Stavanger

Oljekutt legger press på fagforbundene

Med mange oppsigelser i oljesektoren, blir det mye å gjøre for fagforbundene. Industri Energi har 81 saker inne i dag, og de venter flere.

Av Kjersti Riiber

– Nå har rundt 30.000 mistet jobbene på grunn av oljenedturen. Flere bedrifter er ferdig med oppsigelsesrunde 1, og har kommet til runde 2 og 3. Jo lenger vi kommer, jo mer komplisert blir sakene. Da er det klart det blir mer å gjøre for oss, sier Terje Valskår, nestleder i Industri Energi, og leder for tariffavdelingen i fagforbundet.

Industri Energi er et relativt lite forbund under LO-paraplyen. De har 61.000 medlemmer. For tiden er de naturlig nok mest opptatt med å hjelpe de fagorganiserte som har blitt sagt opp eller permittert.

– I tillegg får vi mange henvendelser fra folk som fortsatt er i jobb, men som opplever endringer i ansettelsesforholdet. Det kan være spørsmål om lønn, eller om du har krav på fast ansettelse hvis du er innleid, forklarer Valskår.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Må leie inn advokathjelp

Per i dag har Industri Energi 81 saker inne til behandling, og det kommer flere. Det er ikke alle sakene som går helt til rettsapparatet, men mange gjør det.

LO-forbundet har inngått avtale med et lokalt advokatfirma som bidrar når saksmassen blir for stor.

– Det beste er selvsagt hvis vi klarer å komme til en løsning før saken når rettsapparatet, at bedrift og arbeidstaker inngår et forlik underveis, sier Valskår.

Han legger til at det oftest er spørsmål rundt ansiennitet og kompetanse som fører til konflikter mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Hos fagforbundet Safe har de samme erfaring.

– Brudd på ansiennitetsprinsippet er nok hovedårsaken til at konflikter oppstår. Noen arbeidsgivere drar også inn begreper som «kompetanseforskjeller» når de sier opp folk. Så er det kanskje snakk om at én arbeidstaker har et todagers kurs en annen ikke har, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst.

Per i dag har de rundt ti saker inne til behandling, men venter flere. For Safe er det ikke aktuelt å ansette flere advokater.

Mister medlemmer

– Utfordringen for oss er at vi mister medlemmer, og dermed ikke har mulighet til å ansette. Vi har landet på at vi heller må utsette en del av sakene vi behandler, sier Rysst.

Merete Akerø, advokat ved LO juridisk sitt regionkontor, merker også økt arbeidspress.

– Per i dag er det registrert ti saker som gjelder oppsigelse grunnet virksomhetens forhold, men dette er ikke helt representative tall, sier Akerø og utdyper:

– Det er mest sannsynlig flere saker fra Rogaland innenfor LO-systemet, men disse behandles i Oslo. LO-forbundene lokalt har rapportert om langt flere saker, som foreløpig ikke har kommet til behandling hos oss, avslutter Akerø.

Hos Fellesforbundet er situasjonen tilsvarende.

– I dag har vi kun syv saker inne, men våre lokale fagforeninger jobber med rundt 200 oppsigelser, så at det kommer flere saker til oss, er det ingen tvil om, sier distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet.

Også ingeniørforbundet Tekna melder om stor pågang, men de har ingen konkrete tall å vise til.

– Ordentlig prosess

Kuttene skaper også utfordringer på den andre siden av bordet. Administrerende direktør i Maersk Drilling Norge, Jakob Korsgaard, håper selskapet kommer seg gjennom nedbemanningsprosessen uten rettssaker.

Rundt 170 Maersk Drilling-ansatte vil miste jobbene sine, men situasjonen er ikke beksvart. Selskapet planlegger samtidig å ansette 140 personer ved utgangen av neste år.

– Målet er å kunne gjennomføre en ordentlig nedbemanningsprosess – når den er nødvendig – innenfor de grunnprinsippene som gjelder i norsk arbeidsliv, sier Korsgaard til RA.

Gjensidig respekt

Ifølge Korsgaard er god kommunikasjon ett stikkord for å unngå konflikter.

– En god prosess krever medvirkning fra både arbeidsgiver, arbeidstaker og arbeidstakernes representanter. Det er også avgjørende at partene har respekt for hverandre, sier han.

– Ansiennitetsprinsippet veier tungt i norsk arbeidsliv. Spør du meg, veier dette prinsippet for tungt. Ansiennitet og kompetanse er ofte sammenfallende, men slettes ikke alltid, avslutter Korsgaard.

Mer fra Dagsavisen