Ski

Tidenes beste sesong

Det var bare rett og rimelig at tidenes beste norske sesong i kvinnelangrenn ble kronet med dobbeltseier på tremila i VM.

FALUN (Dagsavisen): - Ja, dette har vært tidenes sesong. Fem av seks mulige VM-gull. Seier rekordtidlig i verdenscupen. Og seier i Tour de Ski. Bedre kan det ikke gjøres, sier kvinnetrener Egil Kristiansen til Dagsavisen.
- Og  ble Therese VM-dronninga. Det hun gjorde var utklassing, fortsetter han.
For etter 20 minutter stakk jenta fra Dalsbygda fra alt og alle. Og resten av de drøyt to milene gikk hun alene. Så, 20 minutter etter at hun hadde stukket i tet, raste Marit Bjørgen vekk fra den klynga hun hadde gått i lag med. Dermed ble det en ensom tur også for henne.

Rå dame

-  Den dama er bare helt rå når hun er i form, og jeg visste at Therese kom til å klinke til, sier Heidi Weng om lagvenninnen.
- Hun ble nummer åtte på VMs siste øvelse på jentesida.
Egil Kristiansen forteller litt mer om planene før 30 kilometeren.
-  Planen var å ta det litt rolig i begynnelsen, men etter sju-åtte kilometer sprengte Therese hele feltet. Og da gikk hun fantastisk på ski. Styrken til Therese er at hun kan gå over lang tid uten hjelp. Og så stoler hun på seg sjøl og våger å fortsette for egen maskin, sier han.

Mer komplett

Marit Bjørgen vant Tour de Ski. Og hun vant verdenscupen så rekordtidlig at mange ikke var klar over det engang. I VM nådde hun målsettingen med ett individuelt gull samt et stafettgull. Alt fordi hun er den komplette langrennsløper som behersker begge stilarter og alt fra sprint til en 30 kilometer.
- Det er dette Therese mangler for å bli komplett. Hun er ikke den raskeste. Det må hun jobbe med, sier Egil Kristiansen til Dagsavisen.
Men etter dette VMs avslutningsdistanse for jentene, var det ikke først og fremst dette det handlet om.
-  For dette har vært et fantastisk VM. Det beste noensinne, sier han.

Nå vil han bruke mars og litt av april på å tenke ut om han skal fortsette i jobben som kvinnetrener. Overfor Dagsavisen innrømmer han at det vil være tungt å forlate disse jentene nå.
- Fem jenter blant de 12 beste forteller det meste om bredden i norsk kvinnelangrenn. Ekstra imponerende var det med Ingvild Flugstad Østbergs 10. plass. Hun hadde reist hjem fra Falun, men fredag kveld klokka sju fikk hun beskjed om å komme seg tilbake til Falun. For både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kristin Størmer Steira måtte melde forfall. Klokka kvart over to var Gjøvik-jenta på plass i Falun igjen. Og noen timer seinere var hun på plass på startstreken.
- Martine Ek Hagen gikk inn til en 12. plass.
- Charlotte Kalla gikk veldig fort på slutten av 30 kilometeren og sikret Sverige en ny bronsemdalje.

Mer fra Dagsavisen