Sport

Ustjugov: - Jeg hadde vunnet uansett

Her går Martin Johnsrud Sundby i mål. Kroppsspråket sier alt. På dagen 35 etter år etter at Oddvar Brå brakk staven i Kollen, ødela stavbrekket gullkampen for Martin.

Bilde 1 av 5

Det var et tungvektsoppgjør over tre mil. Til slutt var det bare to mann igjen i gullkampen. Sergej Ustjugov og Martin Johnsrud Sundby. Verdens to beste mannlige langrennsløpere. De leverte en duell som vil gå inn i VM-historien. Og i den samme "indianerbakken" der Marit Bjørgen avgjorde kvinnenes gullkamp noen timer før, satte Martin inn støtet. I motbakken han har analysert i detalj doblet han takten. Men i taktskiftet kom et feiltreff med staven, som brakk i to. Og Ustjugov, som fortsatt hang med, kunne enkelt skli ned til sitt aller første VM-gull på et utsolgt VM-stadion i Lahti.

Martin Johnsrud Sundby må fortsatt vente på sitt. Men han er i stand ti å vinne både 15 km og 50km senere i mesterskapet. Hvis ikke lørdagens smell slår ham ut. Ingenting tyder på det. Men motgang har denne karen lært seg å takle.

Kan bli en ny Brå

Og det var en verdig taper som møtte til NRK-intervju etter enda et uhell i VM.

- Det var en vanvittig duell. Jeg har sjelden hatt det så tøft på skøytedelen. Det har aldri gått fortere. Ustjugov var knalltøff. Så kløner jeg det til ved å brekke staven. Men jeg hadde jo ikke fått noe forsprang da heller, sier en tross alt smilende Martin Johnsrud Sundby et kvarter etter at dramaet er over.

Han skal ikke surmule lenge over tapet og uhellet. Men kviet seg nesten for å se opptaket.

- Det sitter i litt nå, men på seiersseremonien i kveld skal det være borte. Jeg må bare fortsette jakten på mitt første VM-gull. Men det er en russer her som kan utfordre meg hele veien, sier Martin.

At det var 35 år siden Oddvar Brå brakk staven på den berømmelige stafetten i Holmenkollen under VM i 1982, var han ikke klar over. Selvsagt i duell med en (sovjet)russer. Han er god på skihistorie, men ikke fra før han ble født.

Men i samme mesterskap vant nettopp Brå sitt første og eneste VM-gull. Det kom på 15 kilometer klassisk. Det er Martins neste øvelse i dette VM kommende onsdag....

De to karrierene er ganske like. Oddvar Brå var i årevis Norges beste langrennsløper, men fikk alltid stang ut i mesterskap.

Imponerende laginnsats

Finn Hågen Krogh spurtet til bronse foran hovedfeltet. Sjur Røthe ble nummer fire, mens en sterk norsk laginnsats ble sikret av Didrik Tønseth på sjetteplass. Også Røthe brakk en stav og Tønseth fikk et fall. Det var nok av dramatikk på denne tremila.

Etter skibyttet var det fortsatt flere løpere som hang med, men på en måling etter 20 kilometer hadde Ustjugov og Sundby sikret en luke på rundt fire sekunder til forfølgerne.

Ustjugov og Sundby byttet på å dra i front, og imens fortsatte forspranget til forfølgerne å øke. Russeren lå fortsatt i front da de to forhåndsfavorittene la ut på siste runde.

Sundby prøvde og prøvde, men ble aldri kvitt russeren.

- Veldig synd for Martin, men en fantastisk laginnsats, sa herretrener Tor Arne Hetland.

- Jeg vet jo ikke om jeg hadde vunnet dette uansett. Og jeg kan bare klandre meg selv. Men det hadde vært greit å få fullført duellen. Det kommer nye sjanser, sier sølvvinneren, som ikke følte seg som noen vinner da han med senket hode skled over målstreken. Det kunne alle se.

Ustjugov ville vunnet en spurt

Like ydmyk var ikke Sergej Ustjugov. Han var ganske klar:

- Dette hadde jeg vunnet uansett. Jeg er bedre enn Martin i en spurt, sa russeren på pressekonferansen senere.

Og det har han sannsynligvis rett i. Martins plan A og B gikk ikke. Plan C var i bakken der han brakk staven. Plan D var en stadionspurt. Men så langt ned i alfabetet trives han ikke. Og Martin vet at russeren kanskje har rett.

-  Oddsen var ganske lav for at han hadde gjort det der vi var mot slutten. Vi var veldig pigge begge to, og jeg vet at jeg har en bra padleteknikk, og det gikk unna i dag også. Jeg fikk litt større fart enn ham i dag også, men så ødela jeg for meg selv. Hva som hadde skjedd er et hypotetisk spørsmål som det er umulig å svare på. Hadde vi kommet likt inn på oppløpet, så er jeg ganske sikker på at han hadde hatt rett i sine antakelser. Målet mitt var å ikke være likt inn på det oppløpet, sa Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter sin tredje individuelle VM-medalje på de seks siste årene.

Inne på stadion sto Sundby senior og så sønnen utkjempe sin hardeste duell i karrieren. Det første han gjorde i intervjuet med NRK var å gratulere Sergej Ustjugov med et fortjent gull.

Det er sportsånd i familien Sundby.

Resultater:

Menn, 2 x 15 km med skibytte:

Gull: Sergej Ustjugov, Russland 1.09.16,7.

Sølv: Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.06,7 min. bak.

Bronse: Finn Hågen Krogh, Norge 0.31,8.

4) Sjur Røthe, Norge 0.33,1, 5) Alex Harvey, Canada 0.33,3, 6) Didrik Tønseth, Norge 0.33,5, 7) Marcus Hellner, Sverige 0.33,7, 8) Andrej Larkov, Russland 0.36,1, 9) Lari Lehtonen, Finland 0.37,2, 10) Giandomenico Salvadori, Italia 0.37,3,

Mer fra Dagsavisen