Stavanger

Ullern-elever på studietur til «kriseregionen»

Hva gjør en region som rammes så hardt av fallet i oljeprisen? Lærer Louise Norheim tok med seg elevene sine på studietur til Stavanger.

Norheim, som opprinnelig er fra Randaberg, ønsket å gi elevene sine ved Ullern videregående skole i Oslo et innblikk i hvordan Stavanger-regionens næringsliv takler krisen de er inne i. Hun underviser i samfunnsøkonomi. En stor del av pensumet handler om oljens betydning for den norske økonomien.

LES OGSÅ: Næringslivet utfordrer Ap til å se de lange linjene

– Ideen om å dra på studietur til Stavanger ble født i fjor da elevene så dokumentarserien «Olje». Så sank oljeprisene stadig, noe som gjorde det hele enda mer interessant. Hva gjør en region som er så hardt rammet? Hvem tar ansvar for næringsutvikling? sier Norheim om bakgrunnen for turen.

Folk fra teknologimessen Nordic Edge Expo, Mulighetsterminalen og Innovation Dock heiv seg rundt for å lage et opplegg for elevene fra Ullern. Også entreprenørelever ved Hetland videregående skole har deltatt på to dager med foredrag og møter med næringslivet.

– Mye lysere nå

– Hvordan ser dere på framtiden etter å ha møtt næringslivet i Stavanger?

– For meg er det litt todelt. Du blir litt skremt, samtidig som det er store muligheter. Ingen sitter på fasiten, det forsto jeg først nå, sier Benedicte Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ: – Stavanger kan bli romfartsbyen

Frida Hjelde har fått et litt annet syn på situasjonen.

– Jeg ser mye lysere på framtiden nå. Mange har mistet jobbene sine, men samtidig er mye kompetanse frigitt, sier 18-åringen som har søkt på studier i London og Edinburgh. Stavanger frister ikke – i hvert fall ikke foreløpig.

– Byen er litt liten, men dukker det opp en relevant jobb, kunne jeg ha flyttet hit.

Søker bredt

I går fikk elevene lære mer om romfartssatsing, Hallvard Ween guidet dem gjennom næringslivets historie og Bjarne Uldal fra Nordic Edge Expo snakket om næringsutvikling og innovasjon. – Det er faktisk ikke bare olje her. Stavanger er mye mer enn det, sier Anne Baumann og fortsetter:

– Én sektor er rammet, men det er fortsatt behov for leger og økonomer.

– Men det er nok lurt å søke seg til et bredt fagområde når man velger videre utdanning, sier Tybring-Gjedde.

– Viktig å støtte dem

«Nei, det er ikke bare svart.» Det var hovedbudskapet elevene fikk med seg på veien.

LES OGSÅ: Ny konferanse skal samle smarte løsninger

– Det er kjekt å snakke med dem som skal videre, som er i starten av utdanningsløpet nå. Det er viktig å støtte dem, sier Bjarne Uldal, markedsdirektør i Nordic Edge Expo. Han ga de 65 skoleelevene en liten innføring i hvordan teknologimessen ønsker å være en pådriver for næringsutvikling. 

– Vi trenger ungdom som ikke går på autopilot, de som ser at utdanning ikke kun fører til oljebransjen, sier Uldal.

Han tror at Nordic Edge kan bli den motoren næringslivet i regionen trenger.

– Vi ser en mulighet til å sette regionen på kartet. Kan vi forsterke det vi fikk til i fjor, kan messen gi store ringvirkninger, mener Uldal.

Mer fra Dagsavisen