Verden

Angriper asylpolitikken

Høyresiden krever strengere kontroll av asylsøkere, og går til angrep på Angela Merkels flyktningpolitikk etter terroren som har rammet landet.

Tyskland er rystet etter fire dødelige angrep sist uke. Nå rettes skytset mot kansler Angela Merkels åpne linje i flyktningpolitikken.

Politiet etterforsker tre av de fire angrepene som terror, to av dem kan ha forbindelser til terrorgruppa Den islamske staten IS. Tre ble begått av flyktninger eller asylsøkere. Og tre av angrepene skjedde i Bayern i Sør-Tyskland der delstatsmyndighetene lenge har tatt til orde for en strengere asylpolitikk og flere grensekontroller.

Svaret fra Bayern i går sparker i gang en ny asyldebatt i Tyskland.

– Vi kan ikke ha en politikk med åpne grenser, er den klare beskjeden fra innenriksminister Joachim Herrmann i Bayern.

Den sørtyske delstaten har tatt imot flest asylsøkere i løpet av det siste årets kraftige vekst i asylankomstene.

– Tilbakeholdenhet er viktig, men det kan ikke erstatte vern av staten, sier Horst Seehofer, leder for det konservative partiet CSU i Bayern, ifølge Der Spiegel.

Internt opprør

CSU er søsterpartiet til Angela Merkels konservative parti CDU, og sitter i regjering. CSU ligger til høyre for CDU og Seehofer har lenge vært en av de mest høylytte kritikerne av kanslerens flyktningpolitikk. Nå skrur han opp volumet enda et hakk og krever full kontroll av alle flyktninger som har kommet til Tyskland.

Seehofer har tidligere krevd at Tyskland må sette et øvre tak på hvor mange asylsøkere landet kan ta imot. Over en million asylsøkere ble registrert i Tyskland i fjor, de fleste fra Syria og Afghanistan. De siste månedene har antallet nyankomne asylsøkere sunket kraftig etter at grensene langs den såkalte Balkan-ruta er blitt stengt og returavtalen med Tyrkia kom på plass i mars.

Mer kontroll

Merkel markerte seg i fjor med uttalelsen om at Tyskland skal klare å ta imot alle flyktningene. «Velkommen»-politikken fikk mye skryt, som raskt snudde til motstand. I vinter startet et asylopprør innad i regjeringspartiene, og Merkels popularitet dalte. Striden roet seg da regjeringspartiene ble enige om innstramminger i asylregelverket, blant annet skulle asylsøkere som hadde fått avslag på søknaden sendes raskere ut.

Gjerningspersonen i det siste angrepet i Ansbach søndag kveld var en 27-årig syrisk asylsøker som hadde fått avslag på søknaden. Han skulle ut av landet innen 17 dager, skriver avisen Die Welt, og understreker at det ikke er klart hvorvidt angrepet hadde en sammenheng med mannens asylsøknad å gjøre.

Likevel er rask utsending av personer som har fått avslag ett av tiltakene myndighetene i Bayern nå vil ha på plass. I tillegg til mer politi, strengere grensekontroller og overvåking i flyktningmottakene, ifølge en oversikt i Der Spiegel.

– Vi vil gjøre alt for å bedre sikkerheten, sier Seehofer.

Merkel avbryter nå ferien på grunn av angrepene sist uke, og det er ventet at hun skal legge fram en redegjørelse i morgen, skriver Die Welt.

Mer splittet

– Rammet nervesystemet

NTB

Frankrike: Gisselaksjonen i Normandie vil føre til ytterligere polarisering og rekruttering til IS, mener ledende terror­ekspert.

– At en prests strupe blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NTB.

I går ble en 86 år gammel fransk prest drept og en annen person livstruende såret da to menn med kniv tok seg inn i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray nord i Frankrike. IS hevder selv å stå bak, og Frankrikes president François Hollande har også uttalt det samme.

– Vi kan ikke si det helt sikkert, men det ville overrasket meg om det ikke hadde noen tilknytning til IS. Det som gjenstår å se, er om gjerningsmennene har en operativ kobling til IS, eller om de kun handler på bakgrunn av IS’ oppfordringer om å ramme Vest-Europa, sier Ranstorp videre.

Terrorforbindelser

En av de to personene som angrep kirken, er ifølge Le Monde identifisert som Adel K. Han er født i 1997, noe som betyr at han er 18 eller 19 år gammel. Nyhetsbyrået AFP meldte i går at en av de to angriperne var siktet for terrorforbindelser etter at han to ganger forsøkte å reise til Syria i 2015. Vedkommende var utstyrt med en elektronisk lenke etter å ha blitt løslatt fra fengsel tidligere i år.

– Vil bli flere

Frankrike er allerede i unntakstilstand og har trappet opp sikkerheten etter lastebilangrepet i Nice der 84 menneskeliv gikk tapt.

– Vi kommer til å se flere slike angrep i Vest-Europa. De er nesten umulige å stoppe, sier Ranstorp.

Svensken forteller at franske myndigheter følger med på mellom 10.000 og 12.000 individer.

– Det er umulig å overvåke så mange personer samtidig. Det man også har sett, er at naboer og andre bekjente av dem som har gjennomført angrepene, ikke har sett noen tegn til ekstremisme på forhånd. De oppfører seg normalt for å ikke bli oppdaget av politiet, og gjennomfører små, enkle aksjoner med enkle våpen, sier Ranstorp.

Krigen mot IS

Frankrike har ytterlige trappet opp kampen mot IS etter lastebilangrepet i Nice, og Hollande uttalte forrige fredag at landet vil sende mer militært utstyr til Irak.
Frankrike er også involvert i Libya, og er tungt inne i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Syria.

Mer fra Dagsavisen