Sport

VM-sølv til kombinertgutta

Russisk løper skapte trøbbel i spurten da Magnus Moan og Magnus Krog gikk Norge inn til kombinertsølv i Lahti.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

Norge vekslet like foran Tyskland på siste etappe. Magnus Krog og tyske Johannes Rydzek skulle avgjøre gullkampen, men der var Tyskland så vidt sterkest i spurten. Russland ble tatt igjen med en runde av tetduoen like før mål, noe som så ut til å distrahere både Rydzek og Krog.

Tyskeren var uansett sterkest i avslutningen. Krog var sekundet bak Rydzek i mål.

– Jeg var rimelig forbannet da jeg kom i mål. Det var synd (at jeg ble hindret), men vi har egentlig gjort en sinnssyk bra jobb i dag. Det var kult, sa Krog til NRK.

– Det er en skandale at den russiske løperen ble involvert i spurten. Han var rett og slett i veien. Men Rydzek viste at han var supersterk. Hans fjerde gull i dette VM. Det er rått, sa NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg.

– De norske gutta leverte uansett en kjempekonkurranse, la han til.

Japan knep bronsen i konkurransen, drøyt ti sekunder bak Tyskland.

– Det kan godt hende Rydzek hadde blitt tøff å slå uansett, men situasjonen med russeren ødelegger jo litt. Krog måtte stoppe opp. Det er kjedelig. Likevel skal vi glede oss over innsatsen, sa landslagssjef Kristian Hammer til NRK.

TV-bildene viste at arrangøren prøvde å ta ut Russland før avslutningen, men uten å lykkes.

I tet

– Johannes Rydzek er VM-kongen i kombinert i Lahti, konstaterte Jann Post og Torgeir Bjørn i NRKs kommentatorboks.
Den tyske kombinertstjernen tok sitt fjerde gull i den finske VM-byen. Marit Bjørgen kan komme opp i like mange om hun vinner langrennskvinnenes tremil lørdag.

Magnus Moan gikk sterkt på førsteetappe og vekslet 8,5 sekunder bak Frankrike. Norge var 24 sekunder bak ut på langrennsdelen. Ved annen veksling ledet Norge ved Magnus Krog. Tyskland, Frankrike og Japan lå i rygg på Norge. Norge ledet også ved 3. veksling, men da var Østerrike kommet opp i tet.

Lagene fulgte hverandre tett også inn til 4. veksling, og Moan ledet an ut i de finske løyper. Ved 5. og 6. veksling var Norge fortsatt i tet, men var tett fulgt av de fire andre tetlagene.

Et stykke ut på den sjuende runden satte Eric Frenzel fart, men Magnus Moan og japanske Yoshito Watabe fulgte tyskeren. Etter hvert slakket Frenzel ned på farten, noe som gjorde at de andre tetlagene, minus Østerrike, også kom opp igjen.

God hopping

Moan vekslet foran Tyskland, Japan og Frankrike, mens Østerrike var ti sekunder bak. Østerrikerne gikk seg imidlertid opp igjen på neste etappe, men falt av igjen mot slutten.
På nest siste etappe gikk Magnus Moan først ut. Veteranen rykket i første bakke ut fra stadion, og kun tyske Frenzel maktet å følge. Ut på siste runde ledet Norge like foran tyskerne, men de øvrige tetlagene var hektet av. Det endte altså med norsk sølv til slutt.

Norge fikk en god start på fredagens konkurranse. Krog og Moan gjorde jobben i hoppbakken, og den norske duoen gikk altså ut som firer i langrennsdelen, 24 sekunder bak franskmennene. Favoritten Tyskland var nummer to i hoppbakken, mens Japan var treer.

– Det var "råartig" å gå i dag. Jeg mener vi ikke burde tenke så mye på russeren, sa Magnus Moan til NRK etter langrennsdelen.

Landslagssjef Kristian Hammer fulgte opp med følgende:

– Jeg er kjempestolt av teamet i dag. Det var ordentlig gøy å være med i gullkampen igjen. En kjempeprestasjon både i bakken og løypa. Det skal vi ta med oss.

– Det var en opptur i dag, men vi har ikke vært god nok i VM under ett. Vi må gjøre en ordentlig jobb i fortsettelsen. 10.-plass individuelt er ikke godt nok, la Hammer til.

Moan var også med da Norge tok VM-bronse på lagsprinten i Falun for to år siden. Den gang gikk han sammen med Håvard Klemetsen.

(©NTB)

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen