Av: Kristin Frafjord
– Jeg er kjempefornøyd over å ha skaffet meg denne. Den er sjelden og vanskelig å få tak i, sier Helge André Hafstad, som for øvrig er daglig leder på ølbaren Øst.
Ølet han snakker om er Hommage fra bryggeriet 3 Fonteinen. En sjelden fruktøl fra Belgia med smak av bringebær.
– Den ble revet bort på 30 sekunder, sier Martin Våge-Hansen, butikksjef på Vinmonopolet på Kvadrat.
Han er storfornøyd med den første timen av åpningsdagen.
– 30–40 stykker sto i kø før vi åpnet. Øl-interessen er stor her i Rogaland, og mange var nok tidlige for å sikre seg de mest sjeldne sortene, sier han.
LES OGSÅ: Denne buksa var ikke fin nok for utestedet
Finnes et øl for alle
Ølpolet har på åpningsdagen 532 ulike sorter tilgjengelig i butikken, men venter å få inn flere.
– Til sammen vil vi ha rundt 550 ulike ølsorter fra flere ulike bryggerier. Vi har valgt å ta inn mye fra mikrobryggeriene, sier Martin Våge-Hansen.
Kundene kan boltre seg i reoler med øl i belgisk stil, surøl, porter, stout, saison, hveteøl, lager, pale ale og india pale ale (IPA).
– Nå er ølet sortert etter type og ikke land. Da blir det lettere å finne den du er på utkikk etter og kanskje oppdager du en ny favoritt, sier Våge-Hansen.
Selv har han ingen klar favoritt, men er glad i surøl og IPA. Han mener det finnes et øl for alle.
– Har du ikke funnet en du liker, så må du lete litt til, sier han.
Han oppfordrer folk til å smake og prøve ut nye typer.
– Det er noe med det å prøve nye smaker, sier han.
LES OGSÅ: Kvadrat får eget Ølpol
Flere tusen kroner på øl
En av mange som har tatt turen til Vinmonopolet på Kvadrat er ølentusiast Adrian Samuelsen Salte.
– Du merker klar forskjell på kommersiell øl og kvalitetesøl. Noe av butikk-ølet smaker pissevann, sier Samuelsen Salte.
Han bruker gjerne penger på kvalitetsøl og åpner gjerne lommeboken.
– Det går nok med noen tusenlapper her i dag, sier han.
I likhet med Helge André Hafstad har Samuelsen sikret seg noen flasker Hommage.
– Jeg liker fruktøl og har sikret meg fire flasker i tillegg til mye annet godt, sier han.
Øl-interessen fikk han for fire år siden.
– Dette er ikke øl som blir drukket opp i helgen for å si det sånn. Det skal lagres og spares, sier Samuelsen Salte.