Stavanger

– Rykter på sosiale medier uten rot i virkeligheten

Forus Akuttinnkvartering slår tilbake mot påstandene om at stedet skal være landets verste asylmottak.

Bilde 1 av 2

Det har vært en rekke saker i mediene de siste dagene om asylsøkere som nekter å flytte til Forus Akuttinnkvartering og at asylmottaket skal være det «verste i landet».

Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig ved Forus Akuttinnkvartering, sier til RA at påstandene som blant annet er framsatt i Stavanger Aftenblad kommer fra personer som ikke har vært på Forus Akuttinnkvartering.

– Slike påstander er vanskelige å imøtegå og det blir også vanskelig å gå inn i en debatt på dette, når de ikke har vært her, sier Einarsson til RA.

Einarsson viser også til Aftenbladets sak om at fem familier sov ute natt til torsdag.

– Det er ikke tilfelle. For det første er det snakk om tre familier, jeg satt selv med dem til klokken 03.00 i natt og de overnattet på sofaer i kjelleren her. Vi var også i kontakt med barnevernsvakten med tanke på at det var flere barn blant dem. De mente at forholdene var tilfredsstillende, sier Einarsson til RA.

Umulig å forholde seg til

Han viser også til at personene som er sitert snakker dårlig norsk og engelsk.

– Og det blir umulig å forholde seg til dette.

– Hva mener dere selv?

– Det blir subjektivt å ha en egen mening om dette. Vi får heller støtte oss på det myndighetene sier. Vi har hatt to tilsyn den siste uken, fra Mattilsynet og fra Miljørettet helsevern. Begge har bare godt å si om driften vår og forholdene på stedet, sier Einarsson.

Samtidig viser han til at det de siste dagene har vært et voldsomt angrep mot Forus Akuttinnkvartering via sosiale medier.

Ikke rot i virkeligheten

– Og disse har ikke rot i virkeligheten, sier Einarsson og kommer med følgende eksempel:

– På et informasjonsmøte på Alstor onsdag, så var det en av dem, som var med på en sak i Stavanger Aftenblad, som spurte om det var riktig at det bare var ett toalett der ute.

Einarsson sier at det har oppstått en rekke rykter om Forus Akuttinnkvartering på sosiale medier.

– Og dem som uttaler seg er folk som ikke har vært der. Dem som er aktive er folk som har bodd på hotell, og som nå må ned i standard når det gjelder privatliv, som er dårligere på et mottak som vårt, sier Einarsson.

Han viser til at dem som kommer til Forus Akuttinnkvartering fra Råde eller Storskog er svært fornøyde.

– For dette er jo folk som går opp når det gjelder standard, mens de som har bodd på hotell i to måneder går ned. Det er myndighetene som har bestemt at asylsøkere ikke skal bo på hotell, og den beslutningen er det vi som får rett i fanget, sier Einarsson.

Feil signaleffekt

Stortingsreprsentant Roy Steffensen (Frp) var innom Forus Akkuttinnkvarering på fredag, og ble vist rundt i de forskjellige avdelingene.

– Alle de vi tilfeldig traff på ga uttrykk for at de hadde det bra, sier Steffensen til RA.

Steffensen sier at han vært veldig motstander av innkvartering på hotell.

– Nettopp på grunn av det vil være høy standard og den signaleffekten det kan gi ved at bilder fra asylsøkerne blir delt på sosiale medier. Det skaper da et feilaktig inntrykk av hvordan asyltilværelsen i Norge er, og kan føre til at flere reiser til Norge for å søke asyl, sier Steffensen til RA.

Han skjønner at folk klager når de blir flyttet til Forus fra et hotell.

– Det er derfor vi må slutte å bruke hotell. Forus er ment som et midlertidig akuttmottak før man skal flyttes videre til et ordinært mottak. På Forus får barnefamilier egne rom, og det er helsepersonell på bygget noe som ikke er vanlig på andre mottak, sier Steffensen og fortsetter:

– Hadde jeg selv flyktet fra krigsområder ville jeg vært fornøyd med å fått en seng, tak over hodet og mat på bordet mens min søknad om asyl ble behandlet, så jeg har liten forståelse for disse klagene, sier Steffensen til RA.

Mer fra Dagsavisen