Sport

Taushet er bronse

KOMMENTAR: Toppidrett er vrient. Akkurat nå lurer vi på to ting: Hvorfor kan ikke norsk OL-satsing diskuteres åpent? Hvorfor bruker friske skiløpere astmamedisin?

Begge deler er vesentlig i den evige debatten om idrettens åpenhet, fordeling av ressurser og etiske gråsoner. En debatt som fornyes og gis ny kraft etter hvert OL, som er den eksamen som er lettest å forholde seg til.

1. Men først astma. Det er TV 2 som har innhentet uttalelsene fra eliteløpere i langrenn som stusser over hvorfor de ble oppfordret til å bruke astmamedisiner foran renn når de ikke syntes selv de trengte det. Vi har fått noen forklaringer om forebyggende helsearbeid. Men det er ubehagelige fakta med Martin Johnsrud Sundbys sak som bakteppe. Da er det er bare en ting som hjelper: Mer informasjon.

Kort og godt: Hva er begrunnelsen?

Vi er bare halvannet år unna neste vinter-OL og det er smart å få alt på bordet i god tid før hendelsene i Sør-Korea i 2018.

Alle skal visstnok få vite det på et seminar som Norges Skiforbund skal holde i høst. Det er bra. De sier bruken av all astmamedisin har vært lovlig. Men er alt som ikke er forbudt greit, i et etisk persektiv? Det er avgjørende for toppidrettens troverdighet at den debatten lever.

Les også: Sundby har brukt astmamedisin feil - mister Tour de Ski-seieren

2. OL-oppgjøret. Det er ingen nasjonal depresjon etter null gull i sommer-OL. Til det er det betydelig mindre forventninger til sommer-OL enn vinterleker. Men for dem det gjelder er det alvorlig nok. En rekke småidretter slåss om ressursene som kan bringe fram en verdensener i akkurat deres idrett. Hva skal Norge satse på? En spennende diskusjon. Olympiatoppen har i hovedsak vært en suksesshistorie, men som det meste annet må den fornye seg. Hvordan?

All toppidrett vokser ut fra det lekende menneske. Dette er opplevelser for dem som holder på og god underholdning for alle oss som vil se på. Det er mål, ambisjoner, utvikling og egen drivkraft i en fascinerende blanding. Noen er plukket ut til å lede og organisere dette. Det burde skje i full åpenhet og med et smil om munnen.

Da oppleves det som skremmende at en som sitter midt i det, vår siste individuelle olympiske mester i sommer-OL, og genuint opptatt av viderutvikling, Eirik Verås Larsen får munnkurv av toppidrettssjef Tore Øvrebø, fordi han har luftet spennende tanker i Aftenposten. Men Øvrebø oppfatter det som «politiske» ytringer som kun skal diskuteres «åpent internt».

«Taushet er gull» er et ofte misbrukt ordtak. Det står ikke alene. Vi misbruker det igjen. For i denne sammenheng er taushet bronse. Til og med fire stykker.

Kommentar: 0-0-4, Norge må finne opp noe nytt (Reidar Sollie)

Mer fra Dagsavisen