Stavanger

Har ikke råd til å skille seg

Oljekriserammede ektepar i Rogaland går ekstra runder på familivernkontor for å redde samlivet. De har ikke råd til å skille seg.

Bilde 1 av 1

Les om den lille familien Kvanvik Nedrejord lenger ned i saken!

Jon Aarsland leder Familievernkontoret i Sør-Rogaland. Han er ansvarlig for tre regioner i Rogaland; Stavanger, Jæren og Dalane.

– Jeg ser det samme ved alle avdelingene, par som er rammet oljekrisen oppsøker stadig oftere hjelp for å forsøke å redde samlivet, for de har ikke råd til en skilsmisse, forteller han til Vårt Land.

Kommunikasjonssjef Christine Meling Christensen i arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi forteller at mange oppsagte oljearbeidere opplever svært tunge tider, for «krisa blir med hjem».

En studie av arbeidsledige utført av Universitetet i Stavanger og Statistisk sentralbyrå viser at det oftest ender med skilsmisse om det er mannen som mister jobben. Menn opplever gjerne en større identitetskrise når arbeidsplassen forsvinner, og klarer ikke å skåne ekteskapet for belastingen.

– Mange av våre tillitsvagte strekker seg langt for også å trøste kollegaer som sliter med samlivsproblemer, sier Meling Christensen til Vårt Land.

Dyre hus

Lenge var Rogaland oljefylket som fløt over av dyre villaer, store hytter, fete båter, kostbare biler og rause restaurantbesøk.

Gode oljeinntekter fikk mange til særlig å kjøpe eller bygge dyrt når de etablerte hus og hjem. Lønningene var høye, rentene lave. I 2012 passerte snittlønna for norske oljearbeidere én million kroner – over det dobbelte av verdensnittet, viste den globale analysen til rekrutteringsfirmaet Hays Oil & Gas.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prisfall

Så ble det tråkket hardt på bremsene. Oljeprisen stupte. I dag er særlig Rogaland hjemsøkt av store økonomiske rystelser som følge av prisfallet. Meldingene om oppsigelser og permitteringer kommer tett i vestlandsfylket. Totalt har rundt 35.000 jobber i oljebransjen forsvunnet de senere årene.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Arbeidsledige

To tall viser hvor hardt Rogaland er rammet:

• Helt arbeidsledige har økt fra 2,2 til 4,6 prosent i perioden august 2014 til april 2016.

• Rundt 25 prosent av boligene som er til salgs i Norge, ligger i Rogaland.

– Det kan tyde på at mange ser etter mindre boliger for å spare pengar – eller at de skal flytte herfra, sier fylkesdirektør i Nav Rogaland, Truls Nordahl, til NTB.

Etter jobb

Aarsland på Familievernkontoret i Sør-Rogaland sier de merket den økende viljen til å redde skrantane samliv i fjor høst.

– En dag i uka har vi langåpent. Oftere og oftere så vi at det var kø på disse dagane. Folk våger ikke gå fra jobben for en time på familievernkontoret i arbeidstida. De vil vise at de står på i usikre tider, forteller han til Vårt Land.

Da Aarsland og kollegene summerte opp 2015, så de at kontoret i Stavanger hadde vært involverte i ti prosent færre skilsmisser enn året før.

– Folk sliter i forholdene sine, men har ikke råd til å gå fra hverandre. Den manglende økonomiske tryggheten gjør at folk venter lenger, sier han til bladet Magasinet.

Søker hjelp

Når Jon Aarsland analyserer brukertallene for Familievernkontoret i Sør-Rogaland, ser han et mønster: Stadig flere menn ønsker å ta i mot faglig hjelp fra en terapeut.

Ekteskapsloven og barneloven sier megling er obligatorisk ved separasjon eller samlivsbrudd for ektefeller og samboere med felles barn under 16 år. Men time hos en familieterapeut er frivillig.

På Familievernkontoret i Sør-Rogaland viser tallene at menn tar initiativ til nesten 40 prosent av terapitimene.

– Hvordan går det med parene som søker hjelp hos dere, Aarsland?

– Vi har de som får det bra, som opplever at hjelp redder ekteskapet. Og så har vi de som blir skilt likevel.

For å ta unna køen inn til Familievernkontoret i Sør-Rogaland, har Aarsland fått ansatt en terapeut til i år.

– Fortvilende å stå uten arbeid

Gard Andreas Nedrejord har stått uten jobb i over ett år. Han er takknemlig for at forloveden er forståelsesfull i en krevende tid.

Elektrikeren fra Flekkefjord arbeidet på en oljerigg i halvannet år før krisen rammet ham. Høsten 2014 kom oppsigelsen, og 1. januar 2015 hadde han siste arbeidsdag. Med unntak av en kort prosjektperiode hos et firma, har det vært stille på jobbfronten.

– Det er fortvilende og kjedelig, sier Nedrejord.

24-åringen bor sammen med sin forlovede Linn Sara Kvanvik og sønnen Selvin – som ble tre år i går. Familien merker arbeidsledigheten økonomisk.

– Vi er vant til to inntekter og merker veldig godt at det ikke er alt vi har råd til. Jeg har gått ned over halvparten i lønn.

– Tøffe tider

Paret har familiene sine i umiddelbar nærhet.

– Vi har det fint sammen. Linn Sara har forståelse og vet at det er tøffe tider i oljebransjen, men det er klart at hun også synes det er fortvilende at jeg bare går rundt og ikke har arbeid, sier Nedrejord og legger til:

– Det er kjedelig for hele familien at jeg er arbeidsledig. Å stå uten jobb er en påkjenning. Noen dager blir jeg mer irritert, selv om det alltid er noe å henge fingrene i.

Unngå kjefting

– Forskning viser at arbeidsledighet kan være en stor påkjenning for parforholdet og familien. For mange ender det med brudd. Hva tenker du om det?

– Det kan jeg absolutt forstå. Det blir fort dager hvor man er mer irritert og fortvilet over å gå arbeidsledig, og da kan det gå utover partneren.

– Hva kan partneren bidra med?

– Ikke kjefte og være negativ for at du ikke har arbeid. For du følger deg gjerne litt ubrukelig siden du ikke jobber.

Ikke gi opp

– Hva kan den som er arbeidsledig gjøre for å holde motet oppe?

– Prøve å finne en hobby slik at du har noe å gjøre om dagene. Selv hoppet jeg på ølbryggertrenden, og slår av og til i hjel litt tid med det.

Sønnen tilbrakte også mye tid hjemme med pappa, men er nå i barnehage på dagtid.

– Lokalt her jeg bor er det ikke jobber å oppdrive. Her er det mest arbeid innenfor helse, og det er jeg ikke kvalifisert til. Det er veldig fortvilende å ikke finne arbeid her vi bor.

– Flytting er ikke aktuelt?

– Da vil hun bli stående uten arbeid, så da er vi like langt. Det er også begrenset hvor mye jeg kan pendle når Selvin fortsatt er så liten. I tillegg holder vi på å overta et hus her.

Nedrejord var ikke den eneste som ble oppsagt. 16 andre elektrikere i oljeselskapet Fabricom måtte også gå.

– Det er en liten trøst at jeg ikke var den eneste som måtte gå. Det betyr noe å ikke stå alene i en slik situasjon. Vi var flere kamerater som mistet jobben.

Elektrikeren savner å bruke hodet og kroppen, og det sosiale samværet med kollegaer.

– Det er veldig få jobber å søke her jeg er, og dersom du sender større selskaper så er det så vanvittig mange søkere med mye erfaring og utdanning, at du sjelden hører noe.

– Hva er ditt råd til andre i samme situasjon?

– Du er nødt til å holde motivasjonen oppe, ellers blir alt bare et ork. Ikke gi opp.

Denne saken sto først på trykk i Vårt Land.

Mer fra Dagsavisen