Verden

Atawas foreldre ble drept

Atawa (10) mistet foreldrene sine i et Boko Haram-angrep. Barn får traumer for livet og mister skolegang på grunn av terrorgruppens herjinger.

Bilde 1 av 2

Denne måneden er det tre år siden terrorgruppen Boko Haram kidnappet 276 jenter fra en skole i Chibok nord i Nigeria. Det utløste en verdensomspennende kampanje og internasjonal oppmerksomhet rundt Boko Haram, og siden har noen av jentene sluppet unna.

Men Boko Haram terroriserer fortsatt lokalbefolkningen nord i Nigeria, til tross for at organisasjonen er blitt svekket etter en massiv militærinnsats de siste par årene.

Les også: Livet etter Boko Harams terror

Mistet foreldrene

– Jeg mistet faren og moren min, fortalte ti år gamle Atawa Filimon til Kirkens Nødhjelp-ansatte nylig. Atawa bor i en flyktningleir i Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno nord i Nigeria.

Atawa og mange andre måtte flykte til fjellene fra da væpnede menn fra Boko Haram kom til hjembyen Gwanza.

I fem dager holdt de seg i fjellene, og verken spiste eller drakk. Hun ble reddet av kamerunske soldater. Før det hadde hun sett mange bli drept, både barn og voksne. I dag bor i hun i flyktningleiren med bestemoren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Traumer

– Disse barna får traumer som følger dem resten av livet. I tillegg mister de skolegang fordi de har måttet flykte, forteller kommunikasjonsrådgiver Vegard Tjørhom i Kirkens Nødhjelp. Han var nylig i Nord-Nigeria, og var blant dem som møtte Atawa.

– Atawa er et av mange barn som har lignende historier. Men én ting er det som blir sagt – man vet ikke hva som er usagt. Vi vet at jenter og kvinner blir utsatt med seksuelle overgrep. Det er ekstremt tabubelagt og skambelagt, sier Tjørhom til Dagsavisen.

Ny i Nigeria

Kirkens Nødhjelp er en av flere internasjonale organisasjoner som nå er i ferd med å etablere seg i området.

Ikke siden Biafra-krigen på slutten av 1960-tallet har Kirkens Nødhjelp vært til stede i Nigeria.

Kriseområdet rundt Tsjad-sjøen i Afrika beskrives som en av verdens største glemte kriser. Over 11 millioner mennesker rundt Tsjad-sjøen har behov for akutt nødhjelp på grunn av både konflikter og tørke – 8.5 millioner av dem er i Nigeria.

I februar var Norge medarrangør for en giverkonferans for Tsjad-sjøen, og Kirkens Nødhjelps satsing i Nigeria er et resultat av at regjeringen ønsker å satse mer på bistand i denne regionen. Organisasjonen skal støtte arbeid som allerede er påbegynt av lokale partnere.

– Nigeria har ikke vært et vanlig land å drive bistand i de siste tiårene. Det er Afrikas største økonomi, men myndighetene har selv innsett de siste årene at de ikke klarer å løse en såpass stor krise alene, sier Tjørhom.

I Nigeria har Boko Harams virksomhet ført til enorme befolkningsforflytninger.

– I delstatshovedstaden Maiduguri var det for noen år siden en halv million mennesker. Nå er det om lag én million der, og halvparten av befolkningen er flyktninger. Det er folk som har flyktet fra landsbygda og inn til byen, sier Tjørhom.

Kirkens Nødhjelp er mest bekymret for oppvekstvilkårene for alle barna som rammes av krisen.

– Hvis vi ikke tar tak i psykososialt arbeid og gir dem et minimum av skolegang, er det svært kritisk for en hel generasjon, sier Tjørhom.

Les også: – Bruker filler med sand som bind

Ikke beseiret

Boko Haram er svekket, men ikke beseiret, påpeker Nigeria-forsker Henrik Angerbrandt ved Nordiska Afrika-institutet i Sverige.

– Man har på et vis lykkes ta kontroll over Boko Haram, men ikke beseiret dem. Gruppen har spredt seg ut geografisk, og organisasjonen er splittet. Det forekommer fortsatt angrep og kidnappinger, men de retter seg framfor alt spesifikt mot dem som går imot Boko Haram eller ikke samarbeider, sier Angerbrandt til Dagsavisen.

Senest i forrige uke ble 22 jenter og kvinner kidnappet i to angrep.

Å bekjempe Boko Haram var det viktigste løftet til Muhammadu Buhari før han ble president i mai 2015. Boko Haram driver også i grenseområdene og inne i nabolandene til Nigeria, og nigerianske styrker har fått hjelp av styrker fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger. I desember 2016 hadde regjeringsstyrkene tatt kontroll over store deler av områdene Boko Haram hadde hatt kontroll over, og Buhari erklærte at Boko Haram var «teknisk nedkjempet».

Mer synlig

At Boko Haram er presset ut fra flere områder er nettopp det som gjør at den humanitære krisen i regionen nå blir lettere å se for det internasjonale samfunnet, påpeker Henrik Angerbrandt.

– Mange områder er mye mer tilgjengelig enn før for myndigheter og humanitære organisasjoner. Da ser man følgene av både Boko Harams kampanje og militærkampanjen mot Boko Haram. Krisen har pågått så lenge at effekten av den er blitt stadig større; blant annet ser vi nå mange som mangler mat, sier Angerbrandt.

Det er denne effekten Kirkens Nødhjelp nå ser.

– Den militære kampen mot Boko Haram har gitt resultater, men den humanitære situasjonen er blitt verre over tid. I flere år har mange ikke turt å dyrke jorda på grunn av frykt for å bli angrepet på åkrene, eller fordi folk har måttet flykte. Dermed har mange gått fra å være matprodusenter til å trenge mat. Frykten er fortsatt lammende selv om tallet på angrep har gått ned, sier Tjørhom i Kirkens Nødhjelp.

Henrik Angerbrandt påpeker at oppgaven nå blir å jobbe mot ulikheter og fattigdom i Borno-området. Nettopp dette har vært en viktig årsak til at Boko Haram har fått rekruttere.

– Nå handler det om å undergrave Boko Haram og satse på langsiktig utvikling. Man må ikke bare ta det tilbake til hvordan det var før Boko Haram kom, men forbedre det. Men det gir ikke raske resultater, sier Angerbrandt.

Les også: Kunne unngått sultedød

Mer fra Dagsavisen