Nyheter

Guidet Safa gjennom lappesteking

Safa Abdelgader og ordfører Christine Sagen Helgø (H) har mye til felles. Begge synes de er rimelig flinke på kjøkkenet, begge er sosialt anlagt og ingen av dem har stekt lapper før …

– Er det første gang du lager lapper? spør Safa Abdelgader.

– Ja, men jeg er god på vafler, svarer ordfører Christine Sagen Helgø – og så er de i gang.

LES OGSÅ: Fullt hus på frivillighetsmøte

Oppskriften på «Christines lapper» var langt ifra ordførerens egen, men det smakte godt likevel. Og mens egg og sukker ble vispet, gikk praten om fritidsinteresser, familie og livet generelt.

En lokal veiviser

Anledningen for møtet over vispebollen var at Christine Sagen Helgø skulle få prøve seg som flyktningguide, et av tilbudene Røde Kors drifter. En flyktningguide skal bidra til at flyktninger blir bedre kjent med norsk språk, kultur og lokalsamfunnet de nylig har blitt en del av. For Safa Abdelgader fra Sudan har hennes flyktningguide, Anne, vært til stor hjelp.

LES OGSÅ: Slik hjelper nordmenn flyktningene

– Jeg får mye igjen for det. Jeg får praktisere norsken min, jeg lærer Stavanger-dialekten bedre og jeg kommer meg rundt. Vi går turer, går på kafé i byen og har det kjekt sammen. Jeg er veldig sosial, glad i mennesker, sier Abdelgader til RA.

Hun kom til Norge for to og et halvt år siden. Fra Sudan flyktet hun og broren til Libya, før de tok sjøveien til Italia. Den tre dagers lange ferden over Middelhavet har satt spor.

Farlig ferd

– Det var tungt. På båten hadde vi verken mat eller vann. Ferden var preget av konflikter, barn som gråt, utrygghet. Vi måtte gi barna saltvann med sukker i, for å få i dem næring, forteller Abdelgader. Livet i Norge derimot, er trygt.

LES OGSÅ: – Vær med og redd liv

– Safa er en av mange som har tatt den farlige ferden over havet. Historien hennes gjør inntrykk, sier Sagen Helgø.

Hun brenner for at Stavangers innbyggere skal bli flinkere til å bry seg om sine nye naboer.

– Da jeg inviterte naboene mine til lunsj, oppdaget jeg at det bodde mennesker med ti ulike nasjonaliteter bare i de nærmeste husene.

Sagen Helgø mener innsatsen flyktningguidene legger ned er svært viktig. Hun håper også at siddiser kan bidra til Røde Kors sitt arbeid ved å melde seg som bøssebærere til TV-aksjonen 23. oktober.

– Stavanger pleier å være best. Den posisjonen skal vi holde på, avslutter hun.

150 guider i Rogaland

Hvert år blir 150 flyktninger i Rogaland koblet sammen med en guide.

LES OGSÅ: Sandnes-elever vant innovasjonskamp

I Stavanger er det til enhver tid rundt 70 koblinger. 40 nye flyktninger får en guide hvert år, og kontrakten varer ett år.

– Da flyktningsituasjonen oppsto i fjor høst, var det veldig stort engasjement og mange som meldte seg. Men ettersom Flyktningguiden er rettet mot bosatte flyktninger, vil det store behovet først melde seg senere, sier Dunja Ibradzic som koordinerer Flyktningguiden i Rogaland.

I Stavanger er det nå 15 flyktninger som venter på guide, alle er menn.

– Vi trenger at flere yngre menn melder seg. Det er en overvekt av eldre kvinner blant flyktningguidene, sier Ibradzic.

I dag har både Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Haugesund og Flekkefjord tilbudet.

LES OGSÅ: Sparket i gang TV-aksjonen på Rådhuset

Mer fra Dagsavisen