Stavanger

OL-vekker for håndballjentene

Thorir Hergeirsson og de norske håndballjentene gikk på et tap uka før OL-avreise. Spania vant 28-26 lørdag.

Norge lå under i store deler av oppgjøret, men hadde initiativet en kort stund etter pause. Etter 12-16 ved halvtid fikk Norge i gang forsvarsspillet for fullt fra starten av 2.-omgangen. Samtidig reddet Kari Aalvik Grimsbø fire av de seks første skuddene som gikk på mål.

14-18 ble til 19-18 for Norge. Men Spania kan spille håndball og gikk rett tilbake til 19-23-ledelse. Noen sensasjon var det ikke. Spania har spilt en rekke mesterskapskamper mot Norge det siste tiåret. De har ganske ofte vært jevne, men som regel med norsk seier til slutt.

Malm Frafjord tilbake

Marit Malm Frafjord var tilbake på landslaget for første gang på vel tre år. Hun får trolig den ledige OL-plassen etter Linn Jørum Sullands skadeforfall.

Katrine Lunde – spilte første omgang lørdag – ble vraket i VM-troppen før mesterskapet i fjor. Der tok Norge et nytt gull mens sørlandsveteranen var på treningsleir med sin russiske klubb bare et par mil unna. Men noen måneder senere valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson rutine foran Silje Solberg. Grimsbø har vokst fram de siste sesongene og synes å være førstevalget.

Mye kan skje under et mesterskap. I OL for fire år siden slet Lunde fryktelig tungt stort sett hver gang hun fikk muligheten.I stedet spilte Grimsbø seg opp på et for henne nesten nytt nivå. Uten hennes keeperspill kunne Norge trolig sett ganske langt etter gullet.

At Norge har de beste keeperne er regelen i kvinnehåndball. Slik har det vært i så godt som alle mesterskap de siste 25 årene. Nesten all historikk tilsier at minst en norsk målvakt svinger seg opp i verdensklasse når det gjelder.

Møtes snart igjen

Skjer det kan både Lunde og Grimsbø bli OL-mester for tredje gang. Sanna Solberg fikk en liten ufarlig smell i torsdagskampen (32-21-seier over Romania). Hun sto over mot Spania, men spiller trolig søndag mot Frankrike.

Spanjolene er også Norges andre motstander i OL. Turneringen starter for Norges del med vertsnasjon Brasil 6. august. Med gull i 2008 og 2012 kan de norske jentene i sommer kopiere Danmarks tre strake OL-titler (1996, 2000 og 2004).