Stavanger

Vil ha flosshatten bort fra 17. mai-toget

Torfinn Ingeborgrud (MDG) mener flosshattbruk skader Stavangers omdømme og vil at 17. mai-komiteen skal slutte å bruke hodeplagget. Skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen er uenig.

Ingeborgrud (MDG) viste til at det tidligere var slik at de aller rikeste gikk med gullkjede over magen og flosshatt for å vise alle andre hvor mye penger de hadde.
– Flashing av rikdom og makt som ikke hører hjemme blant demokratisk valgte utvalgsmedlemmer. Vi er valgt AV folket og blant folket, sa Miljøpartiet De Grønne-lederen fra bystyrets talerstol mandag kveld.
Han foreslo at 17. mai-komiteen bes om å redusere kostnadene til «bekledning og karnevalsutstyr» til medlemmene. Forslaget falt, bare med støtte fra MDG, SV og ni av Aps 18 representanter, etter nærmest et langt tog mot talerstolen fra bystyrerepresentanter som ville støtte flosshattens posisjon.
Ingeborgrud mener flosshattene i 17. mai-toget skader Stavangers omdømme.
– Det at politikere sprader i gaten i Stavanger med flosshatt er med på å bygge fordommene mot Stavanger. Vi har landets høyeste Porsche-tetthet, og politikerne går med flosshatt på 17. mai. I dag er flosshatt noe en bruker på karneval, fulgte han opp.

«Også i Andeby»

Ifølge MDG-lederen er flosshattene håndsydde, og dermed en dyr tradisjon å etterleve. For å strø salt i eventuelle sår, følger Ingeborgrud opp på Facebook.
– Stavanger er ikke alene, også i Andeby går politikerne med flosshatt, skriver han.
Egil Olsen, leder i 17. mai-komiteen i Stavanger, viser til tradisjoner han har opplevd i byen i tiår etter tiår.
– Flasher du rikdom og makt i karnevalsutstyr på skattebetalernes regning?
– Nei. Man skal ikke tukle med tradisjoner. I 17. mai-komiteen har vi dessuten mange oppgaver med organisering, og slik sett fungerer flosshatt som en uniform, praktisk både overfor politiet og andre, sier Olsen (H).

«Arvet» utstyr

Det er uansett bykassen som finansierer flosshattene, men Olsen peker på at en Jaxon Flosshatt Mid-Crown kan kjøpes på nettet for 649 kroner.
– Dette er utgifter fordelt på mangfoldige år. Selv overtok jeg utstyret fra tidligere den tidligere lederen i 17. mai-komiteen Dag Terje Klarp Solvang, sier Olsen.
Reidar Helliesen, tidligere «skikk og bruk»-spaltist i RA, og foredragsleser i emnet, støtter de fine menn i floss.
– Jeg synes flosshatt er en flott tradisjon, og det er jo frivillig. De handler om å vise respekt for nasjonaldagen vår, sier Helliesen.
Stavanger-mannen bor nå i Sandefjord, og melder at det også kan ses flosshatter i hvalfangerbyen 17. mai.
Han peker likevel på tidligere tiders symboleffekt.
– Arbeiderklassen har vel tidligere fått assosiasjoner til det gamle borgerskapet, men slik tror jeg ikke det tenkes på den måten lenger, sier Helliesen, som de siste årene selv ikke bærer flosshatt 17. mai, men som har gjort det tidligere.
– Flosshattene er kostbare, og det er litt stas å kle seg i sine fineste klær på nasjonaldagen, sier Helliesen.

Flosshatt-Faret støttet

Eirik Faret Sakariassen, gruppeleder for SV og bærer av flosshatt i 17. mai-toget i fire år, stemte for å avvikle tradisjonen.
– Jeg stemte for Ingeborgruds forslag. I en tid hvor vi må spare må det også gjelde politikere, og her brukes det en del penger på noe jeg ikke helt ser behovet for, sier Sakariassen.
Han bar sin flosshatt som tidligere medlem i 17. mai-komiteen.
– Det er en tradisjon som jeg ser at for eksempel mange unger har glede av, det har en humoristisk side, og jeg har brukt den med litt ironisk distanse, selv om jeg jo har respekt for rollene jeg inntar. Det er en tradisjon, men en tradisjon det kanskje er på tide å forandre på, sier Sakariassen.
I tradisjonstro Bergen er det uaktuelt å rokke ved flosshattens posisjon.
– Dette har aldri vært en diskusjon i Bergen. 17. mai er den dagen tradisjonene står sterkest, og Bergen og tradisjoner er noe helt spesielt. Det bergenske lynnet består av mye entusiasme og ikke minst selvironi, sier Erik Næsgaard, leder i 17. mai-komiteen i Bergen.
I Bergen er for øvrig komiteen selvfinansierende, og drives på dugnad. 17. mai-flosshattene går ofte i arv.

Mer fra Dagsavisen