Verden

Assad: – Det verste er over

Barene i Damaskus holdt «happy hour» da Qatar ble kastet ut i en diplomatisk krise. Det blir ansett som en seier for Assad-regimet.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Lite er «happy» i Syria, det er ytterst lite å glede seg over i landet. Men da Qatar, den lille Gulf-staten ved Persiabukta, nylig ble kastet inn i en diplomatisk krise uten like, så man grunn til å feire i Damaskus.

– I gamlebyen ble drinker delt ut gratis til gjestene, forteller Ahmad, en lokal syrer.

– Både i Bab Sharqi-puben og i Bar Code fikk man faktisk gratis alkohol. Folk skulle feire at ingen prøver å yppe med president Bashar al-Assad, forteller Ahmad til Dagsavisen.

Qatar, en superrik oljenasjon på den andre siden av Midtøsten, har i flere år blitt anklaget for å finansiere de mer ekstreme islamistgrupperingene som kjemper i Syria, inkludert IS, Den islamske staten. Nylig besluttet Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain, De forente arabiske emirater og Yemen å bryte diplomatiske forbindelser med Qatar.

Støtten

Ingen av disse statene er riktignok Syrias allierte, og flere av dem støtter andre grupperinger som kriger i Syria. Men slik mange i Damaskus ser det, var dette ikke mindre enn et tegn fra de høyere makter.

– Mange av al-Assads støttespillere sier dette er en straff fra Allah fordi Qatar forsøker å undergrave vårt land, sier Ahmad, som selv er 32 år gammel.

Hundretusener i Syria er allerede straffet. En halv million mennesker er trolig blitt drept siden kampene brøt ut i 2011. Situasjonen mange steder er så farlig at ingen pålitelige organisasjoner våger å ha mannskap på bakken for å holde tellingen. Minst 12 millioner mennesker er på flukt, inne i og utenfor Syria.

Også på gatene i maktsenteret Damaskus føler man krigen, selv om regimet prøver å signalisere at hovedstaden er stabil. Ofte slår granater ned i sentrum av Damaskus og ikke minst i den historiske gamlebyen, der flere av disse pubene ligger. Damaskus er også oppdelt av utallige forskjellige veisperringer, noen kontrollert av iranske soldater eller libanesiske Hizbollah-krigere, andre av syriske soldater.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kaos

Så hvem er det som fortsatt går på puber i Syria? Jo, nettopp mange av de syriske soldatene fra veisperringene. Krigen har skapt anarkilignende tilstander, maktforholdene er delvis snudd opp ned, og soldatene ved veisperringene vokser fram som en ny klasse: Butikkeiere må ofte nemlig betale en «skatt» på opp til ti prosent av sine varer for å få sin frakt gjennom. Andre forbipasserende betaler en pris for uhindret passasje.

– Det er de som står ved veisperringene som har penger til å gå i barene nå for tida. De tar beskyttelsespenger fra folk. Folk er rasende, men det er ingenting noen kan gjøre med det, sier Ahmad.

President Bashar Assad, derimot, er mer optimistisk.

– Ting går i riktig retning, og vi slår terroristene, sa han nylig til den indiske fjernsynsstasjonen WION-TV.

– Hvis ikke Vesten og deres allierte, deres nikkedukker, støtter terroristene på en massiv måte, er jeg sikker på at det verste er bak oss, sa Assad i sitt palass i Damaskus.

Riktignok er han i ferd med å vinne tilbake landområder fra opposisjonsgruppene, men Assad er langt ifra i kontroll.

Presidenten har gjort seg avhengig av utallige krigsherrer og andre lokale væpnede menn som har frie hender så lenge de støtter regimet. Dermed har en lovløs voldskultur spredt seg i områder under regimets kontroll, inkludert selv inne i hovedstaden.

Syrias håpløshet

Så mens en rekke internasjonale aktører søker en politisk løsning på den seks år lange blodige krigen, er spørsmålet faktisk hva det er som gjenstår.

Trolig vil IS falle i deres hovedbase Raqqa nord i landet, men utallige grupper, inkludert kurdiske, kontrollerer allerede sine egne områder i lappeteppet som i dag er Syria.

– Ikke under noen omstendighet kan Syria i de neste tiårene gå tilbake til å bli det det en gang var, sier Karim Makdisi, en statsviter ved Det amerikanske universitetet i Beirut i nabolandet Libanon, til Dagsavisen.

I tillegg til de lokale krigsherrene, ned til veisperringsnivået, er Assad også avhengig av den militære støtten fra stater som Russland og Iran. Selv ikke «happy hour» på barene i Damaskus kan overskygge deres dystre virkelighet.

Mer fra Dagsavisen