Sport

Velger fysikk og muskler mot Tsjekkia

Lars Lagerbäck er foreløpig ganske alene. Plass for plass skal setene rundt ham fylles. Kveldens lag er en begynnelse i prøving og feiling.

KOMMENTAR

I kveld debuterer Lars Lagerbäck på sin nye hjemmebane. Ullevaal stadion blir kanskje halvfullt når VM-kvalifiseringen fortsetter. Det handler om VM i Russland neste år, et mesterskap Norge i praksis er slått ut av allerede.

Lars Lagerbäcks siste opptreden på Ullevaal var med Island rett før fotball-EM i fjor sommer. Et søvnig Island tapte 2-3 for Norge, men en måned senere var situasjonen snudd på hodet. Lars Lagerbäcks lag ble en internasjonal sensasjon og etter at England ble slått ut i kvartfinalen i EM hadde Roy Hodgson sagt opp som engelsk landslagssjef før han kom inn i garderoben. Kjennetegnet med Island både før og etter EM-suksessen var at Lars Lagerbäck knapt endret på laget. Han fant sin stamme. Den har han ikke i Norge. Hvor lang tid trenger han for å finne den?

«Jag vet inte», sier Norges roligste landslagssjef siden Egil Olsen satt uttrykksløst på trenerbenken og lot andre styre kamphendelsene. Svensken har brukt de siste månedene på å kartlegge materialet. Det har ikke vært lett. Og opp av hatten kom altså Bjørn Maars Johnsen, en spiller som verken landslagssjefen eller nordmenn flest har sett i aksjon. Bortsett fra noen nerder i Vålerenga da som kunne se ham på Vålerengas annetlag for elleve år siden (!).

Noen kaller dette å lete i blinde. Så dystert er det ikke. Men også Lars Lagerbäck ble mildt sagt overrasket over hvor puslete det norske laget framsto da han debuterte med 0-2 for Nord-Irland i Belfast. Det han skal bruke retsen av VM-kvalifiseringen til er å finne sitt mannskap og skape en vinnerkultur. Han har alt å vinne. Norge har aldri vært svakere rangert.

Denne uka har han fått smake på landlagets betingelser. Laget bor i Sandvika og har trent på Bislett, Ullevaal og Åråsen. Landslaget har ingen base. Han har kjent på det, men er lojal. Men han er overrasket over kulturforskjellene fra Sverige og Island.

Hvem blir ledertypene i Lagerbäcks Norge? Han må starte bakfra. Hvem skal bli det nye, norske trygge midtstopperparet? Han starter med duen Nordtveit/Regniussen. Nordtveit er vi hundre prosent skeptiske til, men må bruke disse kamene til å overbevise. Reginiussen representerer den gutsen Lagerbäck har savnet. Det var denne lagdelen som la grunnlaget for 90-talls-suksessen. Hvem skal være ankerfestet på midtbanen, hvem skal score målene? Stefan Johansen og Sander Berge får sjansen mot Tsjekkia, vi hadde gjerne sett Mats Møller Dæhli også på laget. Svaret på topp er akkurat nå Joshua King, en av få norske proffer med spilletid. Men nå er han skadet og ikke tilgjengelig. Da er det riktig å starte med Tarik Elyounoussi, en av få nordmenn med suksess ute.

Tsjekkia kan komme til VM. Norges rolle er å ødelegge for de andre. Og få en seier. Det er alt Lagerbäck ber om akkurat nå.

Kveldens startellever:

Rune Almenning Jarstein - Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Tore Reginussen, Haitam Aleesami - Moi Elyounoussi, Stefan Johansen, Sander Berge, Jo Inge Berget - Tarik Elyounoussi, Alexander Søderlund.

Kampstart 20.45.

Mer fra Dagsavisen