Stavanger

NAV satser mot polske arbeidsledige

I mai var det 689 ledige polakker i Stavanger og Sandnes. NAV samler oppfølgingen i egne enheter.

Polske arbeidstakere er, nest etter nordmenn, den største gruppen ledige i de største byene i Rogaland. 14 prosent av arbeidssøkere i Rogaland er fra Polen. I landet er denne andelen om lag 9 prosent.

Nå setter NAV Rogaland opp et eget oppfølgingsmiljø for arbeidssøkere fra EØS-land, i første omgang polakker.

Fem spesialister med språk- og arbeidsmarkedskompetanse vil bistå arbeidssøkere fra EØS-land i et nytt oppfølgingsmiljø på Forus.

– Ved å samle språk- og annen kompetanse forventer at vi får gitt et mye bedre tjenestetilbud til polske arbeidstakere, sier John Lende, leder for arbeidsrådgivningskontoret i NAV Rogaland, til RA.

I gang

NAV Rogaland har allerede i de seks siste månedene satt i gang et arbeid med å samle kreftene på tvers av de ulike NAV-kontorene.

– Vi ser allerede nå at vi får bedre oversikt og kontroll, også over dem som mottar dagpenger. Vi sporer meldekort systematisk, for å se at overenskomstene ikke misbrukes, sier Lende.

Forvaltningsavdelingen i NAV følger dette opp, og kan ved misbruk stoppe utbetalinger og kreve tilbakebetaling.

Lende peker også på at det er et bra arbeidsmarked for polske arbeidere innen for eksempel bygg og anlegg i hjemlandet. NAV hjelper også til med å lage CV og annen jobbsøking.

– Mange polske arbeidstakere har allerede reist hjem, og NAV samarbeider også med en del polske bedrifter, sier Lende.

Lettere med språk

Han peker på at språkbarrierer bygges raskere ned når kreftene samles.

– Tidligere har det vært litt mer tilfeldig hvor god oppfølging vi har kunnet gi på de enkelte kontorene. I oppfølgingsmiljøet vil vi kunne gi bedre veiledning også på polsk. Det vil også frigjøre tid til andre oppgaver på lokalkontorene, sier Lende.

Fellesforbundet: Bra

Fellesforbundet Rogaland hilser NAVs nysatsing mot polske arbeidstakere velkommen.

– Dette er positive signaler fra NAV. Utfordringen nå er at det ser ut som bunnen er nådd og at det er en liten oppgang i byggebransjen. Vi hadde håpet at det var de som ble sagt opp tidligere som ble tatt inn igjen, men det er ikke alltid tilfellet. I stedet tas nye arbeidstakere inn fra for eksempel Sverige, sier Morten Larsen, distriktssekretær i Fellesforbundet Rogaland, til RA.

Han mener NAV må følge opp  de ulike bedriftene svært tett, og ha et nært samspill.

– Det viktige nå er at de få tiltakene regjeringen og kommunene har satt inn mot ledigheten, faktisk brukes til å få ned ledigheten i Rogaland. Tiltakene må brukes lokalt, ikke til å redusere ledigheten i Sverige, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen