Verden

Ba om mer penger til FBIs Russland-etterforskning før han fikk sparken

Den sparkede FBI-sjefen James Comey skal nylig ha bedt om mer ressurser til å etterforske påståtte bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam.

Det at FBI-sjefen ble sparket kort tid etter at han skal ha bedt om mer penger til granskningen, vil trolig forsterke mistanken om at Trump har forsøkt å påvirke en etterforskning som i verste fall vil kunne ødelegge hans troverdighet som president, skriver New York Times.

Det hvite hus avviste onsdag at Trumps motiv for å sparke Comey er knyttet til Russland-granskningen.

– Trump har vurdert å sparke FBI-sjefen helt siden valget, framholdt talskvinnen Sarah Huckabee Sanders.

Hun sa også at FBI vil bli oppfordret til å fullføre etterforskningen, og at det i så fall vil kunne bevise at «det ikke finnes noen bevis for noe hemmelig samarbeid mellom Trumps valgkampteam og Russland».

Uavhengig etterforsker?

Ifølge Sanders er det ingen grunn til å utnevne en uavhengig spesialetterforsker, slik både demokrater og enkelte republikanerne i Kongressen krever, ettersom saken etterforskes av komiteer både i Senatet og Representantenes hus.

Senatets etterretningskomité varslet onsdag at den vil innkalle Comey til høring selv om han har fått sparken.

Samtidig truet Nancy Pelosi, lederen for Demokratene i Representantenes hus, å tvinge fram en avstemning for å få opprettet en uavhengig komité som skal granske de påståtte båndene mellom Trumps valgkampteam og Russland.

– Falsk idé

Trump har etter at han ble president rost Comey, og beslutningen om å gi ham sparken kom brått og uventet.

Både New York Times, Washington Post og nyhetsbyrået AP meldte onsdag at Comey i forrige uke ba justisdepartementet om betydelig mer ressurser til Russland-granskningen. Det skjedde i et møte med visejustisminister Rod J. Rosenstein, mannen som skrev notatet som ble brukt til å begrunne Trumps avgjørelse om å sparke Comey, ifølge en rekke ikke navngitte tjenestemenn.

Kildene sier også at Comey de siste dagene har fortalt kongressmedlemmer om møtet og at han var frustrert over at han hadde så lite ressurser.

En talskvinne for justisdepartementet, Sarah Isgur Flores, hevdet onsdag at «ideen» om at Comey ba departementet om mer ressurser til å granske Russlands-anklagene, er «fullstendig falsk».

Forsterker mistanke?

Trump selv langer ut mot kritikerne sine i en rekke Twitter-meldinger. Han anklager demokrater for å gråte krokodilletårer over Comeys avgang, og viser til at mange av dem tidligere har uttalt seg kritisk til Comey.

Han mener også at både demokrater og republikanere kommer til å takke ham for å ha sparket Comey, samtidig som han rakker ned på den tidligere FBI-sjefen og lover å utnevne en som er mye bedre.

Onsdag kalte han også Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, for «gråtende Schumer» etter at sistnevnte stilte svært kritiske spørsmål ved Trumps motiv for å sparke Comey.

– Spørsmålet er hvorfor det skjedde i går kveld? Vi vet av Comey ledet en etterforskning om hvorvidt Trumps valgkampteam samarbeidet med russerne, et alvorlig lovbrudd. Var disse granskningene i ferd med å komme for tett innpå presidenten? spurte Schumer fra Senatets talerstol onsdag.

Schumer krever nå at både visejustisministeren og justisminister Jeff Sessions stiller opp i Senatet for å redegjøre for omstendighetene rundt beslutningen om å sparke Comey.
Clintons eposter

Da Trump sparket Comey tirsdag, begrunnet han det både med FBI-direktørens håndtering av granskningen av Clintons bruk av en privat epostkonto mens hun var utenriksminister, og granskingen av russisk innblanding i presidentvalget.

I Rosensteins notat nevnes imidlertid ikke Russlands-granskningen overhodet. Det eneste som kritiseres, er FBIs gransking av epostpraksisen til Hillary Clinton mens hun var utenriksminister. (NTB)

Mer fra Dagsavisen