Stavanger

– Invester i flere næringer, Norge

Når en næring går så det suser, er det lett å glemme mangfold i næringslivet. Med lav oljepris, mener Stephane Garelli at Norge bør bruke penger på å bygge opp andre næringer.

– Noen ganger er det greit å stokke om kortene, og dele ut på nytt. Ethvert land må ha ulike, solide næringer. Forskjellig kompetanse. Ikke bare olje og ingeniører. De neste generasjonene må ha alternativer. Ikke alle vil jobbe i oljebransjen, sier Stephane Garelli til RA.

Sveitseren holdt foredrag på gårsdagens næringslivskonferanse, Pulpit, hvor han blant annet snakket om viktigheten med et diversifisert næringsliv.

Garelli er professor ved IMD (Institute of Management Development) i sveitsiske Lausanne, hvor man også har grunnlagt World Competitiveness Centre. I tillegg er han professor ved universitetet i Lausanne.

For avhengig av olje?

– Er Norge for avhengig av olje?

– Når én type industri går bra, er det helt vanlig og naturlig å glemme bredden og mangfoldet i en region eller et lands næringsliv. Norge må bruke penger på mangfold og diversifisere næringslivet. Når det er problemer i oljeindustrien, så har man andre industrier å balansere økonomien med. Man får en buffer. Det er kritisk å ikke ha et mangfoldig næringsliv, sier professoren.

– En ulempe med én sterk industri er at denne industrien støvsuger til seg de beste hodene, legger han til.

Gir råd

Rådet hans er å spinne videre på en solid bransje. I Norges tilfelle oljen.

– Ta for eksempel Israel, en sterk teknologisk militærmakt. De bruker militærteknologien i andre selskaper og er blant annet blitt store på telekommunikasjon. Norge må ta styrkene fra oljebransjen og implementere teknologien andre steder. Slik at man får flere bein å stå på, mener Garelli.

– Det er mye som skjer i regionen

Ifølge Anne Cathrin Østebø i Validé og Kari Holmefjord Vervik i Innovasjon Norge er det kjempetrøkk på omstilling i regionen.

Omstilling og nytenking er to ord som er nevnt utallige ganger siden nedgangstidene i oljebransjen, med ringvirkninger til resten av regionen, startet for to år siden.

Men ifølge Anne Cathrin Østebø i Validé og Kari Holmefjord Vervik i Innovasjon Norge er det ikke bare med snakket i Stavanger-regionen.

– Jeg er utrolig stolt over regionen. Det er mye som skjer i de ulike kommunene. Validé er én av mange som jobber med innovasjon og næringsutvikling, men vi kan si at det nå er et kjempetrøkk, både på forskersiden, blant gründere og studenter og i det allerede etablerte næringslivet, sa Østebø under framtidsdebatten under Pulpit i går.

– Så langt i år har vi behandlet 500 ideer, og vi har tatt inn 36 nye gründer- og forskningsbaserte selskaper. Det er mer enn vi egentlig har lov til å ta inn, la hun til.

Kari Holmefjord Vervik i Innovasjon Norge fulgte opp:

– Vi er virkelig på gang. Så langt i år har vi innvilget 350 søknader, som omhandler 265 millioner kroner. Det er nesten de samme tallene som totalen i fjor. En fantastisk økning i etableringstilskudd, sa Holmefjord Vervik og poengterte at det ikke bare er gründere.

– Det er mange etablerte bedrifter som jobber med nye produkter.

Kom med godt nytt

– Bunnen er nådd, sa Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank da han la fram konjunkturbarometeret under Pulpit.

Bedriftene er mer optimistiske. De tror på bedre økonomiske tider og har planer om å sysselsette flere. Det kom fram da Kyrre Knudsen la fram Sparebank 1 SR-Banks konjunkturbarometer.

– Etter to år hvor pilene har pekt nedover, ser det ut som at det flater ut. Bunnen er nådd, sa Knudsen foran forsamlingen under gårsdagens Pulpit-konferanse.

Rundt 600 bedrifter på Sør- og Vestlandet har deltatt i undersøkelsen.

Knudsen var varsom med å love gull og grønne skoger med det første. Pilene peker oppover, og optimismen stiger i Rogaland, men optimismen er fortsatt høyere i Hordaland og Agder-fylkene.

Mer fra Dagsavisen