Ski

Tilbake til den ekte femmila

Planene er klare: Den tradisjonelle Kollen-femmila skal gjenoppstå - den på en ganger 50 kilometer.

BEITOSTØLEN (Dagsavisen): Langløplaget Team Santander, nytt av året, med brødrene Aukland og Tord Asle Gjerdalen, er blitt nostalgiske og skal gjenskape femmila i Kollen slik den var fra 1936 til 1955.

- Dette skal bli verdens hardeste femmil med en egen monsterbakke opp til Tryvannstårnet, sier lagets manager, Nils Marius Otterstad, til Dagsavisen.

Planene er at det er klubber som skal stå for selve arrangementet.

- Klubber som Heming og Njård kan stå som arrangører, fortsetter Nils Marius Otterstad.

- Vi kommer til å fri til både klubber og løpere for å være med på denne nostalgiske opplevelsen.

Og nettopp 2016 vil være en bra sesong for å gjenopplive den tradisjonelle Kollen-femmila. 2016 er en mesterskapsfri sesong, og dermed åpner det også for allround-løperne.

- Kanskje vi kan legge inn en fem minutters pause, som de hadde før i tida, ler Fredrik Aukland, som gleder seg til en langtur rundt i Nordmarka.

Men før sesongen 2016 skal langløperne gjennom en sesong med ni TV-sendte langløp - seks av dem i Mellom-Europa og ett i Norge (Birkebeinerløpet) og to i Sverige.

 

Tidenes hardeste

- Dette skal bli verdens hardeste femmil, sier altså Nils Marius Otterstad.

Fram til nå er femmila i 1951 regnet som den hardeste. Den ble vunnet av svenske Mora-Nisse (Nils Karlsson). Han deltok for første gang siden han vant både 18 og 50 km i 1947. I sin bok «Hvita spår» skriver han om hvordan han ville bli mottatt av nordmennene. I EM i friidrett året før var svenskene - på grunn av krigen - blitt mottatt med en kald skulder. Nå var skulderen varm.

Foran denne femmila 24. februar hadde snøen lavet ned. Planen var 50 km i ett med løype rundt Sandungen. Men på grunn av den enorme snømengden måtte løypesjef Christian Holmen kutte løypa ved Kobberhaugen.

 

To omsmurninger

Masse snø og mildt vær gjorde føret nesten umulig.

- Her gjelder det å holde humøret oppe, var mottoet til Mora-Nisse.

Ute i løypa fortalte en svensk journalist at det var like mildt i høyden. Da stoppet Mora-Nisse og smurte om med mjukere smurning. Ved runding lå Mora-Nisse fire og et halvt minutt bak finnen Kolhemainen.

Inn mot mål tok han stadig innpå finnen. Etter 33 kilometer smurte han om enda en gang.

- Heng på Mora-Nisse, skrek folk som sto langs løypa.

- 44 sekunder, ble det også ropt.

Men Mora-Nisse visste ikke om dette betydde at han lå 44 foran finnen eller bak.

I mål hadde han slått Kolhemainen med et halvt minutt på tida 3.48,18.

Etterpå festet norske, svenske og finske skiløpere sammen på restaurant Regnbuen nede i byen.

Magnar Estenstad ble beste nordmann på tredjeplass.

Hvis Team Santander får det som de vil, vil femmila i 2016 overta betegnelsen «den hardeste Kollen-femmila». Og det vil bli ei hel femmil. Det er vel neppe sannsynlig at den må kuttes på grunn av for store snømengder.

Mer fra Dagsavisen