Verden

ANC stemte for endring

Et brudd med den omstridte Jacob Zuma: Det er signalet fra ANC etter at partiet valgte Cyril Ramaphosa som ny leder etter en opprivende lederstrid.

Bilde 1 av 3

Han har ønsket jobben i to tiår, og nå har han mulighet til å lede partiet i den meste kritiske perioden noen gang etter apartheid.

I kveld ble det endelig klart etter et døgn med avstemning og opptelling: ANCs nye leder heter Cyril Ramaphosa (65). Han vant over Nkosazana Dlamini-Zuma (68) etter et svært spennende og jevnt løp, med 2.440 stemmer mot 2.261. Dlamini-Zuma er sittende president Jacob Zumas ekskone, og var Zumas kandidat.

Valget av Ramaphosa gir håp til dem som ønsker en ny retning og kurs i ANC etter en rekke skandaler og korrupsjonsanklager rundt Zuma og kretsen omkring ham. Den sørafrikanske valutaen gikk i går kveld umiddelbart opp da valget var klart.

Får dilemma

Valget mandag ble ansett som et skjebnevalg for ANC og dermed også for landet: Ramaphosa vil bli partiets presidentkandidat foran valget i 2019, som blir ansett som et svært viktig valg. ANC gjorde det rekorddårlig ved lokalvalgene i fjor, men har fortsatt rent flertall i parlamentet. Dette frykter partiet at det vil miste etter neste valg, hvis ikke en ny ledelse i partiet klarer å snu skuta.

Nettopp derfor har den nyvalgte lederen nå fått et dilemma i fanget, påpeker analytikere i Sør-Afrika nå: Skal han vise at han mener alvor med løftet om å ta opp kampen mot korrupsjon og bryte med det Zuma og leiren hans står for, må han vise det raskt.

– Det er ikke mulig for ham å leve opp til løftene sine uten et klart angrep på forgjengeren, Jacob Zuma, skriver redaktør Ray Hartley i den sørafrikanske finansavisen Business Day.

Men det er fortsatt en betydelig del av ANC som tilhører fløyen rundt Zuma, og som ønsket Dlamini-Zuma som ny leder.

– Ramaphosa må velge: samling i partiet eller troverdighet før valget, skriver Harltey.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma går av som partileder nå, og skal i utgangspunktet sitte som president fram til valget i 2019, men kan bli bedt om å gå av før dette av partiet.

Spørsmålet er om det nå blir press i partiet om at Zuma må gå av som president før perioden løper ut. En ny ledelse skal velges i partiet. Sammensetningen av denne kan få betydning for utviklingen framover.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lobbyvirksomhet

Ramaphosa hadde på forhånd fått flest nominasjoner fra lokallagene, men Dlamini-Zuma hadde støtte av flere lokallag med mange medlemmer.

Mens Ramaphosa er blitt ansett som den som i størst grad vil skape et brudd med Jacob Zuma, er Dlamini-Zuma blitt ansett som en som vil være en fortsettelse av Zuma-regimet.

Ramaphosa er visepresident i Sør-Afrika, tidligere aktiv i fagbevegelsen og en av landets rikeste forretningsmenn. Ramaphosa har lovet å ta et oppgjør med korrupsjonen og maktmisbruket Zuma er anklaget for.

Han var favoritten i næringslivet og blant internasjonale investorer, som har sett Sør-Afrika som et usikkert kort under den skandalerammede president Jacob Zuma.

Det sies at han har ventet i to tiår på denne jobben, og han hadde håpet å bli visepresident under Nelson Mandela da han ble president.

Ramaphosa har fått støtte fra fagbevegelsen Cosatu, som er en tradisjonell støttespiller for ANC.

– Vi trenger en leder som har en intensjon om å samle ANC, og som vil samle alliansen. Vi trenger en leder som sier at alliansen er viktig, sa Cosatus generalsekretær Bheki Ntshalintshali under konferansen, og viste til den viktige trepartsalliansen mellom Cosatu, ANC og Kommunistpartiet, som har knaket det siste året under Zuma.

Nkosazana Dlamini-Zuma har hatt ulike ministerposter under alle ANC-presidenter og har vært leder av Den afrikanske union. Dlamini-Zuma hadde ungdomspartiet og kvinnegruppen i partiet bak seg.

For Zuma var det trolig viktig å prøve å sikre en etterfølger som i størst grad kan beskytte ham mot etterspill etter gjentatte skandaler og korrupsjonssaker.

Støttespillere av Dlamini-Zuma har imidlertid avvist at hun ville komme til å legge en beskyttende hånd over Zuma dersom hun stakk av med seieren.

Nesten 5.000 delegater til partikonferansen tok del i avstemningen, som kom sent i gang etter langvarig prosess med å godkjenne delegatene.

Les også: Historisk voldtektsdom

Disse konkurrerte i ANC-valget

Nkosazana Dlamini-Zuma

Var sentral i anti-apartheid-bevegelsen. Utdannet lege.
Var gift med Jacob Zuma, som hun har fire barn med.
Tidligere utenriksminister, helseminister og innenriksminister.
Tidligere leder av Den afrikanske union (AU).

Cyril Ramaphosa

Ble Sør-Afrikas visepresident i 2014.
Sentral i fagbevegelsen og antiapartheidbevegelsen på 1970- og 1980-tallet.
Ble parlamentsmedlem i 1994, gikk fulltid inn i forretningslivet i 1997.
En av Sør-Afrikas rikeste menn.

Mer fra Dagsavisen