Stavanger

Johannessen scoret for Norge i VM

Johannes Johannessen sitt første VM-mål i sin tredje kamp i Moskva. Oilers-backen fikk pucken etter at Kristian Forsberg vant droppen, og satte den lavt nede ved stolpen.

Brødrene Mathis og Ken André Olimb dominerte stort da Norge slo Kasakhstan 4-2 i ishockey-VM tirsdag.

Seieren kan vise seg å bli enormt viktig i kampen for å overleve blant de 16 beste ishockeynasjonene som får spille elite-VM også neste år. Norge har tapt for Danmark, men vunnet mot Sveits (overtid) og nå mot Kasakhstan.

– Nå er det en del som skal til før vi rykker ned, i hvert fall. Det kan skje, men sjansen er mindre, sa landslagssjef Roy Johansen til Eurosport etter kampen.

– Det var nervøst, og vi følte det var farlig hver gang de kom inn i vår sone. Vi kontrollerte deler av kampen, men slet med effektiviteten. Derfor ble det spennende hele veien, tilføyde han.

Før tirsdagens kamp understreket landslagssjefen at det var viktig for Norge å unngå et tidlig baklengsmål. Det klarte laget, og Norge tok til og med ledelsen.

Den 19 år gamle Stavanger-backen Johannes Johannessen slo til i sin tredje VM-kamp ved å sende Norge i ledelsen med 1-0. Kristian Forsberg vant en dropp, og unggutten banket pucken i mål på et lavt skudd fra blålinjen.

Etter sju minutter slo kasakhstanernes nordamerikanske trio til. Den tidligere canadieren Nigel Dawes sendte pucken i mål bak Lars Haugen framspilt av Justin Boyd i overtallsspill.

Midtperioden ble litt rotete med mange norske halvsjanser og noen resultatløse overtallsspill. Rekka med brødrene Olimb sammen med Mats Rosseli Olsen var samtidig en konstant trussel på offensiven.

Drøyt midtveis i perioden sto yngstebror Olimb endelig riktig plassert på et skudd fra Mattias Nørstebø og satte returen i mål til norsk ledelse 2-1.
Kasakhstan har vært giftig i overtall, og den tidligere amerikaneren Brendan Botsjenskij sto bak utligningen da Andreas Martinsen var utvist i to minutter to minutter før midtperioden var omme.

Mellomste bror Olimb ville imidlertid også være med på moroa og sendte Norge i ny ledelse på et flott raid etter 38.17 av kampen.

Kasakhstan kjempet for ny utligning i sluttminuttene, og måtte ta sjanser framover. Da gikk det som det ofte gjør.

Mats Zuccarello viste smartness da han gjorde 4-2 i åpent bur. Istedenfor å lempe pucken inn i sonen fintet han vekk en kasakhstaner før han satte pucken i det tomme målet.

Målvakten Lars Haugen fikk notert målgivende pasning på 4-2-målet.

Onsdag er det spillefri for Norge, men torsdag er ubeseirede Tsjekkia motstander. (©NTB)