Stavanger

Klubbleder går i strupen på praksisordningen

Klubbleder ved Kverneland Group, Svein Mossige, mener det er galt at praksiselever skal jobbe gratis. Fylkeskommunen og OFIR mener ordningen er en suksesshistorie.

– Å ha skoleelever i praksis er egentlig positivt, men når de etter første dag går inn i verdiskapende arbeid på lik linje med ordinære ansatte, så bør elevene få kompensasjon, sier Svein Mossige, klubbleder ved Kverneland Group, til RA.

Han forteller at praksiselevene har jobbet skift ved fabrikken som produserer landbruksredskaper.

– Jeg forstår ikke at man sier nei til lærlinger og ja til praksiselever. Som læring får man lærlinglønn. I tillegg har man bedre beskyttelse. I praksis kan man risikere å bli «bruk og kast», sier Mossige til RA.

– Feil rammer

Han understreker at han ikke kritiserer bedriften eller praksiselevene, men at han mener elever som gjør arbeid på lik linje med andre ansatte må få betalt deretter.

– Jeg forstår at elevene må ha praksistid for å fullføre utdanningen, men det er rammene rundt ordningen som er helt feil, sier klubblederen.

Mossige frykter at ordninger hvor personer jobber gratis vil kommer mer og mer i arbeidslivet.

– Om unge folk går på midlertidige kontrakter, så vil vi få et A- og B-lag. Det er uheldig for utviklingen i arbeidslivet. Vi får en gruppe som risikerer å komme inn i et bruk og kastsystem, advarer Mossige, som selv tar avstand til ordningen.

Daglig leder i OFIR (Opplæringskontor for Industrifag i Rogaland), Ove Johan Aklestad, sier det er helt uaktuelt å gi praksiselever lønn.

– De har elevstatus og skal ikke ha lønn. Det vil undergrave alt samarbeid med opplæringskontoret og bedriftene som påtar seg et samfunnsansvar, sier Aklestad.

32 elever i ordningen

I dag er det 32 elever som er i praksisordningen. Fem bedrifter, håndplukket av OFIR, er med på bedriftssiden. Ordningen har eksistert i 20 år, men er ny i Rogaland.

– Dette er et samarbeidsprosjekt med fylkeskommunen med de elevene som ikke fikk læreplass, forklarer han.

Ifølge Aklestad har antall lærlingplasser minket de to siste årene. Fra 420 i 2014, 320 i 2015 og 260–270 i år. Læreplasser forsvinner i takt med svingningene i arbeidsmarkedet.

– Skal ikke påvirke drift

Aklestad understreker at praksiselever ikke skal påvirke antall ordinære ansatte, lærlinger eller at bedriften skal tjene på dem på noen som helst måte.

– Praksiselever er overhodet ingen gratis arbeidskraft. Praksiselever kan også være en belastning for bedriftens produksjon. Elevene trenger opplæring og tilsyn, sier han.

Aklestad mener praksisordningen er en suksesshistorie.

– Alternativet til elevene er å være på et skoleverksted. Det er kjempebra at de får prøve seg i arbeidslivet, sier OFIR-sjefen.

– Elever skal ikke motta lønn

Catrine Utne Pettersen, seksjonssjef for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune, mener det er feil å gi lønn til elever.

– Saken er at praksiselevene er elever, ikke lærlinger, og da skal de ikke motta lønn. Ferdig med det, sier Catrine Utne Pettersen, som er seksjonssjef for fag- og yrkesopplæring i fylkeskommunen.

Hun mener det vil være urettferdig å gi lønn til enkelte elevgrupper.

– Det er ingen som får lønn for å gå VG3-studiespesialisering heller. Disse elevene har også rett til å søke lån og stipend hos Lånekassen, sier Utne Pettersen til RA.

Hun sier praksisordningen er et konjunkturtiltak da antallet lærlingplasser i regionen er synkende i noen fag.

– Både LO og NHOs representanter i Yrkesopplæringsnemda roser denne ordningen, sier hun.

Utne Pettersen sier også at fylkeskommunen har plikt til å følge opp elevene slik at de får fullført utdanningen sin.

Hun tror ikke at det er bedrifter som spekulerer i å benytte seg av gratis praksis-elever framfor fast ansatte.

– Nei. Meg bekjent er det ingen av bedriftene som spekulerer i slikt. Jeg har tillit til bedriftene, sier Utne Pettersen.

– Utarbeidet av myndighetene

Opplæringsansvarlig i Kverneland Group, Eirik Nilsen, sier bedriften følger en praksisordning som er utarbeidet av myndighetene.

– Dette er ikke en Kverneland-modell, men en modell som er laget av OFIR og fag- og yrkesopplæringen i fylkeskommunen, sier Eirik Nilsen, opplæringsansvarlig i Kverneland Group til RA.
Kverneland Group er medlem av OFIR (Opplæringskontor for Industrifag i Rogaland).

– OFIR tok kontakt med oss med et ønske om å gi et tilbud til VG3-elever (elever som går 3. året på videregående skole), som det ikke var læreplass til. OFIR inviterte Kverneland Group og andre bedrifter til å være med på «dugnaden». Og det har vi vært med på, forteller Nilsen.

Han sier at praksiselevene kommer i tillegg til et antall lærlingplasser i bedriften.

– Utover dette er det ikke så mye mer å kommentere. Praksisordningen er etablert med myndighetene i spissen. Det er opplæringsavdelingen i fylkeskommunen som har lagt betingelsene, sier Nilsen.

Mer fra Dagsavisen