Vålerengas grep ga suksess direkte

(Tromsø - Vålerenga 0-3). Kjetil Rekdal har løpt av seg ti kilo og Ronny Deila overtok styringen på benken. Sammen opplevde de jubelturen til Tromsø søndag.

Bilde 1 av 4

At Vålerenga endelig lyktes offensivt var som vanlig en sum av tilfeldigheter og bevisst plan. I Tromsø var det en bunnsolid defensiv trygghet som ga grunnlaget for en seier som ble så stor at publikum som var invitert gratis på kamp, forlot Alfheim i flokker et kvarter før slutt. For kampen var en like stor krise for Tromsø som det var suksess for Vålerenga.

Med på turen til nord var også nyansatt daglig leder Erik Espeseth. Ingen var i tvil om alvoret. Med tap ville alle alarmlamper blinket. Nå er frykten for direkte nedrykk omtrent eliminert, mens det trengs et poeng eller to til for å skjære klar av kvalifiseringen. Den muligheten kommer mot Lillestrøm kommende søndag.

Vi så sannsynligvis sesongens bredeste smil da trenerne Ronny Deila, Kjetil Rekdal og Morten Tandberg omfavnet hverandre etter kampen.

Hva leverte Vålerenga? Et lag med bedre struktur og rytme. Christian Grindheim og Magnus Lekven inntok de dype midtanerollene. Kjetil Wæhler og Jonatan Tollaas Nation lukket forsvaret nærmest hermetisk bak dem. Dette frigjorde mer offensiv energi for Ghayas Zahid, som var banens kreative ener.

- Vi må være tålmodige, så kommer scoringene, sa bursdagsjubilanten Moa på stillingen 0-0 ved pause.

Han fikk rett.

Og den som sendte VIF i ledelsen var kraftpluggen Henrik Kjelsrud Johansen.

Da var det spilt fire minutter inn i annen omgangen. Det var Simen Juklerød som skapte angrepet fra sin venstrekant, han la ballen videre til Ghayas Zahid som frispilte Kjelsrud Johansen. Men han hadde ikke klar sikt. På 17 meter dro han seg fri med en motsatt bevegelse og hamret ballen ned i venstre hjørne, slik kraftspisser skal gjøre.

Selvfølgelig var Ghayas Zahid involvert i den neste scoringen også. Han slo frisparket som Simon Larsen møtte perfekt, Larsen la innlegget som Moa skjøt mot mål fra kort hold.  Muligens var ballen innom hælen til Jonatan Tollaas Nation, men det hadde ikke blitt mål uten Moas avslutning.

Da var det som det skulle være at Zahid sjøl satte den siste scoringen for VIF. Men her var det pasningen fra innbytter Daniel Fredheim Holm som var det mest minneverdige. Han vred kroppen på elegant vis og fant Zahid med en pasning som åpnet Tromsøs forsvar i den grad at Zahid fikk to sjanser. Den første satte han rett på keeper, men returen gikk i mål.

Etter det kunne Juklerød scoret alene med keeper og hawaii-fotballen på slutten skapte store sjanser i begge ender.

- Vi spiller en meget god kamp i 75 minutter og avgjør alt da, sa en bokstavelig talt lettet Kjetil Rekdal, som i praksis overlot treneransvaret til Ronny Deila for to uker siden.

Men det var først på Alfheim søndag at Deila ledet sin første VIF-kamp fra benken.

Men han jublet også over at rekruttlaget reddet plassen i 2. divisjon lørdag og dermed er et av få topplag som holder annetlaget sitt i denne divisjonen.

Senere søndag møtes Lillestrøm og Start, etter den får vi forutsetningene foran Vålerenga - Lillestrøm kommende søndag.

PS. Kjetil Wæhler pådro seg gult kort igjen og får karantene mot Lillestrøm. Dermed har han spilt sin siste hjemmekamp i VIF-trøye hvis ikke laget må inn i kvalifiseringen.

Tromsø – Vålerenga 0-3 (0-0)

Alfheim stadion: 6429 tilskuere

Mål: 0-1 Henrik Kjelsrud Johansen (49), 0-2 Jonatan Tollås Nation (59), 0-3 Ghayas Zahid (66).

Dommer: Tom Harald Hagen, Grue.

Gult kort: Kjetil Wæhler, Simon Andreas Larsen, Vålerenga.

Tromsø (4-2-3-1): Filip Loncaric – Hans Norbye, Simen Wangberg, Jostein Gundersen, Kent-Are Antonsen (Henrik Gjesdal fra 22.) – Christian Landu Landu (Morten Gamst Pedersen fra 61.), Ulrik Yttergård Jenssen – Magnus Andersen (Mikael Ingebrigtsen fra 71.), Gjermund Åsen, Thomas Lehne Olsen – Runar Espejord.

Vålerenga (4-2-3-1): Marcus Sandberg – Simon Andreas Larsen, Kjetil Wæhler, Jonatan Tollås Nation, Rasmus Lindkvist – Magnus Lekven, Christian Grindheim (Herman Stengel fra 62.) – Henrik Kjelsrud Johansen (Daniel Fredheim Holm fra 61.), Ghayas Zahid, Simen Juklerød (Vajebah Sakor fra 75.) – Mohammed Abdellaoue.