Verden

– Alt har blitt mye verre

De fleste israelske barn som kaster stein går fri. Men 99,7 prosent av alle palestinske barn som arresteres blir straffet med fengsel i flere måneder, sier forsvarsadvokat.

Bilde 1 av 3

Det gjør de til tross for at UNICEF – FNS hjelpeorganisasjon for barn – kom med skarp kritikk av praksisen allerede for fire år siden.

– I teorien kunne du kanskje forsvart forskjellsbehandlingen med at det er snakk om to forskjellige land med ulike lover. Men den logikken brister når palestinere og israelske bosettere i samme område er gjenstand for ulike lovverk, sier Nery Ramati, forsvarsadvokat fra Tel Aviv i Israel.

Ramati møter Dagsavisen på besøk i Oslo, der han er for å snakke om arbeidet han gjør for å yte rettshjelp til palestinske barn på okkupert land.

Hevet mindreårig-grensa

Selv er han israelsk statsborger og jøde, som ble engasjert i palestinernes situasjon etter å ha ført en sak der israelere og palestinere sammen hadde demonstrert mot muren på Vestbredden – også omtalt som «apartheid-muren» av enkelte menneskerettighetsaktivister.

– Vi var vant til å representere israelerne, det var dem vi kjente. Men etter denne saken tenkte vi: Hvorfor representerer vi ikke palestinerne også? forklarer Ramati.

Advokatkontoret hans tar nå to eller tre saker pro bono (uten betaling) for palestinske barn som blir arrestert. Målet er å gradvis utfordre systemet, gjennom å behandle hver sak som «den viktigste de noen gang vil gjøre».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kontrastfylt

I dag er det store forskjeller mellom israelske og palestinske barn som arresteres for å kaste stein eller andre lovbrudd. Mens israelerne fremstilles for sivil, israelsk rett, stilles palestinske for militærdomstolen.

Kontrastene domstolene imellom er også store: Israel har ratifisert FNs barnekonvensjon, som gjør at mindreårige blant annet har krav på at familien får bli med under etterforskningen, har rett til å bli forhørt på eget språk, og at forhørene blir filmet.

– Ofte løslates de allerede på politistasjonen, sier Ramati.

For palestinske barn er situasjonen annerledes. De er underlagt lovgivningen på okkupert land – som innebærer fremstilling for militær rett. Den forholder seg ikke til barnekonvensjonen.

– Ofte stormer militæret huset til familiene der guttene bor midt på natten. Håndleddene deres blir bundet, de blir satt bind for øynene på og ført til arresten, forteller Ramati.

Han sier at mens israelske barn må fremstilles for en dommer innen 24 timer, kan det ta opptil fire ganger så lang tid for palestinske barn. De blir også forhørt av politimenn som så vidt snakker arabisk, mens vitnesbyrdet skrives på hebraisk, sier Ramati.

– Hvor ofte ender arrestasjonene med fengsel?

– Hver gang. Militærretten har en domfellelsesrate på 99,7 prosent, svarer Ramati.

Fengselsstraffene er vanligvis mellom fire og seks måneder, sier han. Dette ser advokaten som forskjellsbehandling, siden israelske barn som er bosatt på okkupert, palestinsk land, blir underlagt sivil rett i Israel.

UNICEF bekymret

I det internasjonale samfunnet er langt flere bekymret. I Norge jobber en egen kampanje – PIM (Palestinske barn i israelske, militære fengsler) med informasjonsarbeid. Og FN-organisasjonen UNICEF konkluderte i en rapport fra 2013 at «mishandlingen av barn som kommer i kontakt med det militære systemet ser ut til å være utbredt, systematisk og institusjonalisert gjennom hele prosessen, fra barnet blir arrestert til han eller hun har vært gjennom rettssaken og eventuelt har fått sin dom og straff».

Israels utenriksdepartement uttalte da at de ville følge opp UNICEFs forslag til forbedringer – i alt 38 anbefalinger. Men i UNICEFs oppfølgingsrapport to år etter hevdes det at lite er endret.

Forsvarsadvokat Ramati mener det fortsatt er tilfelle:

– På en del områder har det blitt verre siden 2014. Det er fordi alt har blitt mye verre. Mange flere mindreårige blir arrestert. Og straffen for steinkasting er hardere, sier han.

Advokaten sier det er en seig prosess å endre, men de forsøker. Arbeidsmetoden er å bruke god tid på hver sak og sørge for å legge frem beviser for behandlingen av guttene, noe som vanligvis ikke blir gjort ellers. Arbeidet de og andre har lagt ned har hittil ført til noen, men sentrale resultater. Blant annet blir palestinske barn nå definert som mindreårige fram til 18 års alder – i likhet med israelske.

Palestinske barn i fengsel

* Ifølge den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Addameer sitter det for øyeblikket 300  palestinske barn i fengsel.

* Tilsammen kan 95.000 palestinske barn ha vært anholdt av israelske militære etter seksdagers-krigen i 1967, anslår Military Court Watch, som mener det er sannsynlig at omlag 60.000 av dem har blitt mishandlet på en eller annen måte.

* Flere menneskerettsorganisasjoner har gjennom flere år vært bekymret over at mindreårige fengsles - og spesielt at palestinske barn fremstilles for militærdomstolen.

* I UNICEFS rapport Children in Israeli Military Detention fra 2013 heter det at mishandlingen av barn i dette systemet er «utbredt, systematisk og instituasjonalisert».

* UNICEF konkluderte at situasjonen ikke var bedret to år seinere.

Kilde:  Addameer, UNICEF, Military Court Watch

Mer fra Dagsavisen