Stavanger

Åpen for å diskutere lønnstak

Charlie Granfelt kaller møtet med NFFs røde sone et økonomisk nedrykk for Viking. Styrelederen mener samtidig at tiden er moden for at klubbene i Tippeligaen vurderer lønnstak.

Granfelt håpet å være som den gode dommeren da han tok vervet. Lite i søkelyset.

I stedet har de første månedene hans som leder for et samlet Viking vært preget av omveltninger – og et Viking som har havnet i rød sone hos NFF for første gang i historien.

Svensken lever godt med storm. Det var han forberedt på. At det ville bli rød sone var han også klar over.

Men han vil ikke leve med at Viking forblir der i tre år. Derfor må klubben lykkes med å kutte utgifter og øke inntektene.

Må tenke høyt – sammen

I så måte mener han norsk fotball må se det store bildet. Selv om han ikke nødvendigvis vil være bjellesau mener Granfelt at tiden er moden for å tenke nytt om økonomien i Tippeligaen. Det bør skje i fellesskap – og ikke bare for å snu Viking.

– Lønninger på spillere er et sentralt tema. Norsk fotball befinner seg på et annet nivå enn for ti år siden. Økonomien har endret seg radikalt, men ikke lønningene, sier Granfelt til RA.

– Vil lønnstak for spillerne i Viking være på agendaen?

– Det er mulig vi vil diskutere et lønnstak. Jeg sier ikke at det er et konkret tema nå, men alle sånne ting må vi vurdere. Vi må se på det innen klubben – og også sammen med de andre. For dette er noe som berører mange.

Granfelt måtte slå fast at Viking og Start havnet i rød sone denne uken. 30. juni kommer en ny vurdering. Da kan andre klubber følge etter. Driftsøkonomi er et underliggende problem hos de fleste.

– NHL har lønnstak. Dette er ingen uvanlig ordning. Jeg mener det er vel verdt å tenke tanken. Foreløpig blir det for sterkt å si at vi bør gjøre det. Men vi er i en posisjon hvor det bør kunne diskuteres. Jeg vil ikke være talsperson for andre og holder meg til Viking. Men jeg ser at det hadde vært sunt med samtaler med de andre for å finne gode løsninger.

Viking lider ikke bare under høye spillerlønninger, men også høye driftsutgifter ved eierskapet i stadion og Vikinghallen. Her straffes de på NFFs parametere.

– Økonomisk nedrykk

Samtidig går det selvsagt ut over renommeet til klubben at de er i rød sone. Granfelt beskriver det som veldig uheldig – og som et tegn på vanstyre over tid. Samtidig vil han framstå åpen om det. Selv om en emisjon vil ta Viking ut av rød sone over natten er han klar på at ingenting vil løse seg likevel. Emisjonen jobbes med. Det ligger i styrets mandat. Resepten er likevel bedre underliggende drift. Det er derfor det gjøres store endringer nå.

–Klart det er dårlig for vårt renommé å ikke ligge i svart. Det ønsker alle. Men rød sone er ikke det samme som å være under administrasjon. Vi tar egne valg. Jeg ser på NFF-ordningen med soner som god hjelp til å utbedre planer før det er for seint.

Han mener ordningen er en god tjeneste slik at en ikke plutselig står uten likvide midler.

– Økonomisk har Viking rykket ned. Nå må vi opp igjen.

For å klare det må sløsingen bort. Viking må fjerne kostnader som ikke er nødvendige. Det betyr ikke nødvendigvis at det ikke behøves folk for å drive klubben. Granfelt er ikke tilhenger av å kutte for å kutte. Men han er klar på at det må skapes bedre holdninger og en bedre virkelighetsforståelse.

Kunstgress blir tema

Den virkeligheten innbefatter høye driftsutgifter ved å eie. Eierskap i anlegg er både en styrke og en svakhet for klubbene det gjelder.

– Jeg vil ikke vurdere så mye rundt det, men vi har tatt på oss et stort «kostym». Viking er en av de store klubbene. Dette inngår i helheten vi må se på. Det er forskjellige former for drift og eierskap. Hva vi gjør framover må gjenspeile hva som er sunnest for Viking som helhet. Den drøftingen og diskusjonen skal vi ha internt i klubben, i styret og med støttespillerne.

– Er det dyrt å eie stadion?

– Ja. Det er dyrt. Stadion benyttes 15 dager i året og står tom 350. Men som du hører av det tallet – det finnes et uforløst potensial.

I det ligger selvsagt gresset.

– Jeg ser ikke bort fra at kunstgress må diskuteres.

Viking håpet at de skulle maksimere inntektene på stadion ved å være piloten i prosjektet «connected stadium». App-løsninger, LED-skjermer og trådløst nettverk var blant tingene som ble innført. Granfelt har ingen problemer med å innrømme at det ikke har gitt forventet avkastning.

Ingen suksess

– Dette har ikke vært vårt sterkeste bein å stå på og vi må vurdere hvor bra dette er. Jeg vil ikke felle noen dom over hvor smart det var. Det må framtiden vise. Men med dagens klima, og forutsetninger, hadde vi ikke tatt avgjørelsen om å gjøre dette, erkjenner han.

Den første tiden til Granfelt har bestått av krise, brannslukking og oppsigelser. Likevel kan han trøste seg med en solid sportslig opptur – og det faktum at han føler den nye rollen lar seg kombinere godt både med jobben i Skretting og familielivet. Granfelt har faktisk latt seg inspirere og motivere ytterligere.

– At det har snudd sportslig er et bevis på at Kjelle og hans team også jobber hardt. Det er god kvalitet i stallen. Men det må ikke falle med tap i neste kamp. Vi må ha tro utover det.

– Når signeres Jonevret på en ny avtale?

– Jeg vil ikke uttale meg om hva som blir sagt i våre private samtaler, men vi har daglig kontakt. Kjelle vet hvor han har oss og vi vet hvor vi har ham.

Mer fra Dagsavisen