til duell.

Macron har en ledelse på 24 prosentpoeng foran Le Pen, ifølge den siste målingen fra Elabe.

– Verdivalg

Sammen med lokallaget til Macron i Oslo, på 25 medlemmer, følger vi den siste og avgjørende TV-duellen.

På en lett sviktende internettforbindelse fra Bislett, mens 18-trikken suser forbi, er vi nesten i Paris.

– Årets valg er et verdivalg, sier Jean-Yves Gallardo (49), franskmann og Oslo-borger. Etter 25 år i Norge ser han valgkampen med norsk-fransk blikk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Le Pens bullshit»

Et Youtube-klipp om Uber-sjåfører, delingsøkonomiens løsarbeidere, fikk Bellemin-Laponnaz til å stifte Norges andre «En Marche!»-komité. Trondheim var først ute. I videoklippet konfronteres Macron med Uber-sjåførene, som kan tjene mindre enn fransk minstelønn. Er det ikke bedre å gå til valg på å sikre folk gode trygdeordninger? spør journalisten. Macron svarer: «Fortell disse unge at det er bedre å henge og selge narkotika. Uber rekrutterer i områder der vi ikke lykkes. De unge tar på seg dress og slips. Hva er det vi tilbyr dem som er bedre?».

Macron er en pragmatiker som tilpasser politikken en ny tid, sier Bellemin-Laponnaz, som mener Macron er den eneste som forstår den digitaliserte økonomien.

Han, som før stemte konservativt, tror ikke på Le Pens idé om at det å stenge grensene og innføre proteksjonisme er redningen for verdens sjette største økonomi.

– To Frankrike

På TV-skjermen utvikler debatten seg til en historisk brutal boksekamp. Macron kommer ikke med falske løfter om at nasjonalisering av franske bedrifter vil redde alle franske arbeidere som trues av utflagging, mener hans norske tilhengere.

– Du utnytter folks nød. Du leker med raseriet deres, sier Macron til Le Pen.

– Bravo! kommer det fra Bislett.

Historisk splittet

Frankrike er revnet i to: Mellom Macrons velgere, som bor i byene og lever med globaliseringens fordeler, og Le Pens velgere, i periferien og globaliseringens skygge.

Kløften vokser mellom disse to. Den nye presidenten må fra mandag av samle et historisk splittet land.

– Vi ser dette alvoret. Men jeg tror Macron er den eneste av kandidatene som vil klare å snakke til hele Frankrike og bygge bru. Men det blir tøft, sier Jean-Yves Gallardo.

Han har aldri engasjert seg i et parti før. Før Macron, som også er upopulær i store deler av befolkningen.

– Noen ser i ham nok et produkt av eliten, med bakgrunn fra borgerskap, eliteskoler, embetsverket, og deretter jobb i privat bank (Rothschild. journ.anm.) med høy inntekt, sier Gallardo.

Men i motsetning til Le Pen, har Macron verken en lengre politikerkarriere bak seg, eller et politisk familiedynasti i ryggen.

– Han er den eneste som ser optimistisk på Frankrikes framtid, og sier at vi kan få til ting, sier Véronique Revoy.

Les også: – Frankrike for fornyelse

– Endrer politikken

Fire politiske krefter, fra ytterste høyre til ytterste venstre, delte på nesten like mange velgere i første valgrunde. I sentrum vokser et nytt alternativ fram med Macron. Gallardo mener det er nesten «magisk» at Macron har overskredet venstre-høyre-aksen. For de franske Oslo-borgerne er skillelinjen ikke relevant lenger.

Men to tredeler av velgerne til kandidaten på ytre venstre, Mélenchon, vil heller sitte hjemme enn å stemme på Macron. Det er en farlig holdning, mener Revoy.

– Le Pen er apartheid. Jeg håper franskmenn har brukt tid på å tenke gjennom hva Le Pen innebærer. Hun vil ta oss ut av Europa, sier Revoy.

På skjermen pendler debatten over på terrorbekjempelse. Det blir stille på Bislett. «Dette snakker til folk», sier en. 11.000 personer i Frankrike har fått stempel som ettersøkt av etterretningen, sier Le Pen. I 2015 var 850 hjemvendte jihadister en del av tallene.

– Du er fornøyd med den islamistiske fundamentalismen! parerer Le Pen Macron.

– Ohlala. Jeg ser faren hennes i henne nå. Det skremmer, sier Revoy om Nasjonal Fronts kandidat, som er datter til partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen.

Sosialdemokrat?

I Norge kalles liberalisten Macron, som ønsker store kutt i offentlig sektor, en «nordisk sosialdemokrat». Men er han det?

– Det er umulig å sammenligne. Men det er første gang en sentrumspolitiker samler så bredt i Frankrike. Han har endret fransk politikk for alltid ved å bryte de etablerte blokkformasjonene, og definere en sentrumspolitikk, sier Gallardo.

Macron får Obama til å snakke fransk og sende støtte over Atlanteren. Mens EUs ledere heier på kandidaten, er Macron upopulær blant dem som mener han vil svekke fagforeningene.

– Han samler velgere fra høyre og venstre. Han er for Europa. Det er superviktig, sier Gallardo.

Macron kalles også «bébé Hollande» (Hollandes baby). Får de flertall i nasjonalforsamlingen, vil hans politiske bevegelse gjennomføre politikk som vil ta landet i en positiv retning, tror Gallardo. Ifølge finansavisen Les Echos ligger de i øyeblikket an til et flertall i nasjonalforsamlingen.

Debatten dreier inn på euroen. Le Pen erklærer euroen for «død om 10 år», og lover to myntenheter hvis Frankrike går ut av EU: franc for vanlig folk, og euro for bedrifter. På Bislett rister de på hodet.

– Der er løpet kjørt for Le Pen.

Når nordmenn snakker om at høstens stortingsvalg i Norge er et verdivalg, må Gallardo trekke på smilebåndet.

– De problemene dere har i Norge, er bare peanøtter i forhold til Frankrike. Jeg tror ikke dere nordmenn kan forestille dere hvor tynnslitt tilliten til politikerne i Frankrike er. Tilliten til myndighetene er nærmest ikke-eksisterende, sier han.

– Politikerne i Frankrike pensjonerer seg ikke, de dør i setet i nasjonalforsamlingen, sier Véronique Revoy.

Gallardo håper på et presidentpar som kan representere det nye Frankrike, der innvandring er en del av Frankrikes røtter, og kjernefamilien ikke er spikret. Macron kan bli Frankrikes yngste president noensinne, med Brigitte Trogneux (64) som presidentfrue.

Mer fra Dagsavisen