Verden

Aung San Suu Kyi til Norge

For første gang på over 24 år skal Aung San Suu Kyi forlate Myanmar. Hun velger å reise til Norge og Storbritannia.

UD bekrefter besøket og ser fram til at nobelprisvinneren endelig kommer til landet, over 20 år etter at hun ble tildelt Nobels fredspris.

– Vi kan bekrefte at utenriksministeren og Aung San Suu Kyi diskuterte besøket til Norge da de snakket sammen på telefonen søndag. Det planlegges ut fra at hun kommer i juni, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Da Norge i helgen valgte å oppheve de økonomiske sanksjonene mot Myanmar, benyttet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) anledningen til å fornye invitasjonen til Suu Kyi. Støre sa da at han håpet et besøk ville finne sted allerede til sommeren.

– Jeg gjentok invitasjonen, og hun bekreftet at Norge er det første landet hun ønsker å besøke, sa utenriksministeren til NTB etter samtalen.

Gleder seg

Kjell Magne Bondevik, leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, gleder seg over at Suu Kyi nå endelig kommer til Norge.

– Jeg synes det er veldig gledelig at hun kommer såpass raskt. Hun har sagt tidligere at Norge er landet hun ønsker å besøke først. Det har hun fortalt til meg på telefon tidligere, og hun sa det til meg da jeg besøkte henne i juni i fjor. Hun har et spesielt forhold til Norge på grunn av Nobels fredspris og Raftoprisen. Jeg tror hun ønsker å komme til Bergen og Vestlandet i tillegg til Oslo, sier Bondevik til NTB.

Han har hatt jevnlig kontakt med Støre om besøket og sier at besøket trolig vil finne sted i dagene rundt 18.-20. juni.

Selv planlegger han en ny reise til landet som tidligere var kjent som Burma i mai. Da vil han fortelle Suu Kyi hva hun har i vente i Norge.

– Nå er hun i en travel periode. Mandag skal hun innta sin plass i parlamentet for første gang. Jeg snakket nettopp med en av hennes medarbeidere. Fra i dag og til helgen samler hun sine 43 medarbeidere for å forberede seg på å jobbe i parlamentet. Dette blir en helt ny situasjon. Hun blir nå en del av systemet, og det vil kreve mye av henne, sier Bondevik.

Halv nobelseremoni

Støre besøkte selv Myanmar i slutten av januar. Allerede da sa Suu Kyi til norsk presse at hun ønsket å besøke Norge etter valget i Myanmar 1. april.

I 1990 ble Suu Kyi satt i husarrest, og siden den gang har hun vært holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de siste 22 årene. Året etter, i 1991, ble hun tildelt Nobels fredspris in absentia. Men Suu har i alle disse årene ikke våget å reise utenlands av frykt for ikke å slippe inn igjen i landet.

Nobelinstituttet har tidligere sagt at de ønsker å holde en «halv» seremoni for Aung San Suu Kyi når hun omsider kommer til Oslo.

Både medaljen, diplomet og prispengene ble overrakt Suu Kyis nå avdøde ektemann Michael Aris og de to barna Alexander og Kim i 1991. Det som gjenstår er nobelforedraget.

– Det vil ligne på en vanlig seremoni i rådhuset, og vi vil arrangere en bankett for henne, sa Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad i januar.

Til Oxford

Suu Kyi ble invitert til Storbritannia da hun møtte Storbritannias statsminister David Cameron i Yangon fredag. Han var på besøk i Myanmar som den første vestlige regjeringssjefen på flere tiår. Da svarte hun at det at hun skulle vurdere tilbudet viser at det er blitt gjort store framskritt i Myanmar.

– For to år siden hadde jeg sagt: «Takk for invitasjonen, men beklager», la hun til.

På turen til Storbritannia skal hun besøke den britiske byen Oxford, hvor hun gikk på universitetet på 70-tallet, ifølge Nyan Win, talsperson for Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

– Jeg vet ikke den nøyaktige datoen ennå, sier Win.

- En gledens dag

Den norske Burmakomiteen mener det er all grunn til å feire at Myanmars opposisjonsleder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi omsider kommer til Norge.

– Det er en gledens dag at Suu Kyi endelig har fått muligheten til å reise ut av Myanmar for første gang på over 20 år, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.

– Suu Kyis kamp for demokrati er beundret av mange, og hun har selv sagt at hun ønsker å takke det norske folk for støtten gjennom mange år, sier Husøy, som håper besøket vil få et folkelig preg.

– Folk flest bør kunne oppleve og hylle henne, også burmesiske flyktninger i Norge, sier hun.

Onsdag ble det klart at Aung San Suu Kyi kommer til Norge i juni. Suu Kyi mottok Nobels fredspris i 1991 og Raftoprisen i 1990, men har til nå ikke våget å reise utenlands av frykt for ikke å slippe inn igjen i landet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen