Stavanger

Frierne har sagt sitt – nå er det din tur

Et folketomt folkemøte til tross, ordførerne i Stavanger, Sandnes og Sola håper folket deltar i avstemningen om Nord-Jæren kommune.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Onsdagens folkemøte, arrangert av Stavanger Aftenblad, var siste mulighet for de tre å prøve å overbevise innbyggerne. Mange kommuner har allerede hatt folkeavstemninger og valgdeltakelsen har ikke vært mye å skryte av. Det var heller ikke oppmøtet onsdag. Like fullt, folkeavstemning blir det, og politikerne ber om at så mange som mulig sier sin mening om Nord-Jæren kommune.

Slagkraft

– Nå må vi gripe muligheten som er der. Nord-Jæren kommune vil ha mye større slagkraft, det blir lettere å skape arbeidsplasser og en større kommune vil gi folk et enda bedre tjenestetilbud enn i dag. Bare ved en sammenslåing klarer vi å opprettholde nivået på tjenestene vi tilbyr, sa Christine Sagen Helgø i sin oppfordring til velgerne.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak er ikke med på det.

– Jeg tror at vi skaper den beste regionen ved at byene får utvikle seg på egen hånd, hver for seg. Det viktigste er nærhet til innbyggerne, og at innbyggerne har nærhet til tjenestene. Hvis Sandnes, Stavanger og Sola slår seg sammen, vil 50 prosent av rogalendingene bo i Nord-Jæren kommune. Hva skjer da med resten av fylket? Og at kun ett kommunestyre skal styre to store byer, har jeg ingen tro på.

LES OGSÅ: Slik stemmer du ja eller nei til sammenslåing

Ole Ueland trakk fram brukerne av de spesialiserte tjenestene som de store vinnerne av en sammenslåing.

– En ny kommune vil levere like gode tjenester i nærområdene. Vi må tenke på hva vi kan bli, ikke hva som har vært. Med en sammenslåing blir vi Norges tredje største by – det er et spennende prosjekt.

– For lite tid

Før ordførerduellen hadde Sagen Helgø følge av Cecilie Bjelland (Ap) og Eirik Faret Sakariassen (SV) i debattpanelet. Til å representere Sandnes deltok varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

På spørsmål om kommunereformen var i ferd med å bli en nasjonal fiasko med lite oppslutning, svarte Bjelland slik.

– Det har gått altfor fort. Vi burde hatt mer tid til å få i gang gode forhandlingssamtaler.

LES OGSÅ: Kronikk: Siamesiske trillinger

Nei-mannen Faret Sakariassen pekte på at både publikum og politikerne for øvrig har vært mer involvert i sentrumsplanen for Stavanger enn i sammenslåingen av tre kommuner.

– Flere politikere kunne nok ønske seg å bare banke dette igjennom uten folkeavstemning, sa Faret Sakariassen.

Frykter privatisering

Forbundsleder Nina Horpestad tror en blå storkommune kan bety endringer i tjenestetilbud og privatisering.

Horpestad er leder i Sykepleierforbundet i Rogaland. Hun er spent på hvordan Stavanger kommune skal kunne klare å opprettholde dagens tjenestetilbud når de gir fra seg 230 millioner kroner de ellers ville fått inn i eiendomsskatt.

– Da starter vi i minus, og det er en stor bekymring for oss. Noe annet som bekymrer oss er at sammenslåingen kanskje medfører endringer i tjenestetilbudet. Det politiske flertallet i de tre kommunene er såpass blått. Betyr det at man på sikt vil åpne for mer konkurranseutsetting, spurte Horpestad.

LES OGSÅ: – Siddiser er litt arrogante og vil ha alt

Cecilie Bjelland (Ap) svarte at konkurranseutsetting ikke har vært et tema i forhandlingsprosessen, og at Ap ikke vil godta økt privatisering i ny kommune.

Mer fra Dagsavisen