Stavanger

Mølsterprisen til Cloroform

Stavanger-bandet Cloroform er tildelt Mølsterprisen 2016.

Mølsterprisen ble lørdag kveld tildelt for fjerde gang, under Maijazz-arrangementet i Stavangeren.

Mølsterprisen deles ut til ære for gitaristen, næringslivslederen, gründeren og livskunstneren Morten Mølster, som gikk bort i 2013, bare 50 år gammel. 

– Mølsterprisen bygger videre på Mortens store engasjement, nysgjerrighet, kunstneriske kraft og kunnskap og, sist men ikke minst, raushet, melder daglig leder Helleik Kvinnesland i MaiJazz.

Prisen skal tildeles en kunstner med lokal tilknytning og deles ut årlig. Prisen består av en sum på kr. 40.000,- samt et oppdrag om å gjennomføre en konsert på MaiJazz påfølgende år. Stein Inge Brækhus (2013), Vidar Schanche (2014) og Simen Kiil Halvorsen (2015) var de tre første vinnerne av Mølsterprisen.

LES OGSÅ: - Ingen landeplage

Komiteen sier følgende om årets prisutdeling: Prismottakeren skal gjennom sitt musikalske virke vise til:

- Høy instrumental kompetanse

- Innovative musikalske ideer

- Improvisatoriske ferdigheter

- Interaksjonsevne i samspill med andre

- En bred musikalsk stilforståelse

- Betydelige bidrag til regionens musikkliv

Årets prisvinner scorer høyt på alle disse kriteriene. Prisvinneren startet sin musikalske aktivitet i Stavanger på slutten av 1990-tallet, og har vært aktiv med konserter og plateinnspillinger i snart 20 år. Prisvinnerens ferdigheter har beriket musikklivet i regionen også utenfor egen genre, gjennom samarbeid med Kaizers Orchestra, Tønes, Frode Gjerstad og mange andre. Det er ikke så lett å beskrive utøverens stil med få ord. Her finnes innslag av jazz og rock, men også elektronika og impro, alt rørt sammen i en tidvis udefinerbar og alltid gjenkjennelig blanding. Utøverens mangefasetterte produksjon er ytterst særpreget, og konsertene er uforutsigbare feststunder av musikalsk og visuell skaperkraft. For første gang går Mølsterprisen til et band. Det er en enstemmig komite som med den største glede tildeler Mølsterprisen 2016 til Cloroform, melder MaiJazz.

Cloroform er John Erik Kaada, Øyvind Storesund og Børge Fjordheim.

– Det er en synliggjøring av og kanskje et bevis på at noen setter pris på at Cloroform fortsatt holder på, tidvis tar på oss kjeledressene våre og starter med rabalderet vårt. Tildelingen er ikke noe vi tar lett på, sier en glad John Erik Kaada til RA i etterkant av tildelingen.

Han kan også melde om konserter i høst, høyst sannsynlig også i Stavanger.

– Vi skal holde en konsert på Maijazz 2017, og håper vi kan gjøre noe spesielt og fengende da. Vi skal ikke spille så mye i sommer, for Børge er veldig opptatt med spillingen med Sivert Høyem, men det blir noen konserter i august. Vi skal også ut på turné et par uker i høst, og da skal det jo godt gjøres ikke å få skvist inn en konsert i Stavanger. Med MaiJazz-konserten i 2017 må vi vel også legge opp til flere konserter i den perioden, sier Kaada.
– Cloroform har holdt på siden 1997. Hva er det som gjør at bandet har i alle fall minst 20 års holdbarhetsdato?
– Det er noe med de båndene du knytter i 18-19-20-årene, de ender ofte med å bety noe helt spesielt. Børge og jeg gikk i samme klasse allerede på St. Svithun. Jeg ble opprømt da jeg hørte at jeg skulle gå i klasse med dette trommevidunderet fra Randaberg, kjent allerede som 14-åring gjennom Metal Suckers på Z TV. Øyvind flyttet til byen og startet på Musikkonservatoriet i Bjergsted sammen med oss der. Som kunstner gjør man dessuten valg, noen kaster seg over og fotfølger de nyeste trendene. Nå er det 10.000 musikere i Norge som prøver å høres ut som Kygo. I Cloroform har vi ikke behov for å være «hotte», vi har litt roligere puls. Det handler også om å være fornøyd med de 1500–2000 personene som følger oss. Hvis vi skulle prøvd å bli store i USA, strebe etter å være aktuelle for dagens 18-åringer eller selge 20.000 eksemplarer, hadde vi antakelig blitt kjempeskuffet, slitne og konkurs. Cloroform er en lekegrind og et sted vi får overskudd. Det gir lang holdbarhetstid, sier Kaada til RA.

LES OGSÅ: Cloroform tilbake

Mer fra Dagsavisen