Sport

Tour de Fløyen, en unik VM-fest

Det var kanskje tidenes mest spektakulære temporitt i et mesterskap. Bergenserne oversvømmet sitt stolte fjell for å hjelpe rytterne opp.

Bilde 1 av 5

Da temporytterne startet den over tre kilometer lange stigningen til Fløyen, ble de møtt av et folkehav som kunne sammenlignes med de heftigste Tour de France-dagene.

Ble overrasket

– Dette hadde jeg aldri i min villeste fantasi forestilt meg, sa Dag Otto Lauritzen, da han så hva som foregikk langs den trange traseen rett opp fra byens sentrum.

Lauritzen, som tok bronse under OL i 1984 og gikk i brudd i landeveisrittet i Oslo i 1993, fikk se hvilken sykkelinteresse man har klart å skape i Bergen.

Og de utenlandske rytterne var overbegeistret over atmosfæren.

En opplevelse

Selv om ingen av Norges to startende var med i tetkampen, var det sykkelopplevelsen folk var kommet for å være med på.

– Dette var en stor opplevelse. Fantastisk med en slik stemning opp disse vodsomme bakkene, sa Edvald Boasson Hagen til TV2 da han endelig hadde kjempet seg i mål opp langs den legendariske Fløibanen. Han endte på 17. plass.

– Noe slikt har vi ikke opplevd på et temporitt, verken jeg eller konkurrentene, sier han.

Trafikk-utfordring

For arrangøren ble det en utfordring å holde traseen fri når man skjønte hvilket innrykk det ville bli.

– Det er veldig store folkemengder der oppe, og en utfordring å få ryddet løypene i tide. Derfor har vi omdisponert litt av mannskapene for å få flere opp dit, og vi regner med vi får det klart så sykkelløpet går som planlagt, sa operasjonsleder Lars Geitle i politiet til NRK da de skjønte hvor trangt det begynte å bli langs den smale gangveien opp fra foten av Fløyen.

Lover godt for søndag

I så måte ble folkefesten en flott generalprøve for hva som venter kommende helg. For fellesstartene er  VMs høydepunkt.

Og med tanke på guttas ritt søndag, var Boasson Hagen og landslagssjefen svært fornøyd med det han viste i går.

– At han leverer slik han gjør opp de tyngste bakkene lover godt for søndagens, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

Suveren vinner

Nederlandske Tom Dumoulin (26) var storfavoritt og nederlenderen levde opp til forventningene.

Han vant med nesten ett minutts margin til sølvvinner Primoz Roglic fra Slovenia. Den tidligere skihopperen viste hvilken kraft han har i beina.

Publikumsfavoritt og Tour de France-vinner Chris Froome grep bronsen etter å ha blitt løftet opp de siste kilometrene.

Han avsluttet VM for sin del med denne medaljen.

– En opplevelse for livet, sa gullvinner Tom Dumoulin, som ble syklist da han ikke kom inn på medisinstudiet. Kanskje et smart valg akkurat i dag?

VM sykling i Bergen onsdag, temporitt:

Menn elite, 31 km:

1) Tom Dumoulin, Nederland 44.41,00, 2) Primoz Roglic, Slovenia 0.57,79 min. bak, 3) Chris Froome, Storbritannia 1.21,25, 4) Nelson Oliveira, Portugal 1.28,52, 5) Vasil Kirjenka, Hviterussland 1.28,75, 6) Gianni Moscon, Italia 1.29,49, 7) Wilco Kelderman, Nederland 1.34,33, 8) Rohan Dennis, Australia 1.37,39, 9) Tony Martin, Tyskland 1.39,88, 10) Jan Tratnik, Slovenia 1.43,45.

Norske: 17) Edvald Boasson Hagen 2.11,20, 31) Andreas Vangstad 3.09,38.

64 ryttere fikk plassering.

Mer fra Dagsavisen