Sport

VM i 94 koblet Bradley til Norge

Bob Bradley ble invitert til Norge allerede i 1994. Som takk for hjelpen under VM i USA.

NADDERUD (Dagsavisen): – Ja da, jeg husker plastsekkene Norge trente i og jeg husker den tamme kampen mot Italia, ler Bob Bradley og avslører detaljkunnskap om norsk fotball allerede da det norske eventyret startet på 90-tallet.

Så det er kanksje ikke så himmelropende pussig at han nå leder et norsk lag for andre sesongen på rad og er serieleder med Stabæk hvis de slår Rosenborg på mandag? Bob Bradley har fulgt med på norsk fotball lenger enn mange har skjønt.

LES OGSÅ:  Slik hentet han Bradley

Dedikert mann

Vi sitter nesten øverst på nedslitte Nadderud og snakker internasjonal Stabæk-fotball med den første amerikaner som er blitt trener for et lag i en europeisk toppdivisjon. Han er fortsatt den eneste. Han vet ikke hvor lenge han blir her. At han vil videre i Europa kan godt skje. Men han fester blikket stramt når han sier:

– Ingen gjør en god jobb hvis de hele tida tenker på å jobbe et annet sted. Jeg er her. I Stabæk, Nadderud, Sandvika. Jeg trives hver eneste dag. Jeg er blitt fantastisk godt mottatt i den lille norske fotballfamilien, sier Bob Bradley til Dagsavisen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

VM i USA

Koblingen til norsk fotball fikk han allerede i 1993 da Norge forberedte sitt første VM-sluttspill i moderne tid. Norge var en sensasjon som hadde slått ut England i kvalifiseringen.

Bob Bradley var 35 år og jobbet ved universitetet i Princeton i New Jersey og jobbet sammen med sjefen for Giants Stadium, som skulle huse VM-kamper med blant annnet Norges gruppe.

– Vi skulle innkvartere Italia og Norge og jeg fant trenings-og bostedet til Norge i Princeton. Jeg var på Egil Olsens og Italias treninger og fanget opp mye. Som takk for hjelpen inviterte Norges Fotballforbund meg og mitt U14-lag fra Princeton til Norge i 1994. Da spilte vi kamper i Hønefoss. Noen der må vel ha noen bilder fra den gangen, spør Bob Bradley.

Og avslører at siden har han detaljkunnskap om norsk fotball.

– Jeg har studert Rosenborg og Nils Arne Eggens arbeidsmetoder, jeg mener Kåre Ingebrigtsen har gjort en god jobb med Rosenborg nå. I forrige uke var jeg på UEFAs profflisens trenerkurs og snakket med Lars Bohinen der, jeg har hatt samtaler med Kjetil Rekdal og Jan Åge Fjørtoft, disse spillerne som preget Norge på 90-tallet. Og Ronny Deila hadde jeg fine samtaler med før han dro til Celtic. Ja, jeg kjenner norsk fotball, sier han.

LES OGSÅ: Stabæks byggverk

Ville til en klubb

Etter sju år som landslagssjef for USA og to år for Egypt ville han tilbake til klubbfotballen igjen. Og da Inge André Olsen i Stabæk tok kontakt høsten 2013, var det gjort.

Bob Bradleys Stabæk er vårens opplagte sensasjon i Norge. Slår de Rosenborg mandag, er de serieleder.

– Hva er grunnen, Bradley?

– Vi er grundige i alt vi gjør og alle spilerne skal være en del av fellesskapet. Vi har ansvar for å gjøre hverandre bedre. Vi tilpasser treningene ut fra spillernes fysiske tilstand, vi trener knallhardt når vi kan. En økt kan vare i 60, 75, 90 minutter med forskjellig intensitet. Jeg har mange treningsdagbøker og god hukommelse, sier han.

– Adama Diomande slo ikke til i Oslo-klubbene, nå blomstrer han her. Er han landslagsaktuell?

– Det kan jeg ikke mene noe om, sier Bradley og fortsetter med en fem minutter lang hyllest av Holmlia-gutten som nå er toppscorer i klubben (7 mål) og bare har Rosenborgs Alexander Søderlund foran seg i Tippeligaen.

Diomande er personifiseringen av klubbens vårsesong. Han ble hentet rett før seriestart, som flere andre. I den siste bortkampen mot Molde scoret han to mål og hadde et skudd i stolpen.

– Det er gøy å se. Adama tømmer tanken på hver eneste trening og bidrar både på og utenfor banen. Gjennom samtaler og konkrete øvelser prøver vi å gjøre ham enda litt bedre. Men jeg vet Per-Mathias (Høgmo) ser våre kamper, så landslagsvurderingen overlater jeg til ham.

– Hvem var regissøren bak signeringene rett før seriestart?

– Teamwork. Sportssjef Inge Andre Olsen er smart og fotballklok og jeg har en fantastisk assistenttrener i Jan Peder Jalland. Vi har god oversikt over mulighetene og hva slags typer vi trenger. Nå har vi dem.

LES OGSÅ: Årets mester i fornyelse

Legges merke til

Bob Bradley har ambisjoner om å komme videre. Men det er en kjepphest for ham å fronte amerikansk fotballkultur.

– Vi må bevise hver dag hva vi er gode for. Jeg har en sønn som nå har spilt i Nederland, Tyskland og England, nå er han tilbake i Toronto. Han ville ha en ledende rolle i en klubb og han har vært kaptein på landslaget. Amerikanske trenere i europeisk fotball finnes ikke, og det er hyggelig hvis det jeg gjør her blir lagt merke til. Men akkurat nå får jeg ufortjent mye oppmerksomhet. Stabæk er et lag og et samhold som viser hva som er mulig.

- Når får vi se Michael Brady i Stabæk?

- Ha, ha. Kanskje han kommer på besøk en dag. Men han er opptatt med sin karriere i Toronto og landslaget. Michael er en vinnertype som har store ambisjoner. Han vil helst ha en sentral rolle i de klubbene han spiller. Han slet med det i Europa, men fikk nyttige erfaringer. Nå har han også to små barn å ta seg av, en sønn og en datter, forteller en stolt bestefar.

– Er du like overrasket som alle andre over at dere kan være serieleder mandag. Dere slo Rosenborg i begge kampene i fjor?

– Tabellen etter ti serierunder teller ikke. Men etter 30 runder skal vi se på den. Alt før det er utvikling av et lag, sier Bradley som har seks seirer og en uavgjort (3–3 borte mot Molde) på de sju siste.

PS. Hele intervjuet og mye mer med Bob Bradley kan også sees på «Fotballsnakkis» på dagsavisen.no.

LES OGSÅ: Nå vil han vinne alt

Dette er forbildene: Ferguson, Ancelotti, Guardiola ...

Bob Bradley har i praksis vært trener hele livet. Men han lærer hver dag.

Når vi ber Bob Bradley nevne sine største forbilder i trenerrollen, kommer han opp med de største stjernenavnene. Fordi han er overbevist om at disse klarte å bygge en kultur som påvirket klubbene de var i.

– Man kommer ikke utenom Alex Ferguson i United. Han preget jo hele kulturen der i flere tiår. Carlos Ancelotti har jeg studert i flere klubber han har vært i. Pep Guardiolas arbeid med spillestil og valg av spillerttyper i Barcelona og Bayern. Og entusiasmen og måten Jürgen Klopp bygde opp Borussia Dortmund på, var fascinerende. Men hver trener har sin stil og væremåte. Her i Norge er Egil Olsen og Nils Arne Eggen de to store, og det er grunner tl det. Man kan plukke opp ting, men aldri kopiere andre, sier Bob Bradley.

I USA var han lenge assistent under Bruce Arena både i klubb og landslag. Da Bradley sluttet som amerikansk landslagssjef etter VM i 2010, der USA vant sin innledende pulje, overtok Jürgen Klinsmann.

– Tempo både i løp og pasninger og smarte bevegelser er det fotballen handler om. Det beste med denne jobben er å se hvordan lag kan bygges og utvikle seg, sier han.

Mer fra Dagsavisen