Sport

Thoresen: En av bronselagets klipper

Gunnar Thoresen var et av de største fotballnavnene i Norge.

Av Steinar Bjerkmann

Fotball-Norge er i sorg etter at legenden Gunnar Thoresen har gått bort i en alder av 97 år.

Storscoreren dominerte norsk klubb- og landslagsfotball på 1940- og 1950-tallet.

– Han er en av de store, men spilte fotball på den tiden det ikke var TV. Han har en fantastisk statistikk når det gjelder antall mål og kamper, og lengden på karrieren. Han spilte i landslag med store norske fotballpersonligheter som Per Bredesen, Thorbjørn Svenssen og Harry Boye Karlsen. Det er mange store personligheter fra den tiden. Han er en av de store i norsk fotball, og absolutt en av de virkelig store i sin generasjon, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Klubbspiller

Thoresen ble seriemester med sitt Larvik Turn tre ganger (1953, 1955 og 1956). Det ble 425 mål på 472 kamper for den trofaste klubbtjeneren. For Norge ble det pene 22 mål på 64 landskamper.

– Han var en stor klubbspiller, og var vel i Larvik Turn hele tiden. Det sier litt om datidens fotball. Den gangen spilte man ofte bare i sin klubb. Det var ikke så vanlig med klubbytter, men med de kvalitetene i dag, hadde han helt sikkert spilt i utlandet også, sier Semb.

Far og sønn

Sønnen Hallvar Thoresen reiste tidlig ut og fikk en stor karriere i nederlandsk fotball.

– Nei, det gjør jeg vel ikke, svarer Semb på spørsmål om han kjenner en bedre far og sønn-konstellasjon i norsk fotball.

– Vi har noen slike, men det er den sterkeste. Hallvar er etter min mening en av Norges beste spillere gjennom tidene, sier toppfotballsjefen.

Det er foreløpig ikke bestemt om Norge skal spille med svarte sørgebind mot San Marino torsdag. Gunnar Thoresens bortgang vil også trolig markeres på Ullevaal stadion når Nord-Irland er motstander i VM-kvalifiseringen søndag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen