Stavanger

2500 arbeidere rigger for 1000 utstillere

6500 kubikk med last, over 2500 arbeidere. Det må til når over 1000 utstillere skal by seg fram.

Bilde 1 av 3

Forrige ONS, i 2014, ble arrangert like etter at oljenedgangen startet for to år siden. Men oljekrisen som har rådet påvirker ikke antallet utstiller på årets ONS, som starter mandag.

– Antall utstillere er likt som i 2014, over 1000, sier Line Grønhaug, kommunikasjonsdirektør i ONS.

Utstillerne fordeler seg på 24.000 kvadratmeter og ni utstillingshaller. Den største standen er på 375 kvadratmeter, og tilhører FMC Technologies. De minste standene er på ni kvadratmeter.

Mannen som sørger for at standene blir rigget i tide er Rune Haldammen, ONS-prosjektleder i Stavanger Forum. Alt er i rute, forsikrer han. Uten antydning til stress. Han er en dreven kar, og drevet med dette siden 2008.

– Akkurat nå har vi 2500 personer i sving. Flere blir det utover uken når standene skal dekoreres. Arbeiderne kommer fra hele Europa. En god del østeuropeiske selskaper har spesialisert seg på standbygging. Vi har også lokale og nasjonale riggere, forteller Haldammen til RA.

– Bygger en landsby

– Vi bygger en landsby midt i byen. Mye skal stemme. Så lenge man snakker sammen, så går dette helt fint. Det er bare kjekt, sier han.

Dagen før RA treffer Haldammen, har han tatt imot 6500 kubikk med last fra hele kontinentet.

– Vi har tracking på lastebilene, som gjør logistikken lettere. Det er godt å kunne vite  nøyatkig når hver lastebil kommer, sier Haldammen.

5100 per kvadratmeter

Hvor mye en stand koster kommer helt an på, forteller Grønhaug.

Prisen per kvadratmeter er 5100 kroner. Deretter er det opp til hver enkelt utstiller hvor mye de bruker på hver stand.

– Våre tilbakemeldinger er at utstillerne har mye igjen for å være her. 74 prosent av bedriftene sier de fikk viktige kontrakter under eller etter ONS, sier Grønhaug.

Mer fra Dagsavisen