Stavanger

Joner vant fram om sprøyterom

Nå er det avgjort: Stavangers administrasjon skal vurdere sprøyterom som et tiltak for de sykeste narkotikamisbrukerne i Stavanger. Forslaget fikk støtte fra ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Kristoffer Joner, filmskuespilleren som representerer Ap i kommunalstyret for levekår, tok opp saken i forrige møte i utvalget. Der led han og Ap et knepent nederlag, mens partiet samlet nok støtte i kommunalstyret for oppvekst. Torsdag kveld avgjorde formannskapet saken, med levekårpolitikeren spent på tilhørerplass.

Sahfana M. Ali (Ap) tok opp forslag om å utrede sprøyterom på vegne av Ap, V, Sp, MDG og SV. Frps Christian Wedler støttet også utredning av eventuelt sprøyterom.

Ordførerstøtte

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) valgte et annet standpunkt enn partifellene Kåre Reiten, Egil Olsen og John Peter Hernes.

– Jeg er veldig opptatt av tiltak for denne gruppen, og formuleringen om en tiltakspakke for de mest sårbare og sykeste opiatmisbrukerne, gjør at jeg stemmer for Ap, V og de andre partienes forslag, sa Helgø i sin stemmeforklaring.
Forslaget om å utrede sprøyterom ble dermed vedtatt med 12 mot 7 stemmer. I mindretallet var altså Reiten, Olsen og Hernes (H), KrF, Pp og FNB, samt Sissel Stenberg (Frp).

Uansett skepsis

Men: Om det ble samlet et flertall for utredning, viste en sterkt følelsestung debatt at det uansett er stor skepsis til en slik løsning.

– Dette er en vanskelig sak for Frp, og jeg minner om at vi ikke vedtar sprøyterom i dag, men jeg er glad for at vi ser ut til å få flertall for utredning, sa Christian Wedler (Frp).

– Debatten om sprøyterom har tatt helt av, og mye har gått på liberalisering. Dette handler om hvordan vi kan organisere behandlingen. Det er ulike syn også i Ap, men det er underlig at (deler av) Høyre ikke vil være med på å utrede, oppsummerte Sahfana M. Ali.

LES OGSÅ: Tidligere rusmisbruker:– Sprøyterom vil bety alt

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) viste til forskning fra Statens institutt for rusmiddelforskning som konkluderer med at sprøyterom ikke hjelper mot overdosedødsfall.

Joner var glad i etterkant.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi nå får en grundig utredning. Jeg er enig i at det ikke er sikkert sprøyterom passer i Stavanger, men det er bra at flertallet er villig til å tenke nytt og se på nye muligheter i rusomsorgen, sier Joner til RA.

LES OGSÅ: - Sprøyterom er ikke løsningen

Ellers, sakset fra debatten i formannskapet:

– Det er tid for å tenke nytt i en norsk narkotikapolitikk der mye er bra, men det var også fem overdosedødsfall i Stavanger i 2014. Tanken på at noen skal injisere gift i årene er ubehagelig i seg selv. Det er enda mer ubehagelig å tenke på at dette i stedet skal måtte skje for eksempel i en busk. (Sahfana M. Ali, Ap)

– Det er lite behov for sprøyterom i Stavanger. Ifølge et notat fra Rådmannen framkommer det 19 brukere som injiserer heroin med et omfattende misbruk. Sprøyterom vil koste mellom 6 og 10 millioner kroner. Fagstyret, Levekårsstyret, hadde flertall mot utredning av sprøyterom, og burde avgjort saken. Fagstyret har et bedre kunnskapsnivå enn formannskapet Hvis saken om sprøyterom kommer tilbake til Levekårsstyret, vil styret neppe gå for det. Jeg vet hva rådmannen kommer til å ende opp med, og det er ingen grunn til en utredning der vi vet svarene på forhånd. (Kåre Reiten (H), leder i kommunalstyret for levekår)

– Det er ukledelig å stille spørsmål ved kunnskapsnivået til formannskapet og til enkeltmedlemmer i formannskapet. (Eirik Faret Sakariassen, SV)

– Vil representanten (Reiten) vurdere sprøyterom hvis dette kan før til reduksjon av overdosedødsfall? (Sahfana M. Ali)

– Jeg står på at kunnskapsnivået er forskjellig, for fagstyrene bør ha større kunnskap, om så noen som ikke liker det. (Kåre Reiten)

– Vi er uenig i hva som hjelper, og noen av oss mener sprøyterom er å legge til rette for misbruk. (Sissel Stenberg, Frp)

– Har representanten (Stenberg) faktagrunnlag for at sprøyterom legger til rette for mer misbruk? (Dag Mossige, Ap)

– Nei. (Stenberg)

– Jeg har brukt en uke på å tilegne meg kunnskap, og bedt om et notat fra Rådmannen Slik jeg leser handlingsplanen mot overdoser og overdosedødsfall, har Rådmannen foretatt en vurdering og kommet fram til at sprøyterom ikke var noe for Stavanger. Jeg er overrasket over at flere står på synet om utredning, da sprøyterom sannsynligvis ikke vil bli anbefalt. Stavanger har ikke behov for sprøyterom per i dag. (Frode Myrhol, FNB)

– Hvor mange fremtidige liv som kan bli reddet av sprøyterom, vet jeg ikke, men det jeg vet, er at det er ingen som dør i et sprøyterom. Det er også viktig for misbrukere å vite at de blir verdsatt. (Mossige)

– Hadde jeg sittet som politiker i Bergen eller Oslo, tror jeg jeg hadde stemt for sprøyterom. i Stavanger har vi en helsestasjon for denne gruppen som fungerer. (Reiten, med henvisning til at Stavanger har et lavt antall heroinister og mangler samlingsssteder som Plata i Oslo eller Nygårdsparken i Bergen)

– Behandling og forebygging er det primære og viktigste i rusomsorgen. Men i denne saken handler det om de sykeste opiatmisbrukerne. Siden slutten av 70-tallet er nesten 6000 mennesker døde av misbruket. Vi har fortsatt 10.000 sprøytemisbrukere i Norge. Mennesker på heroin er de sykeste, de har dårlig økonomi, ingen bevinner seg lengre nede enn denne gruppen. Nettopp derfor ønsker jeg et krafttak. Om sprøyterom er det riktige, gjenstår å se. (Per A. Thorbjørnsen, V)

– Sp er for en streng narkotikapolitikk, og ser at forebygging er viktig, men vi ønsker også en god politik for folk som vi ikke lenger kan forebygge for. Ett overdosedødsfall er ett for mye, og det er så viktig at vi skal ikke la noe være uprøvd. Mennesker skal ikke sistte i et skittent rom med en skitten sprøyte og injisere med risiko for eget liv. (Bjarne Kvadsheim, Sp)

– Argumenter for forebygging er ikke gode argumenter mot sprøyterom. Jeg blir også ganske opprørt når summen kostnader brukes som argumentasjon mot sprøyterom. Den beste måten å komme ut av et narkotikamisbruk på, er ved å være i live. Jeg er stolt av å være en del av dagens flertall (Eirik Faret Sakariassen)

– All forskning viser at sprøyterom ikke virker, og da må det være lov å stille spørsmål ved kostnadene (Reiten).

LES OGSÅ: Debatt: Sprøyterom og legalisering

Mer fra Dagsavisen