Stavanger

1000 tiltaksplasser og mer til gründere

Onsdag neste uke kommer revidert statsbudsjett. Arve Kambe (H) ser fram til å presentere en rekke endringer som skal bidra til å redusere arbeidsledigheten. – Kambe kan ikke være fornøyd med det, mener Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Regjeringen øker med 1000 tiltaksplasser i Nav i andre halvår av 2016.

– Dette gjør vi for at folk skal få en fot innenfor arbeidslivet igjen, sier Arve Kambe (H) til RA.

Det er Nav som skal fordele tiltaksplassene.

– Hovedsakelig vil disse være i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene. Her er det mest behov, sier Kambe.

Fra den økte potten på 1000 tiltaksplasser kan Nav også ta omstillingsmidler for å hjelpe bedrifter over til nye markeder.

– Dette betyr helt konkret mer midler til arbeidsledige slik at de får hjelp over i ny jobb ved hjelp av kursing og omskolering, sier Kambe.

Gründere får dagpenger i ett år

Regjeringen har gjør det lettere å kombinere dagpenger og utdanning, samt dagpenger for gründere i oppstartsfasen.

– De som vil starte egen virksomhet kan få dagpenger i 12 måneder. Før var det ni måneder. Det er relativt mange med høy utdanning i Rogaland. De har mange kontakter og nå blir det lettere for gründere på benytte anledningen til å starte for seg selv. Dagpenger i ett år vil gi dem ro, trygghet og stabilitet i oppstarten, sier Kambe.

Regjeringen vil også be Arbeids- og velferdsdirektoratet om å endre praksis for hvem som kan få dagpenger når de etablerer egen virksomhet. I dag kan en arbeidsledig gründer få avslag på dagpenger hvis man potensielt kan fortrenge annen virksomhet med sin idé. Statsråden vil at Nav skal nøye seg med å vurdere om en virksomhet er «liv laga».

Utdanning på deltid

Regjeringen vil tillate at kortvarig utdanning kan tas på deltid. Dette vil gi arbeidsledige mulighet til å spre utdanning utover en tidsperiode på en mer fleksibel måte enn i dag, ifølge Kambe.

– I dag må man ta opplæring utenom vanlig arbeidstid hvis man vil beholde dagpengene. Regjeringen tillater nå inntil ti studiesamlinger på dagtid per semester. Det betyr at flere kurs på høyskolene og universitetene blir aktuelle for de arbeidsledige. Flere studiesteder har varslet at de nå tilpasser studieopplegg som er i tråd med de nye reglene. Dette forventer jeg gir umiddelbar effekt sier Kambe, som er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

I dag er det en ettårsbegrensning for å motta dagpenger for dem som får opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Denne begrensningen vil regjeringen ta bort og dermed gi arbeidsledige innvandrere sjansen til å forbedre norsken og øke mulighetene sine på jobbmarkedet. Dette vil kunne bidra til å øke yrkesdeltakelsen for denne gruppen, mener Kambe.

Permitteringer

Tillate arbeidsledige og permitterte å fortsette påbegynt utdanning i inntil seks måneder, hvis de startet utdanning før han eller hun ble arbeidsledig.

– Det betyr at en person som har startet utdanningen minst seks måneder før ledigheten eller permitteringen startet, får et større unntak fra dagens krav om at undervisningen ikke kan foregå på dagtid, og fra vilkåret om å følge undervisningen. Dette gjelder svært mange i Rogaland sier Kambe

Permitteringsreglene trer også i kraft fra 1. juli hvor man nå kan være permittert i ett år mot 30 uker i dag.

Ap: – Passivt

Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener grepene fra regjeringen er tamme og passive.

– Endringene i dagpenger og permitteringsreglene er allerede vedtatt. Det eneste nye er de 1000 tiltaksplassene, som faktisk ikke er nok. Det burde vært fire ganger mer, sier Tvedt Solberg til RA.

Han savner følgende grep fra regjeringen:

– Det jeg savner mest er tiltak som skaper flere arbeidsplasser. Vi ville styrket kommunebudsjettet. Slik at kan bli bygget skoler og barnehager. Det ville skapt aktivitet i byggebrannsjen. Vi vil plugge brønner og skape aktivitet på norsk sokkel. Og gi mer støtte til teknologioverføring, sier Tvedt Solberg.

Han savner også mer midler til universitetene og fagskolene.

– Dette er puslete tiltak. Dette viser at regjeringen ikke ser alvoret i krisen. Dette viser at det er Oslo Høyre som bestemmer hvordan denne krisen skal håndteres. Det må være flaut for Kambe, som før Høyres landsmøte hadde en lang liste med krav fra Rogaland - og så er det dette man får gjennomslag for, sier Tvedt Solberg.

Mer fra Dagsavisen