Verden

Angriper billig arbeidskraft

Emmanuel Macron vil kutte strømmen av billig arbeidskraft fra land som Polen. Nå vil han ha Øst-Europa med på EU-reform.

På franske byggeplasser er de fleste arbeiderne fra Øst-Europa. Britene bruker polske, rumenske og bulgarske arbeidere til innhøsting, mens halvparten av truck-sjåførene i Spania kommer fra Øst-Europa, ifølge New York Times.

Det vil Frankrikes president nå ha en slutt på. Denne uka er Emmanuel Macron på turné i Øst- og Sentral-Europa for å sanke støtte til kampen mot sosial dumping. Han går til angrep på en av pilarene i EU, fri flyt av arbeidskraft, for å bekjempe konkurransen fra lavtlønte arbeidere.

Bremse billig arbeidskraft

Endringene Macron foreslår er første trinn i den ambisiøse EU-reformen han har lovet Frankrike og Europa. Å beskytte lokal arbeidskraft mot konkurranse fra land som Polen, var et viktig løfte under presidentvalgkampen.

Onsdag søkte Macron støtte fra regjeringssjefene i Østerrike, Tsjekkia og Slovakia for strengere EU-regler som skal bremse eksporten av billig arbeidskraft fra Øst- og Sentral-Europa til rikere naboer i vest. I går besøkte han Romania, og i dag er han i Bulgaria.

Ender på minstelønn

Dagens EU-regler åpner for at utenlandske arbeidsgivere kan utstasjonere arbeidere i et annet EU-land for en begrenset tidsperiode, ofte for minstelønn i mottakerlandet. Arbeidsgiverne betaler sosiale velferdsutgifter i eget land og ikke i mottakerlandet, der velferdsutgiftene er høyere. Dette gir østeuropeiske aktører et urettferdig fortrinn på markedet, mener vesteuropeiske land, fordi lønn og velferdsutgifter er langt lavere der enn i mottakerlandene. Det fører til sosial dumping, mener de.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dette vil han

Dette er endringene Macron foreslår:

* Begrense arbeidsperioden fra to til ett år.

* Tvinge utenlandske arbeidsgivere til å inkludere utgifter til bolig, mat og transport for arbeidstakere, i tillegg til minstelønn. Ofte trekkes disse utgiftene fra. Det gjør at de utenlandske arbeiderne blir billigere enn lokal arbeidskraft.

* Bekjempe juks med arbeidskraft fra andre EU-land, og få til et bedre samarbeid om bekjempelse av dette.

Splittelse i øst

Tsjekkia og Slovakia antyder at de er positive til Macrons endringer. Det bør være mulig å bli enige fram til oktober, mener de. Men 11 EU-land har sagt at de er imot forslagene. Et av dem er Polen, som sender flest arbeidere til andre EU-land, mellom 300.000 og 400.000 hvert år, ifølge Deutsche Welle. De fleste motstanderne er tidligere kommunistland, med unntak av Danmark, som mener forslaget ikke går langt nok i å beskytte fagforeningenes kollektive forhandlingsmakt. Hvorvidt Frankrike får gehør for endringene, kan bli avklart under neste møte for EUs arbeidsministre 23. oktober.

Les også: Nå er han like upopulær som Trump på hjemmebane

Unngår Polen og Ungarn

Macron vil ikke legge turen innom Polen og Ungarn i løpet av Europa-turneen. Landene beskylder Macron for proteksjonisme, og er blant de fremste EU-kritikerne, og får kritikk for å svekke rettsstaten i egne land. «Europa er ikke et supermarked», advarte Macron dem i et intervju med The Guardian. Polen har varslet at de kan gå til motangrep dersom de nye reglene går gjennom. EU-landene vil diskutere endringene i høst før en mulig avstemning.

Må innfri EU-reform

Utenlandske EU-arbeidere er en het potet i Frankrike. Arbeidsledigheten er høy, og partiet Nasjonal Front på ytre høyrefløy vil skrote EU-reglene for utenlandske arbeidere, skriver Deutsche Welle. Macron kaller reglene for «et svik» mot fundamentene i EU. Et felles marked og fri flyt av arbeidere har ikke som mål å favorisere land som promoterer de svakeste velferdsrettighetene, uttalte han denne uka, melder Le Monde.

Macron er under press på hjemmebane og i Europa for å innfri EU-reformen. Den ferske presidenten er også i hardt vær for reformen av arbeidslivet, som legges fram 31. august.

Mer fra Dagsavisen