Verden

Anklages for skattehykleri

Statsminister David Cameron anklages for hykleri etter å ha eid aksjer i farens skatteparadisselskap. Men presset mot Cameron vil gå over, tror eksperter.

Bilde 1 av 2

Panama-lekkasjene rammer nå også regjeringssjefen i Storbritannia, som etter tre dager med press fra mediene innrømmet at han har eid aksjer i investeringsfondet Blairmore Investment Trust, der hans avdøde far var en av direktørene.

Selskapet, som ble drevet fra skatteparadiset Bahamas, har gjennom 30 år aldri betalt skatt til Storbritannia, ifølge avisen The Guardian.

Kommentar: Den slappe styringen av statsselskapene er Aps hovedansvar  (Arne Strand)

Ikke ulovlig

– Jeg ønsker å være så klar jeg kan om fortiden, nåtiden og om fremtiden, fordi jeg ærlig talt ikke har noe å skjule, sa Cameron i et TV-intervju torsdag kveld.

Cameron sier han solgte aksjene for 31.500 pund (370.000 kroner) fire måneder før han ble statsminister i 2010. Sammen med kona Samantha tjente han 223.000 kroner på aksjesalget, noe som var innenfor fribeløpet for aksjegevinst.

Cameron sier farens selskap ikke ble etablert for å unngå skatt, og understreker at han har betalt alle skatter han skal.

Cameron blir ikke anklaget for å ha gjort noe ulovlig, men statsministeren beskyldes nå av opposisjonen for dobbeltmoral. Han blir også kritisert for manglende åpenhet ved å ha veket unna spørsmålet i flere dager. Mandag svarte Statsministerens kontor at dette var en privatsak, og først torsdag sa Cameron at han hadde hatt slike aksjer.

– Statsministeren må lede med eksempelets makt. Og når han etter tre dager med spørsmål må innrømme dette, må det ha vært en sak han følte en viss grad av skam ved, ellers ville han ha innrømmet det umiddelbart, sier Labours nestleder Tom Watson til BBC.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Regel for de rike?

Cameron understreker at det ikke var noen forsøk på å unngå skatt, og mener anklagene beror på en fundamental misoppfatning. Labours Tom Watson sier Cameron ikke kan klandres for farens forretningsdrift, men for hykleri, fordi Cameron selv har kritisert lignende eksempler før. Han mener Cameron møter seg selv i døren.

– Det ville ikke vært så ille dersom han ikke også har belært veldig profilerte personer om deres egne skatteordninger, som han har kalt moralsk galt, sier Watson.

David Cameron var allerede leder for Det konservative partiet mens han eide aksjene. Før valget i 2010 ble det klart at Cameron kunne bli landets neste statsminister. Cameron sier han da solgte aksjene fordi han ikke ville at noen skulle tro han hadde noen skjult agenda eller egeninteresser.

Opposisjonen har bedt Cameron forklare seg nærmere i parlamentet.

Owen Smith, Labours skyggearbeidsminister, mener saken setter Cameron i et dårlig lys.

– Er det en regel for de rike, og de rike som styrer De konservative, og en annen regel for resten av oss, spør han The Guardian.

Går over

En av Camerons partifeller i regjeringen, Nick Boles, forsvarer Cameron og sier det er naturlig at statsministeren først forsøkte å hegne om sin fars minne.

– Folk ønsker å vite om han betalte all skatten han skulle, og det gjorde han. Brøt han noen lover? Det gjorde han ikke, sa han til BBC Today.

Men saken er likevel ikke så graverende at den utgjør noen fare for David Cameron, tror Jan Erik Mustad, ekspert på britisk politikk og førstelektor ved Universitetet i Agder.

– Jeg tror saken vil gå over snart, selv om Labour vil holde saken gående litt og bruke den for hva den er verdt, sier Mustad til Dagsavisen.

Ikke som på Island

Mustad mener det for lite å ta Cameron på til at dette blir en alvorlig affære for statsministeren, som akkurat nå er midt i sin viktigste politiske kamp i forkant av folkeavstemningen om EU i juni.

– Hadde han virkelig blitt tatt med buksene nede, som Islands statsminister, ville det vært noe annet. Men han gjorde det riktige ved å selge seg ut før han ble statsminister, han har betalt det han skal av skatt, han har oppgitt summene det dreier seg om, og Downing street har gjort rede for saken. Man kan godt påpeke at han har drevet dobbeltkommunikasjon, men jeg tror likevel ikke pressen og opposisjonen kan gjøre noe mer ut av dette etter en liten stund, sier Mustad.

Han utelukker likevel ikke at saken kan gi noen negative utslag for Cameron i en periode.

– Det kan gi folk en oppfatning om at noe som ikke er bra har foregått, og slik sett skade troverdigheten. Det bekrefter nok også oppfatningen blant mange om at De konservative er de rikes lekegrind og at de prøver å berike sin samfunnsstand, sier Mustad.

Også Mikael Sundström, ekspert på britisk politikk ved Lunds universitet, tror saken går over. Han tror saken snart blir overskygget av EU-spørsmålet.

– Og der har ikke dette noen klar kobling. EU-motstanderne kan peke ut Cameron som løgner, men så mye mer enn det tror jeg ikke vil skje, sier Sundström til nyhetsbyrået TT.

Kommentator Simon Jenkins i The Guardian påpeker at Cameron har fulgt loven, men at det er lovene som er gale.

– Cameron er kanskje uskyldig som skattebetaler, men skyldig som lovgiver, skriver han.

Mer fra Dagsavisen