Sport

Tiril Sjåstad Christiansen etterlyser dopingtester

I dag starter X Games i Oslo. Det meste av fokuset har til nå handlet om doping. Eller, rettere sagt: Mangel på dopingkontroller.

Hun er den yngste som har vunnet gull i X Games. Da var Tiril Sjåstad Christiansen bare 17 år gammel. I januar i år vant hun sølv i Aspen X Games, og sist lørdag vant hun slopestyle i prøve-OL i Sør-Korea.

Men hun måtte stå over OL i Sotsji på grunn av en korsbåndskade. Denne helgen er Tiril Sjåstad Christiansen en av stjernene i Oslo X Games.

– Jeg er redd. Hver eneste dag. Jeg må ut av komfortsonen og vet at risikoen for nye skader er der hver eneste dag. Det tok et år å komme tilbake etter den store skaden jeg hadde, sier hun til Dagsavisen med et smil.

– Og vi må stadig tøye strikken. Vi må stadig finne på nye triks, fortsetter hun og gleder seg til å vise seg fram for et norsk publikum, familien og venner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Likebehandlet

Sjåstad Christiansener er veldig kritisk til måten dopingspørsmålet blir behandlet på i dette arrangementet.Under X Games i Oslo skal ikke utøverne dopingtestet under konkurransene. Men de kan testet utenfor konkurransene. Dette fordi det er private og kommersielle aktører som står bak, og som eier, arrangementet.

At utøverne i X Games ikke skal testes, syns hun er noe tull.

– Ja, dette er noe jeg ikke støtter i det hele tatt, sier hun til Dagsavisen.

– Jeg skulle ønske at det var testing. Jeg syns ikke vi skal behandles annerledes enn andre idretter. Og jeg er redd for at andre idretter vil stille spørsmål om hvorfor ikke vi blir testet, fortsetter hun.

Les også: Tiril Sjåstad Christiansen: - Synd at alt skal være perfekt

Testet i Korea

Hun forteller at hun ikke har vært gjennom mange tester denne sesongen – en sesong som varer fra august til april.

– Men jeg ble testet under prøve-OL nå i Sør-Korea, forteller hun. Ellers kan vi jo bli testet hvor som helst og når som helst, sier 20-åringen.

Det er det Disney-kontrollerte selskapet ESPN som gjennom TV 2 står som arrangører. Søndag trakk Norges Skiforbund seg fra avtalen med TV 2 på grunn av manglende dopingrutiner.

– Vi i X Games har våre egne regler. Og dette er ikke noe spesielt for arrangementet her i Oslo, sier ESPNs representant Tim Reed til Dagsavisen.

Underforstått: X Games behøver ikke å følge den organiserte idrettens regelverk.

Les kommentar: Det er direkte alarmerende at en tidligere byråd sender ut de signalene han gjør (Tor Kise Karlsen)

Mer fra Dagsavisen