Stavanger

Digtalisering: Bare Pokemon eller noe mer?

Digitaliseringen av Stavanger gir muligheter en bare kunne drømme om tidligere, skriver Venstre-politikerne Jan Erik Søndeland og Anette Frøyland i sin kronikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Jan Erik Søndeland og Anette Frøyland, Stavanger Venstre

Digitaliseringen skaper muligheter vi bare kunne drømme om tidligere. Oppgaver løses kjappere, for flere, til lavere pris og ofte på en mer miljøvennlig måte. Hvordan ser Venstre for seg at byen vår bør digitaliseres? Er det nok å bli en smartby? Bør oldefar få seg Pokemon på mobilen? Eller ønsker vi noe mer?

Den digitale utviklingen løper nå så fort at EU omtaler det som «den 4. industrielle revolusjon». Overordnet handler det om å bruke datamaskiner for å produsere tjenester billigere og bedre enn hva som tidligere var mulig. Det skaper spennende muligheter også for oss som kommune, og disse skal vi gripe!

I Norge har offentlig sektor slitt med strukturelle problemer som har gjort digitaliseringsarbeidet vanskeligere enn nødvendig. Det strategiske perspektivet har vært vanskelig å få øye på fordi samordning med felles planer og retningslinjer lenge var fraværende.  Heldigvis er utfordringene forlengst erkjent, og nå jobbes det både i KS og politisk for å løse disse.

Stavanger har bedre forutsetninger for å lykkes med digitaliseringen enn de fleste andre kommuner. Vi har stor politisk vilje til å satse på digitalisering og ikke minst: Vi har fremoverlente ansatte som for lengst har forstått viktigheten av IT-området som avgjørende for gode innbyggertjenester og en sunn kommuneøkonomi.

Så hva skjer egentlig på digitaliseringsfronten i Stavanger? Mye! Her er syv eksempler.

1) Smartbysatsing: Venstre er ambisiøse. Vi ønsker oss en smartby som er miljøvennlig og kostnadseffektiv og hvor innbyggerne får bedre tjenester enn idag samtidig som personvernet deres ivaretas. Senere i år vil bystyret vedta Stavangers smartby-strategi, og til våren pekes det særlig ut noen prosjekter som skal gjøre Stavanger til landets ledende smartby. Denne satsingen innebærer spennende nye næringsmuligheter for hele regionen.

2) Åpne data: Som del av smartby-satsingen ønsker Venstre å tilgjengeliggjøre mest mulig kommunal informasjon på nett. På den måten kan informasjonen leses autoamtisk og anvende den på nye kreative måter slik at vi får tilgang på ny kunnskap eller helt nye tjenester. På portalen http://open.stavanger.kommune.no har vi allerede fått publisert informasjon om lokalisering på offentlige toaletter, helsestasjoner, lekeplasser, badeplasser, kirker, miljøstasjoner, utsiktspunkter, mm. Et eksempel på en ny anvendelse kan være om vi får laget en egen mobil-app som basert på din posisjon alltid vil informere deg om avstand til nærmeste toalett, lekeplass eller badeplass.

3) Innbygger-app: Venstre ønsker å se på muligheten for en egen innbygger-app for Stavanger. Også her er mulighetene endeløse, både innenfor nye tjenester, men også innenfor innbyggerinvolvering og  lokaldemokrati. I vår visjon ser vi for oss at du som innbygger skal kunne angi akkurat hva du er interessert i og så vil en app gi deg beskjed når akkurat det skjer i Stavanger.  Ønsker du å bli informert hver gang det kommer en politisk sak som angår din bydel kan du velge å få en påminnelse via appen for akkurat dette. Via den vil hver og en enkelt kunne lese saksdokumentene og finne kontaktinformasjon på de politikerne som behandle saken. Videre kan du få listet ut datoer for møtene. Når de starter kan du følge dem direkte via video på appen. På denne måten kan lokaldemokratiet styrkes gjennom økt innsyn og innbyggerinvolvering.

4) IKT-satsing i skolen : I det siste bystyremøtet før sommerferien var Venstre med på å øke bevilgningene til digitale læremidler i Stavangerskolen.  Alle elever og lærere i ungdomsskolen skal få ett eget nettbrett. Formålet er å øke elevenes digitale kompetanse, samtidig som ranselposten reduseres.  Bruk av nettbrett vil også muliggjøre nye pedagogiske metoder og bedre kommunikasjon mellom lærer og elev/foresatte.

5) Nye nettsider: Venstre ønsker at innbyggerne skal finne informasjonen de trenger på kommunens nettsider. Sammen med flertallspartiene vedtok vi før jul ifjor å anskaffe helt nye nettsider. For oss er det spesielt viktig at søkefunksjonen blir best mulig slik at det blir lett å finne det du leter etter! Arbeidet med kommunens  nettsidene pågår for fullt og vil være klar våren 2017. Har du innspill eller ønsker å følge arbeidet underveis, kan du gå inn på https://stavangerbeta.com/.

6) Digital arbeidsflyt: Venstre jobber for å få alle søknadsprosessene tilgjengelig på nett, gi media enklere tilgang til postlister/kommunal korrespondanse, og for at de interne arkiv- og saksbehandlingssystemene i kommunen skal bli digitale. Tidlig 2016 ble et nytt internt saksbehandlingssystem satt i drift, som er lettere å jobbe i for de ansatte. Innen utløpet av 2016 skal vi være i mål med digitalisering av hele byggesaksarkivet, noe som kan gjøre det raskere for innbyggerne å innhente ut den eiendomsinformasjonen de trenger. Tilsvarende gjennomføres en rekke andre interne IT-prosjekter for å styrke den interne effektiviteten på alle nivå i kommunen.

7) Interkommunalt samarbeid: Å få til et godt interkommunalt samarbeid på IT-området vil være gunstig for alle involverte kommuner, både fra et økonomisk, teknisk og praktisk perspektiv. Stavanger kommune har over tid bygget opp en solid IT-infrastruktur og besitter betydelig kompetanse på kommunal IT-drift. Derfor mener Venstre at IT-samarbeidet med våre nabokommuner må videreutvikles, til det beste for alle innbyggere.

Listen stopper ikke der – og ei heller våre ambisjoner for digitaliseringen av Stavanger. Innbyggerne skal vite at Venstre jobber aktivt for å ta i bruk ny teknologi samtidig som personvernet til den enkelte ivaretas.

Hva så med oldefar? Må han lære seg Pokemon på mobil på sine eldre dager? Nei. Det eneste han trenger å vite, er at Venstre vil følge opp kommunens satsing på velferdsteknologi, slik at det blir enkelt, trygt og behagelig for ham å bo hjemme, og at de varme hendene fortsatt er der for ham hvis de trengs.

Mer fra: Stavanger