Sport

Vålerenga i historisk lekegrind

(Lokomotiv Oslo - Vålerenga 0-8). Historiens første norske cupfinale ble spilt på Frogner. Men det tenkte 19-åringene Herman Stengel og Moussa Njie lite på da de lekte Vålerenga videre i cupen 113 år senere.

Bilde 1 av 3

FROGNER STADION (Dagsavisen): Banedekket så ut som et slitt filtteppe, men den var god nok til at Vålerenga fikk i gang pasningsspillet mot et hjemmelag som aldri fikk startet det lokomotivet de visstnok har. Kompislaget som har spilt seg helt opp i 3. divisjon var svimle etter 0-6 til pause.

Da hadde Moussa Njie scoret ekte hat trick for VIF og Herman Stengel scoret sitt første av to mål. At Lokomotiv-keeper Thomas Vikstøl fikk avløsning til pause var til å begripe.

- Viktig å score mål uansett hva slags motstand vi møter. Denne kampen viser at vi tar alle kamper på alvor og holder trøkket oppe, sa en fornøyd Heman Stengel til Dagsavisen etter kampen.

Og Moussa Njie, som også tangerer en plass i en startellever i serien, syntes det var viktig å score sine første mål.

- Her fikk jeg plass og rom og da fikk jeg utnyttet farten min, sier talentet som Kjetil Rekdal bare ser muligheter for.

- Det er viktig at de griper sjansen i kamper som dette. Moussa har unike egenskaper som det er vår oppgave å utvikle. Og Herman Stengel har hatt en flott treningsvinter. Nå har vi nesten to fullverdige lag, det hadde vi ikke i fjor, sier Kjetil Rekdal.

På skinner

VIF-spillerne i stallen som mangler kamptrening, fikk starte cupoppgjøret foran drøyt 1100 tilskuere i solskinnet på Frogner. Daniel Braaten var en av dem. Uselvisk spilte han fram både Elias Mar Omarsson og Morten Berre i situasjoner der han kunne scoret sjøl.

Lokomotiv Oslo fikk servert en målsjanse som det var helt ubegripelig de ikke scoret på. Keeper Lars Hirschfeldt spilte ballen rett til den uheldige spissen som snublet i det han kunne trillet ballen i åpent mål.

Lokomotiv Oslo, som ble startet på en bar ved Bislett i 1998, gjennomførte klubbens største arrangement noensinne. De 80 medlemmene måtte påta seg alle jobber. Men tett kloakkanlegg på Frogner gjorde at Vålerenga valgte å dusje i Vallhall.

- Vi leder 3. divisjon, men tabellen lyver, sier trener Arthur Garnes. - Vi har møtt to svake lag. Målet er å berge plassen, men dette var en stor inspirasjon, sier han til Dagsavisen.

På forhånd hadde han lovet at hvis Vålerenga scoret åtte mål, ville det bli halv pris i kiosken. Det åttende målet kom, men da var vaflene utsolgt.

PS. Den aller første norske cupfinalen ble spilt på Frogner i 1902. Grane fra Nordstrand slo Odd 2-0. Årets finale spilles på Ulevaal stadion i november. Er Vålerenga der?

KAMPFAKTA

Fotball-NM menn tirsdag, 1. runde:

Lokomotiv Oslo – Vålerenga 0-8 (0-6)

Frogner stadion: 1117 tilskuere.

Mål: 0-1 Sander Berge (8), 0-2 Moussa Njie (19), 0-3 Nije (21), 0-4 Herman Stengel (26), 0-5 Njie (33), 0-6 Elias Már Ómarsson (45), 0-7 Stengel (55), 0-8 Berre (73).

Dommer: Espen A. Eskås, Bækkelaget.

Vålerenga (4-2-3-1): Lars Hirschfeld – Alexander Mathisen (Simen Hestnes fra 46. min.), Simon Larsen (Rino Falk Larsen fra 46. min.), Markus Nakkim, Ivan Näsberg – Herman Stengel, Sander Berge – Elias Már Ómarsson, Morten Berre, Moussa Njie (Ghayas Zahid fra 83. min.) – Daniel Braaten.

Mer fra Dagsavisen