Stavanger

Fra Skåne til Stavanger for å yste ost

Den svenske familien fra Skåne deltok på ølbrygging i fjor, mens de valgte kurs hos Stavanger Ysteri i år. Simpelthen fordi de er glad i god mat og ost – og Stavanger.

Bilde 1 av 6

I forbindelse med Den spiselige byfest i østre bydel arrangerer ostesjef Lise Brunborg to ystekurs i løpet av festivalen. Tre av gjestene som hadde funnet veien til Ryfylkegata torsdag ettermiddag var det svenske ekteparet fra Skåne, Tore og Lotta Svensson, som er i Stavanger for å besøke datteren Emma Reinholds.

– Nå er vi i Stavanger for tredje år på rad, og det må jo bety at det er noe spesielt med denne byen, sier Tore.

Hjem for å lage ost

Han forteller at de kommer tilbake på grunn av Gladmat og folkelivet som er i byen på denne tida av sommeren, og at de i år også kommer til å teste ut Den spiselige byfesten.

– I fjor var vi på ølbrygging på Gladmat, og i år er vi her. Rett og slett fordi vi elsker mat og gode oster, sier datteren Emma, som også fikk svenskprodusert ost i gave av foreldrene da de kom på besøk denne gangen.

– Det som er så fint med ost er at det kan brukes til alt. Som dessert, tilbehør eller egen snacks, sier Lotta, og forteller at hun skal rett hjem for å lage kremost etter å ha vært på kurs.

– Den skal jo bare stå 20 timer i kjøleskapet, så da rekker vi jo det før vi drar tilbake til Sverige, sier hun.

– Ja, og kanskje vi til og med rekker å brygge litt øl før vi drar også, legger Tore til.

Ettårsjubileum

Stavanger Ysteri fylte ett år forrige helg, og det er ikke første gang Brunborg holder kurs.

– Jeg har holdt kurs tidligere også, men det er veldig gøy å kunne gjøre det under byfesten for å skape litt ekstra liv i bydelen, sier Ysteri-gründer Brunborg.

Noe av grunnen til at hun vil holde kurs er på grunn av sin fascinasjon for hvordan smakløs, flytende melk kan forvandles til så mange forskjellige smaker og former. Hun tror flere deler denne interessen.

– Mikrobrygging av øl har jo lenge vært i vinden, og jeg tror det er kult å gjøre ting på egen hånd igjen, sier Brunborg.

Veldig fascinert

Kristin Hesby driver gård på Randaberg, og hadde også tatt turen innom kurset.

– Jeg har jo tilgang på alle råvarene, dessuten er jeg fryktelig glad i ost, sier Hesby.

Hun meldte seg på kurset for å få vite mer om hvordan man kan lage ost, og er veldig fascinert av det hun har sett og hørt.

–Jeg skulle gjerne vært på flere kurs, for jeg synes dette er veldig interessant, sier Hesby.

Mer fra Dagsavisen