Sport

Vår IOC-kvinne

Gerhard Heiberg har to dager igjen som IOC-medlem. Hans erstatter blir Kristin Kloster Aasen.

Hvem, sa du? Kristin Kloster Aasen har holdt en svært lav offentlig profil selv om hun er første visepresident i Norges Idrettsforbund. Der har hun sittet siden 2011.

Hun var også president i Norges Rytterforbund i nesten ti år fra 2003. Og får gode skussmål fra begge steder. Hun er utdannet jurist og har jobbet i en rekke selskaper.

Velger selv

Det er fortsatt slik at det ikke er IOCs medlemsland som velger sin representant, det er IOC (den internasjonale olympiske komite) som plukker sine medlemmer. Og når Gerhard Heiberg går ut, har han pekt på Kristin Kloster Aasen (56) som sin etterfølger. Men valget er forankret i styret i Norges Idrettsforbund. Og nå er hun også stemplet og godkjent av IOCs nominasjonskomite.

Et IOC i krise

Nå befinner både Heiberg og Kloster Aasen seg i Perus hovedstad Lima, der en rekke store OL-avgjørelser skal tas. Og valget av ni nye IOC-medlemmer tas lørdag, på kongressens siste dag.

– Norge har hatt en sterk stemme internasjonalt, og jeg vil bringe med meg norske verdier, sa Kloster Aasen til Dagsavisen da vi snakket med henne.

Men hun kommer inn i et IOC som er under kraftig press. Søkerbyene til OL blir færre, noe nødløsningen med å tildele de to neste sommer-OL til Paris (2024) og Los Angeles (2028) viser.

Og rett før kongressen i Lima kom korrupsjonsskandalen rundt OL i Rio de Janeiro opp.

Igjen er det avslørt bestikkelser for å få OL.

– Ja, IOC har store utfordringer. I Kristin får IOC en svært god medarbeider med et overordnet blikk, sier idrettspresident Tom Tvedt til Dagsavisen.

PS. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er innstilt som utøverrepresentant. Det valget skjer under OL i Pyeongchang.

Mer fra Dagsavisen