Nyheter

– Sykkel skal ikke være en risikosport

MDG SITT STED: Selv ikke en tyfon framkaller panikk hos Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg. Men bilister som hater syklister synes hun er skummelt.


Miljøpartiet De Grønne (MDG) går inn i valgkampen med rekordmange lister, og i Oslo rekord høyre målinger.  I hovedstaden fikk de en måling på hele 11,3 prosent, på en måling InFact har gjort for Arbeiderpartiet i juni. Målingen, gjengitt av Klassekampen, plasserer MDG på vippen i bystyret.
– Er det nå viktig for MDG å vise at de kan sitte i et byråd og forvalte budsjetter i en by som Oslo?
– Ja. Vi er jo i politikken fordi vi ønsker makt for å endre byen. Men det kommer an på hvilken oppslutning vi får, og kravene vi får gjennom, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg.

– Farlig

Noe av det MDG vil endre hvis de får makta i Oslo er den veien Nguyen Berg selv sykler hver dag til partikontoret. Den flunkende nye Dronning Eufemias gate.
– Her ser du hvor mange farlige situasjoner syklister kommer opp i hver dag. Sykkelveien er veldig smal, busstoppet er midt i sykkelveien. Sykkelen konkurrer med biler og busser. Det skaper utrygge situasjoner og irritasjon. Som syklist i byen er det skummelt å lese twitteroppdateringene til sinte bilister som hater syklister. Sykkel skal ikke være en risikosport bare for dem som tørr, sier Nguyen Berg.

LES OGSÅ: Bort med bilene

Bilfritt innen 2017

På tross av at det har vært sykkelplaner for Oslo siden 1979. Har ikke byen fått trygge sykkelveier, mener hun.
– 94 prosent av dem som sykler i Oslo ønsker tryggere sykkelveier. Vi vil at sykling skal være for alle og da må sykkelen prioriteres, sier Nguyen Berg.

MDG vil prioritere de som går og sykler foran de som kjører bil.
– Vi ønsker et bilfritt sentrum innen 2017.

– Vil det være et krav fra MDG – for å gå i byråd?
– Det er et av våre viktigste programpunkt. Så klart det blir viktig i forhandlingene, sier Nguyen Berg.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Vil avvikle osloprøvene

Selv om miljø er hjertet nærmest er det ferske partiet opptatt av å vise at de har en fullverdig politikk også på andre områder. Blant annet ønsker MDG å avvikle osloprøvene.
– Grunnen til det er at vi mener at elevene bør lære for livet, ikke prøvene, og at vi ser at de fagene som det ikke testes i nedprioriteres, som de estetiske og praktiske fagene, og at elevene bruker mye av tida sin på å forberede seg på prøvene, sier Nguyen Berg.

De har også programfestet ønsker også å stille krav til private utbyggere i Oslo om en «viss kvalitet av grønt» og ha en «kommunal arkitekturpolitikk med tydelige mål for klima, estetikk og livskvalitet».

– Oslo trenger flere boliger raskt. Hvordan skal man nå det målet med enda flere krav?
– Vi vil at Oslo skal være en trivelig, trygg og vakker by å bo i, selv om den vokser. Vi vil bygge høyt og legge vekt på at arkitekturen skal være høyverdig og tilpasset mer nedbør, slik vi får i Oslo. Oslo bystyret har vedtatt av vi skal kutte klimautslippene med 50 prosent innen 2030. Da må man også kutte utslipp fra oppvarming og da er det viktig at man bygger energieffektivt.

Uenig med eget parti

MDG er også opptatt av å presentere seg som blokkuavhengig, selv om de som oftest stemmer likt som venstresida.
Det finnes likevel noen saker der de skiller lang. En av dem er sexkjøploven.
– MDG er mot sexkjøploven, men dette er en sak vi er uenige om innad i partiet.

– Hvor står du selv i den saken?
– Jeg er for sexkjøploven.

Tyfon

Når Nguyen Berg skal fortelle om hvordan hennes politiske engasjement begynte, forteller hun om da hun bodde et halvt år i Vietnam, og landet ble rammet av en tyfon.
– Det var skummelt. Jeg var bare 19 år. Det var første gang jeg var ute i det store utland alene. Jeg følte meg veldig liten i møte med naturkreftene. Vannet raste gjennom taket og jeg fikk litt panikk – eller ikke panikk, fordi det får jeg ikke så ofte i sånne situasjoner. Men mens vi satt ganske redde på hotellet – som var en betongbygning, tenkte jeg på dem som bodde i småhytter og fikk alt de hadde bygd opp totalt ødelagt.
– Jeg har selv sett hvordan klimaendringene i form av for eksempel sterkere stormer rammer de som har minst skyld, sier hun.

Mer fra Dagsavisen